Mina bilder och tankar för dagen

Ett nytt år

Den lille pojken, flykting från helvetet i Syrien, lutade sig tryggt mot pappans ben. Vi tittade på varandra, pappan nickade och jag tog bilden i lugn och ro. Det hände sig under fredagsbönen i moskén i det gamla lagerhuset vid hamnen i  Härnösand för ett par månader sedan. Efteråt drack vi tea inne på imamens kontor och talade om sedvänjor, om likheterna och olikheterna mellan våra sätt att leva. Det blev ett samtal som pendlade mellan skratt och allvar, om allt från synen på kläder, matvanor till hur vi begraver våra döda. 

Jag gick därifrån med en stark känsla av ödmjukhet. Hur lika vi människor ändå är, trots våra olikheter. Bilden av pojkens öppna blick har jag tittat ofta på sedan dess. Den ger mig hopp och jag tänker att jag nog ska börja den där kvällskursen i arabiska under det kommande året. Jag tror nämligen att man skrattar bättre tillsammans om man också kan tala med varandra.

I en annan del av världen, i New York, reser sig Trump Tower mot himlen i ett av hörnen vid Central Park. På de tre översta våningarna bor Donald Trump, den nyvalde amerikanske presidenten.  Däruppe sitter han och twittrar det ena meddelandet efter det andra, märkliga signaler till en häpnande omvärld. Efter den 20 januari är det upp till bevis. Han är tydlig, murar skall byggas, alla sorters murar. Folk ska hållas åtskilda och särskilt gäller det muslimer. Jag tog bilden under julhelgen 2015 och minns hur kall jag tyckte byggnaden var.

Jag tänker också att om 2016 var ett riktigt skitår så finns det lite som tyder på att det nya året kommer att bli bättre.

Det är därför till pojken i moskén jag idag viskar "Gott Nytt År".

Till er andra också, ni som vet att vi behöver varandra så väl.

Inlagt 2016-12-31 10:43 | Läst 2666 ggr. | Permalink
Fint skrivet! Gott nytt år på dig också! /bengt
Tänkvärd text och mycket fina foton.

Vi får hoppas att du har fel om 2017.

Gott Nytt År
Bertil
Fina bilder och tankar Per-Erik. Ett gott nytt år på dig! Vi hörs.
/Göran
Härlig bild på pojken, o tankeväckande läsning! Gott Nytt År, LO
Mycket fint, i både text och bild. Nu får vi jobba för ett medmänsklighetens 2017.
Tack för era fina kommentarer. God fortsättning på det nya året och glöm inte att boka in 17 februari då Krister Kleréus, Alf Johansson, Göran Tonström och jag har vernissage på Galleri Korn vid Hornstull den 17 februari.
hörs/per-erik