Mina bilder och tankar för dagen

Efter Planket

 

foto: Tomas Holmqvist

Det var nog det bästa PLANKET någonsin i helgen. Jag ställde ut under söndagen och var rejält omtumlad. Hundratals bilder av hundratals fotografer från superproffs som Paul Hansen till för mig helt okända amatörer med en genomgående mycket hög kvalitet. PLANKET är kort och intensivt men  framförallt är det möten mellan gamla vänner och nya bekantskaper. PLANKET är en passionerad gemenskap kring fotografisk bild under några få timmar. Lite som en hastig avstämning av "läget", nästan som när man oväntat stöter ihop i ett gathörn och växlar några ord och lite hastigt skvaller.

Några av "oss" finns inte längre med i matchen, har lämnat in för gott. Gamla kompisar från Strömholms fotoskola är döda. Strömholm själv skulle ha blivit 100 i år men många ur gamla SAFTRA-gänget finns inte heller längre. Yngve Baum likaså. Andra har lämnat fotografin, pysslar med film eller nåt annat. Micke Berg, den gamle räven, alltid lika rolig att surra med, verkar t ex helt ha lämnat "riktiga" kameror för gott till förmån för mobiltelefonen. Någon annan är djupt inne i gammal analog teknik, våtplåt osv. Själv envisas jag med det enda jag kan, dokumentär fotografi i svartvitt, visserligen med digitalkamera numera men printarna blir ändå likadana som de jag lärde mig göra i skarven mellan 60/70-talet. Jag är liksom fast för gott i den på många sätt utdöende och absolut olönsamma traditionen. Fick dock många uppskattade kommentarer för mina porträtt av flyktingar av förbipasserande, vilket kändes både glädjande och inspirerande.

En annan tradition för mig var Galleri Mazarin i Söderhamn, ett entusiastiskt gäng som envist höll i ett fotografiskt galleri i det numera stängda Rådhuskonditoriet i stan. I nästan 40 år höll man på.

Rådhuskonditoriet i Söderhamn var ett av de där fiken som fanns kvar sedan sent 40-tal. Kanelbullar, mazariner, gott kaffe, galon, plastblommor och en gammal jukebox. En stund för sig själv, minnen och nostalgi. Folkhemmet som jag minns det som barn när man kunde sitta i timmar med en sockerdricka och framtiden var som en enda oändlig och outforskad grusväg bort mot någonting större och okänt. 

Jag ställde ut ett par gånger där på Galleri Mazarin, både på 80-talet och för sex år sedan. Principen var enkelt; ingen kostnad men lämna kvar en bild till dem som höll i galleriet. Bilder som sedan hängde kvar på väggen.

För två år sedan stannade jag till på Rådhuskonditoriet innan det stängde ner Tog en snabbfika vid bordet där min handkolorerade clownbild var prydligt parkerad. Nu är som sagt fiket stängt. Hoppas någon tog hand om bilden och har glädje av den. 

Inlagt 2018-08-21 10:36 | Läst 2041 ggr. | Permalink
Ser fantastiskt ut Per-Erik och jag förmodar att det var en upplevelse. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att dyka upp, vare sig lördag eller söndag. Men vi ses snart igen för djärva framtida funderingar på utställning.
/Göran
Svar från per-erik åström 2018-08-21 16:49
Jajamen, det gör vi. Krister och jag åker till Norrköping på måndag för att lämna in bilder till Arbetets museums dokumentärfoto-festival. Vill du åka med på utflykten?
/pe