Mina bilder och tankar för dagen

I väntan

Författaren Doris Dahlin och jag är jämnåriga och vi växte båda upp i Härnösand. För 45 år sedan lämnade vi staden som då var det en inkrökt småborgerlig stad, men som idag är helt annorlunda. Härnösand har nämligen med åren kommit att bli en av Sveriges mest flyktingtäta kommuner.

I en tid då migrationsfrågorna diskuteras intensivt och främlingsfientligheten breder ut sig har vi bestämt oss för att berätta om stadens förvandling och om de människor som nu bor på slitna vandrarhem och t o m på Härnösands gamla fängelse. Vi kommer att följa några människor och processen fram till beslut om avvisning eller uppehållstillstånd, en process som oftast tar flera år. Vi vill berätta om alla dessa människors historier, bakgrund, deras flykt, drömmar och förhoppningar. 

Som killen på bilden. Han bor på nio kvadratmeter, lever på 24 kronor om dagen, är högutbildad datasäkerhetstekniker från Dhaka i Bangladesh och han flydde i samband med militärkuppen i sitt hemland. Resten av hans familj finns i andra delar av världen. Han förstod snabbt att en förutsättning för att klara sig var att lära sig svenska så snabbt som möjligt. Som flykting har man inte rätt till SFI-utbildning. Han tillbringade därför sina dagar på biblioteket och den första bok han plockade fram ur hyllan råkade vara "Kärleken" av Theodor Kallifatides. Med en lexion på bengali började han läsa, slog upp vartenda ord i början. Ord blev till meningar, stavelser och böjningar fick betydelse. Han tog varje chans att samtala med svensktalande.

Idag har han läst allt Kallifatides skrivit och har ett svenskt ordförråd och en meningsbyggnad som  övergår många  infödda svenskars. Det har tagit ett år och nio månader, men nu sitter språket.  

Det är om sådant vi vill berätta, om människor på flykt som kommit till vårt land, som gör allt som står i deras makt för att bli de nya svenskarna. Det handlar om att vara i väntan. Om hopp och förtvivlan.

Om att få stanna eller ej.

Inlagt 2016-09-15 09:23 | Läst 2817 ggr. | Permalink
Tack för detta! Värdefullt. Jag har träffat Theodor Kallifatides en gång och lyssnat när han berättade hur han i tiden lärde sig svenska, som han säkert berättat om i någon bok.
- hawk
Svar från per-erik åström 2016-09-15 19:46
Hej, det är ett spännande projekt och, som vi tror, viktigt. Vi siktar på bok pch utställning vad det lider.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Ett viktigt projekt Per-Erik. Att få se människorna bakom alla siffror och höra deras historier.
/Krister
Svar från per-erik åström 2016-09-15 21:33
Tack min vän. Och vilka berättelser det
är....
Hörs/per-erik