Mina bilder och tankar för dagen

I gränslandet mellan stillbild och musik

Mats Björke är tidigare musiker i gruppen Mando Diao. 

Doris Dahlin är författare. 

Tillsammans utgör dom text&musikgruppen DOM.

Jag fick frågan om jag kunde göra något utifrån mina bilder, lite som en visuell kommentar till en av deras låtar.

”Men stillbild och musik är inte samma som en musikvideo”, invände jag.

”Du kan väl göra ett försök”, sa DOM.

Nog för att jag arbetat som filmklippare på SVT för hundra år sedan, men modern videoredigering har jag noll koll på. Att klippa 16mm-film och mixa ljudband var ett annat arbetssätt, närmast ett hantverk med mekaniska klippbord och tejp som arbetsredskap. 

Därför ringde jag polaren Per, som arbetar professionellt med digital ljudläggning av spelfilm, och frågade hur man gör nuförtiden.

”Allt du behöver finns redan i datorn”, sa han och nämnde nåt om ”Ken Burns-effekten”, att man kan panorera och zooma i stillbilder för att få dem mer "rörliga".

När jag först hörde musiken såg jag för mitt inre öga en rad bilder av ansikten och människor i olika åldrar. Jag tänkte att sådana bilder möjligen skulle  kunna fungera som ett visuellt tilltal till låtens text och musikaliska karaktär.

Bilderna jag tänkte på visste jag fanns sedan länge i mitt digitaliserade arkiv.

Efter några kvällars pyssel framför skärmen  rann så slutligen den färdiga videon ur datorn och kunde överlämnas till DOM via en molntjänst. 

Det var lite av en Aha!-upplevelse att knåpa ihop det hela. Videon är alltså tillverkad i ett gratisprogram (iMovie) som redan låg på hårddisken. Fotografisk stillbild är per definition stillastående, medan musik och video är kontinuerlig rörelse vilket låter som en motsättning. Att överkomma detta blev ledstjärnan i arbetet

Döm själva - Fyra minuter och 53 sekunder nånstans i gränslandet mellan fotografi och musik.

OBS! Kopiera länken nedan och öppna i ett nytt fönster.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5Xms1oRvSw

Inlagt 2022-09-02 19:18 | Läst 962 ggr. | Permalink
Hej ,
Mycket bra video med fint samspel mellan rörelse, motiv och ljud.
Tack.
Ha det väl
Bob
Svar från per-erik åström 2022-09-03 07:30
Tack Bob.

Allt gott/per-erik
Väldigt fint bildspel. Och detta att det faktiskt går att göra bildspel med nån slags rörelse numer. Det blir faktiskt bra mycket bättre med stillbild än med film om det nu är stillbilder det rör sig om. Och ganska långt från två Kodak Carousel, om man säger. Jag brukar göra grejer i Premiere, men Imovie, så gratis det nu är, fungerar väldigt fint.
När klippte du på SVT? Jag gjorde faktiskt en praktik i klippet på Svt, det borde varit 1976. Dessutom har jag en sommargranne som jobbat där flera decennier. Jan Askelöf borde du nog ha stött på.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2022-09-03 07:29
Tack Gunnar. Jag jobbade på SVT i Sundsvall mellan 1978-1984. Kul tid, nyheter och dokumentärer mest. Gick över korridoren som producent till RiksRadion i samband med införandet av video/ENG istället för 16-mm film. Den tidens videoteknik var otymplig och hemsk att jobba med.
Efter åren på SVT jobbade jag med helt andra saker fram till pensionen,.

Hörs/per-erik
Det va mycket fint det här Per-Erik! Jag satt och tittade på dina bilder, och hörde knappat musiken! Som sagt, mycket fint, känslomässigt fint det här!
/B
Svar från per-erik åström 2022-09-03 10:53
Tack Bengt. Det var faktiskt kul att pyssla ihop. Jag gillar också låten mycket.
Allt gott/per-erik
Så snyggt Per-Erik! Jag bugar allra djupast och är mäkta imponerad!
/Göran
Svar från per-erik åström 2022-09-03 10:54
Tack. Det var kul att pyssla ihop eftersom låten är så bra.
Hörs/pe