Mina bilder och tankar för dagen

En bok med stor fotografi

Jag lärde känna fotografen Ann Christine Eek hösten 1972 då jag började Kursverksamhetens Fotoskola under Christer Strömholms ledning.

Redan tidigt beundrade jag hennes bilder och den konsekvens med vilken hon fotograferade.

Hon hade en Nikon F och var  drottningen i mörkrummet på Tegnérgatan 55 i Stockholm på bildbyrån SAFTRA. Hennes kopior var alltid så perfekt balanserade med hela tonskalan intakt.

Med tiden upphörde SAFTRA och Ann Christine flyttade till Oslo, skaffade familj och barn och kom att arbeta som fotograf på museum.

Vi tappade därför kontakten under flera år men härom dagen dök en bok upp med posten.

Jag behövde bara bläddra några sidor för att känna igen Ann Christines bilder. Boken är en dokumentation över livet och förändringarna i Isniq i Kosovo under 70-talet och är resultatet av ett antal resor som hon gjorde tillsammans med den norska antropologen Berit Backer.

Det är ett material som, efter vad jag förstår, legat orört under många år. Inte minst därför att Berit Backer avled under tragiska omständigheter i början på 90-talet.

Men nu finns alltså boken - Albanien Village Life - och är resultatet av en betydande ansträngning, krigen i forna Jugoslavien kom emellan osv.

Ann-Christine har skrivit och redigerat en bok som ger en enorm insikt i den kanske mest okända delen av Europa och dess historia.

Det är en STOR bok i alla avseenden, i omfång, i kunskap och inte minst är det fotografi som tål vilken jämförelse som helst.

Jag tänker på sådana mästerverk som Minamata av Eugene Smith eller East 100 Street av Bruce Davidson. Jag tänker också på Josef Koudelkas Gypsies. Eller varför inte Sune Jonssons bilder och böcker från Västerbottens inland och avfolkningsbygder.

Ann Christines bilder och berättelserna i boken har en kraft och ett driv som är sällsynt idag.

Det är fotografi som har något att berätta, dokumentära bilder av människans tid på jorden, om livsvillkor, traditioner och förändring.

Det är en bok som ger mig hopp om den dokumentära bildens förmåga, en fotografi som inte faller undan inför tillfälliga fotografiska nycker.

Min gamla kompis har helt enkelt gjort en bok som lätt placerar sig på fotohistoriens översta hyllor.

Boken är utgiven av förlaget Tira Brooks, Johan Sterner tel 070-3477574 och du hittar den också på aceek-books.no eller via https://www.bokus.com/bok/9789163969201/albanian-village-life-isniq-kosovo-1976/

./.

Inlagt 2021-11-29 11:49 | Läst 1546 ggr. | Permalink
Tummen upp för hennes fantastiska svartvita bilder. Är även mycket svag för hennes landskapsbilder. Hon är dessutom fortfarande aktiv! 👍
Svar från per-erik åström 2021-11-30 08:32
Ja, och boken är ett jättejobb som är värd all respekt.
Det var verkligen kul att se att Ann Christines bilder har hittat en bokform på det här sättet (beställd). Jag har sett hennes bilder då och då under årens lopp och jag är benägen att hålla med. Det är bilder som är angelägna och har den där fotografiska kraften, eller vad man nu ska kalla det, som behövs för att bilder ska nå riktigt ända fram.
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2021-11-30 08:34
Hon är dessutom en klok och sympatisk person. Stark.