Mina bilder och tankar för dagen

Dyrt, men gratis…



Att göra fotografiska böcker är dyrt, riktigt dyrt.
Vilket jag upptäcker när jag nu tittar på Blurb, ett amerikanskt print on demand företag, där jag för några år sedan gjorde boken ”Återblick - fotografier genom åren”.
140 US dollar för 124 sidor bilder. Visserligen är den i coffe-table formar, men på tok för dyr.
Dock, om du är intresserad, kan du bläddra i den gratis genom att trycke på ”preview” online här:

Inlagt 2024-03-27 08:28 | Läst 322 ggr. | Permalink
Sedan kan man ju ge ut sin bok genom ett förlag, då kostar det ingenting - men då måste man över en "viss" tröskel... :-)
Svar från per-erik åström 2024-03-27 08:52
Så är det. Min bok om flyktingar i en svensk kommun på LIBRIS förlag som utkom 2017 fick jag t o m betalt för att göra. Inte mycket, men det uppskattades. Plus att det trillar in några kronor i biblioteksersättning årligen. Småpengar visserligen, men ändå.
Den bistra sanningen för de flesta som envisas med att trycka sina bilder i bok är, i förhållande till arbetsinsatsen, en ren förlustaffär.
Å andra sidan är det inte därför man håller på…
Glad Påsk/per-erik
syntax 2024-03-27 09:28
Sédär! Grattis till att ha kopplat grepp på en förlagsredaktör... :-)
Även jag har gett ut en fotobok (på den tekniska sidan) på förlag. Det blev ju ingen kostnad, men heller ingen vinst att tala om.
Hej,
Dina bilder är verkligen djupt gripande. De är värda att bevara inom den svenska kulturen.
Blurb är verkligen en dyr produktion. Varje kopia blir kostsam men värt sitt pris.
Jag vet inte om du deponerat pliktexemplar hos våra universitetsbibliotek och KB.
Det billigaste vägen till fotoböcker driver amazon.com med sitt dotterbolag kdp.amazon.com. Den tekniska kvaliteten blir inte topp. Men kopior till biblioteken blir inte så dyra.
Ta en koll. Jag har publicerat ett tiotal fotoböcker där.
Ha det väl
Bob
Svar från per-erik åström 2024-03-27 13:07
Tack för dina ord och för tipset. Tål verkligen att tänka på,
Med vänlig hälsning/per-erik
En fördel med tjänster som Blurb är att de tar emot regelrätta original som pdf i tryckkvalitet. Då kan man skapa originalet i InDesign eller QuarkXpress och göra bilderna som fyrfärgssvart. CMYK 40 40 30 100 eller hur man nu vill blanda. Då blir det drag i bilderna.
Men dyrt är det och frågan är om det ens är möjligt att skapa något som påminner om en upplaga utan bidrag, subskription eller förlag bakom ryggen.
( Mannen med hästen i din fina bok hänger vid mitt skrivbord. )
Glad Påsk/ Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-03-27 13:09
Aha! Tack för den informationen. Ska testa vid tillfälle,
Allt Gott/per-erik
mombasa 2024-03-27 19:01
Hej
Har du funderingar runt cmyksvart och Indesign är det bara att höra av sig./Gunnar s
Svar från per-erik åström 2024-03-28 07:29
Tack Gunnar. Jag hör av mig framöver.
Glad Påsk/per-erik
Hej.

Det behöver inte vara så dyrt. Jag använder mig av ett tyskt företag,”Books on Demand” (bod.se), där kostar en enstaka bok i A4 med 124 sidor bilder i svartvitt c:a 300 sek. Då är det matt 120 grams papper och trådinbindning. Med motsvarande antal färgbilder blir priset, med 200 grams högglanspapper, c:a 645 sek. Jag har testat och tycker att matt blir bäst till svartvitt och glansigt till färg. Vill man komma billigare undan finns andra inbindningar och storlekar. Om man önskar att boken ska vara möjlig att beställa i bokhandeln tillkommer ett pris på 799 sek. Då finns boken att köpa i alla relevanta bokhandlar.

Här kan du räkna ut priset per bok:
https://www.bod.se/forfattare.html

Det finns inget ”enkelt” gör-din-egen-bok-program att ladda hem, utan man får leverera en tryckfärdig pdf. Jag använder InDesign. Om man ska göra en bok i svartvitt bör man ha med en färgbild (jag brukar lösa det med en liten logga eller liknande), då kommer det fram en ruta med premiumtryck att klicka i.

Nackdelen med tjänsten kan vara att man måste kunna sätta ihop boken helt själv i lämpligt program. Samtidigt är det en fördel att fritt kunna designa som man själv vill. Hemsida på svenska finns, och tryckeriet har ett kontor i Sverige som man till och med kan ringa till.

Priset gör att jag tycker det är kul att kunna göra en och annan fotobok ”i onödan”. Till exempel en 24-sidig bok med mjukpärm i svartvitt för under 60 sek. Det går ju också ett göra en liten testbok och se om man är nöjd med resultatet.

/LG
mombasa 2024-04-14 18:47
Books on Demand låter väldigt intressant. Och finns det dessutom en backup på telefon som talar svenska är det så klart ett plus. Ska kolla upp det närmare. Format med mera. Tack för informationen.
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-04-15 12:52
Tack för all info!
Med vänlig hälsning/per-erik