Mina bilder och tankar för dagen

Min fotografiska brist

 Det är bara att erkänna; Jag har aldrig kunnat använda blixt på ett kreativt sätt, har aldrig lärt mig. De få gånger jag försökt har det blivit allt annat än bra.

På Christer Strömholms fotoskola fanns två linjer. Den ena var dokumentär/reportage-linjen där jag gick. Där handlade det om om Tri-X, Leica, Nikon F, D-76 och Agfa Brovira och framförallt att behärska det naturliga ljuset i mer eller mindre omöjliga situationer. Den andra linjen var reklamfotografi i studio. Där satte jag aldrig min fot eftersom den linjen antogs vara alltför kommersiellt inriktad, vilket var väldigt fult i början på 70-talet. Tiderna var sådana och jag har med åren insett att blixtfotografi är en allvarlig brist i min fotografiska bildning. Resten - det naturliga ljuset, kan jag nog hantera. Det är s a s det enda jag gjort fotografiskt med mer eller mindre framgång.

I somras när jag låg däckad efter en stroke började jag läsa om och titta närmare på bilder där blixtljuset varit den dominerande ljuskällan. Efter att ha förstått lite mer köpte jag en lättare blixtutrustning. En Godox AD200 och några ljusformare. Det är moderna grejer, TTL och HSS med radiosynk, enkelt och smidigt att hantera. På grund av min nuvarande relativt begränsande fysiska rörlighet har jag därför så smått börja "blixtra" och funnit en ny fotografisk stig. Vi får se vart det tar vägen. Om inte annat lär jag mig så sakteliga något nytt och det kan aldrig vara fel.....

Inlagt 2017-10-12 10:29 | Läst 1615 ggr. | Permalink
Kommer en annan i närheten av dina blixtbilder så är
Jag mer än nöjd. Ser med nöje på fler blixtbilder från dej.
Mvh Ronny.
Snyggt helt enkelt! (fastän kanske inte enkelt?) Instämmer med Ronny/ Björn T
Kunskap är inte tung att bära, sa min morbror när jag tvekade att söka in på gymnasiet.
Jag har heller aldrig lärt mig att använda blixt på ett kreativt sätt. Nu när jag ser dina bilder blir jag sugen på att göra ett försök. Snyggt Per-Erik.
/Krister
Svar från per-erik åström 2017-10-12 12:42
TTL är i princip bara att titta och trycka. High Speed Sync (HSS) kräver lite mer tänk, men är "mer kreativt", t ex att kunna plåta på full glugg och 1/8000-del i fullt dagsljus. Olika ljusformare ( t ex reflektor eller softbox/beauty dish gör också sitt till. Kul är det i alla fall.
Hörs/pe
Jag tycker det ser väldigt bra ut, jag gissar att dina "gamla" gedigna kunskaper om fotografering gör att du har hyfsat lätt att ta till dig blixtanvändning.
Det är också kul att höra att du har energi att göra nya saker trots att du fortfarande kämpar med sviterna efter din stroke, keep on.
/ Peter
Svar från per-erik åström 2017-10-12 20:13
Tack Peter!
Jag har heller aldrig använt blixten till något annat än att lysa upp med ;). Helst slagen i taket eller en vit vägg. Jag tycker väl att blixt ofta dödar den dokumentära känslan och överdriver för mycket som den ofta används av de "socialrealistiska" fotograferna :).
Bilderna på grabben gillar jag dock, och visst funkar det tycker jag om man som här behöver normalisera kontrasten mellan motiv och bakgrund till exempel. :)
/Affe

Ps. Om man är ute efter mer konstnärligt kreativt användande så har jag sett en del som jobbar med blixt och/eller stark lampa för att lysa upp olika delar av en långtidsexponerad nattbild där resultatet blivit ganska häftigt.
Ja en blixt rakt i ansiktet, svårare behöver det inte vara, LO