Mina bilder och tankar för dagen

Allt går

Såja, då var ögonoperationen avklarad.

Hinnorna över gula fläcken avlägsnades i sökarögat med mikrokirurgisk precision igår uppe på nya Karolinska och nu ser jag knappt någonting på det ögat.

Men om ett par veckor ska det tydligen ha läkt och synskärpan vara återställd. Tills dess gäller piratlappen och ögondroppar fyra gånger om dagen.

Vilket får mig att tänka på tre ”vänsterögda” fotografer.

Den första heter Anette Åberg, fotograf nere på Österlen och gammal kompis från Strömholms fotoskola. Hon plåtade med Leica M-kamerans sökare framför vänsterögat och hade en filmframdragning på undersidan så hon slapp ta kameran från ögat stup i kvarten. Funkade utmärkt för henne.

Den andra är DN:s Paul Hansen som också använder vänster öga i sökaren. Och hans bilder är som bekant i absolut världsklass.

Den tredje fotografen jag tänker på hette Josef Sudek. Han plåtade storformat i Prag trots att han förlorade sin högra arm i första världskriget. Har du missat hans mästerverk så är det hög tid att du kollar in honom.

Med detta sagt så är jag inte ett dugg orolig för mitt ”sökaröga”. Skulle det inte läka bra så är det bara att fortsätta jobba med vänsterögat.

Allt går bara man inte ger upp.

Inlagt 2023-03-14 11:30 | Läst 1053 ggr. | Permalink
Ja, de är händiga de där mikrokirurgerna. Önskar dig en god konvalescens. ( På mig är det vänsterögat som krånglar och behöver åtgärdas.)
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2023-03-14 13:05
Tack Gunnar. Jag hyser all förhoppning att det ska bli bra och hoppas detsamma till dig.
/per-erik
Klart man kan plåta med vänstra.... (om man alls kan plåta, och det kan du verkligen)! Utan någon jämförelse i plåtförmåga, så var jag själv vänsterögd ända fram till mina gråstarroperationer för tre år sen; då blev båda ögonen så väldigt mycket bättre att jag kunde välja, och just för Leicornas skull vande jag mig vid att "hålla mig till höger". Slapp samtidigt att behöva ha glasögonen på, vilket var det bästa av allt!

Och Sudek! Att hantera en storformatare på stativ med bara en hand, det förstår man inte riktigt hur det gick till... Han lär ha dragit ut locken till bladfimskassetterna med tänderna!

God och snabb bättring till dig! Det går säkert bra, och det läker fort.
Svar från per-erik åström 2023-03-14 15:19
Tack för uppmuntran
!Ses/per-erik
Hej! Jag använder också vänster öga. Ett måste om jag ska hitta sökaren Nu ser jag lite dimmigt på båda ögonen.Gula fläcken fick jag besked om, på båda ögonen. Trodde det var gråstarr, men inte.
Krya på dig. Ser fram mot utställningen. / Bengt.
.
Svar från per-erik åström 2023-03-27 12:47
Hej Bengt. Det har nu gått två veckor sedan min operation och det har läkt bra. Jag tänker att du ska be om en remiss till St Eriks ögonklinik på Nya Karolinska. Mitt betyg är AAA+ på hur jag blivit bemött och opererad där. Världsklass.
Ses/per-erik