Mina bilder och tankar för dagen

Järn och rågummi

Året var 1964.

Jag hade burit ut tidningar under sommarlovet.

I augusti köpte jag en sovjetisk kamera, en Zenit 3M, som verkligen inte var en bra kamera. Men jag bläddrade ivrigt i den gröna manualen och undersökte noga kameran som saknade återgående spegel och lät som nyss kommen som en biprodukt från en sovjetisk traktorfabrik.

 

Samtidigt var det en upptäckarglädje och jag minns att jag cyklade ut på landsbygden där uppe i det norrländska kustlandskapet där jag växte upp för att ta mina bilder. Tri-X hette filmen. ”Den är den som proffsen använder”, sa man på fotoaffären.

En klasskompis lånade mig framkallningsdosa och han invigde mig i mörkrummets hemligheter.

En ny värld öppnade sig med hjälp av Rodinal, fix och en Opemus förstoringsapparat. Agfa stod för det magiska pappret på vilket bilderna växte fram.

De här två bilderna måste ha varit några av de första jag tog med kameran som luktade järn och rågummi.

Då, för snart 60 år sedan…

Inlagt 2022-08-22 08:45 | Läst 978 ggr. | Permalink
Hej,
Du är ett lysande exempel på en ung fotograf som visar att vilken kamera man har spelar ingen roll. Det är blicken för bild som är slående. Första bilden är ett klassiskt exempel på rinnande vatten. Den bilden är en dröm, för så ser inte rinnande vatten ut.
Bilden på hästen gillar jag. Tagen från den farliga zonen, men hästen ser så snäll ut och något frågande.

Skönt att se bra bilder
Bob
Svar från per-erik åström 2022-08-22 09:09
Tack Bob. Jag var nog inte så medveten om vad jag gjorde då. Det var mer att det blev som det blev. Bilden på vattnet minns jag är tagen med lång exponeringstid, en chansning. Det jag kan sakna från den tiden är Rodinal-framkallaren. Den hade en tonkurva som jag gillade.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från per-erik åström 2022-08-22 09:11
Tack Bob. Jag var nog inte så medveten om vad jag gjorde då. Det var mer att det blev som det blev. Bilden på vattnet minns jag är tagen med lång exponeringstid, en chansning. Det jag kan sakna från den tiden är Rodinal-framkallaren. Den hade en tonkurva som jag gillade. Kameran hade ett 50 mm objektiv med skruvfattninng och jag var van vid hästar….
Med vänlig hälsning/per-erik
Medvetet eller inte kompositionerna sitter ju.
Jag gillar hästbilden :-)
Mvh Bengt
Svar från per-erik åström 2022-08-22 12:42
Tack Bengt!
Alltgott/per-erik
Hästbilden gillar jag starkt, snyggt! Och såklart inget fel på den första heller :-).Hälsningar/ Björn
Svar från per-erik åström 2022-08-22 16:03
Tack Björn!
/per-erik
Kul att läsa om din Zenit 3M ;) Jag skaffade en begagnad 1968 för att dokumentera ett motorcykelrenoverings-
projekt, alltså en helt annorlunda typ av fotografering än dina fina bilder här ovan. Tycker att `ryssen´ levererade bra bilder (via Linkopia) tills den efter några månader gav upp och såldes billigt. 1:a och sista ryss-kameran för min del.

/Stephan
Svar från per-erik åström 2022-08-22 16:09
Ryska prylar har en särskild sorts charm. Det gäller allt från kameror till traktorer. Jag sålde min Zenit till en amerikan på en kibbutz i Israel sommaren 1968. Han betalade ett sjukt överpris men tyckte den var värd det eftersom det var importförbud, på sovjetiska varor i USA vid den tiden. För pengarna köpte jag en begagnad Leica inne i Tel Aviv. Min bästa kameraaffär.

Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från per-erik åström 2022-08-22 16:10
Ryska prylar har en särskild sorts charm. Det gäller allt från kameror till traktorer. Jag sålde min Zenit till en amerikan på en kibbutz i Israel sommaren 1968. Han betalade ett sjukt överpris men tyckte den var värd det eftersom det var importförbud, på sovjetiska varor i USA vid den tiden. För pengarna köpte jag en begagnad Leica inne i Tel Aviv. Min bästa kameraaffär.

Med vänlig hälsning/per-erik
Zenit 3M sålde jag flera när jag sommarjobbade i fotoaffär på sextiotalet. Mycket speciell lukt (doft kan man inte kalla det) som kom mig att tänka på smutsig hund :-) Mycket fina bilder!
Svar från per-erik åström 2022-08-22 16:13
Kul att du minns lukten! Samma lite sura doft som jag minns från Östtyskland förr i världen.
Med vänlig hälsning/per-erik
Ryska grejer är speciella! Den enda erfarenhet av "ryska" kameror jag har är Kievkameran! De första åren efter andra Världskriget så va Kiev-kameran ofta bra, och även de flesta objektiven va bra, i stort sett nästan i Contax-klass! Inte så konstig då man tagit en stor del av Contax-fabriken och Jena-objektivtillverkningen med glas till Sovjet som krigskadestånd!
Se'n under åren blev det bara sämre och sämre med det här då man plockade in mer ryska "förbättringar!"

Men konstigt nog tog många ryska fotografer bra bilder i alla fall!
Bra bilder som vi även ser här!
Så det här svarar nog på en stor del av frågan, att bra fotografer tar bra bilder med vilken kamera som helst! :)
/B
Svar från per-erik åström 2022-08-22 17:24
Planekonomins förfall pågick under årtionden för att slutligen kollapsa med Berlinmuren fall -89. I takt med detta blev rysk/sovjetisk produktion lidande. Det ryssarna alltid varit duktiga på är dock radiorör. Flera eftertraktade ryska rör sitter i fina Rörförstärkare idag. Detta hänger naturligtvis också ihop med de militära behoven och prioriteringarna. I övrigt är Ryssland idag i stort sett bara en gas- och oljeproducent. Och en militärt aggressiv stat där demokrati och mänskliga rättigheter lever på sparlåga.
Att det finns/funnits duktiga ryska fotografer trots dåliga teknik/förutsättningar är fantastiskt. Lika enastående som när Koudelka lyckades ta sina bilder av den sovjetiska invasionen -68 trots sin ”öststatsprylar”.
Bra bilder kommer alltid att finnas oavsett de tekniska förutsättningarna,
I slutändan handlar det om passion, vilja och ett visst mått av talang.

Allt gott/per-erik
Två superfina bilder som dessutom på något outgrundligt sätt snackar med bilder i mitt inneboende bildminne. Och det är framförallt hästbilden som sätter i gång en skur av bild-minnen. Sånt är fint men händer mer sällan.
Ha det gott
/gunnar S
Svar från per-erik åström 2022-08-23 17:39
Tack för fin reflektion Gunnar!
Allt gott/per-erik