Mina bilder och tankar för dagen

Mugabe är död

Vaknar till radion som meddelar att Robert Mugabe, diktatorn från Zimbabwe, har avlidit.
Kastas bakåt i tiden.
Till min revolutionära ungdom då jag - efter att ha totalvägrat militärtjänsten - hamnade som lumpsamlare på kollektivet Emmaus i Björkå i Småland.

Vi levde så fattigt det bara gick, diskade alltid i kallvatten, rullade våra egna cigaretter, frös i dragiga rum och skickade allt överskott till södra Afrikas befrielserörelser. Vi tänkte att det var så solidariteten såg ut i praktiken.

Bland annat till Zanu/Zapu i dåvarande Rhodesia där den unge marxisten Mugabe hyllades som en av de revolutionära ledarna.
Att sen Mugabe blev en hårdför och avskydd diktator i sitt land och som totalt havererade Zimbabwes ekonomi föresvävade mig aldrig på den tiden. Inte heller att Robert Mugabe och kretsen kring honom kom att leva i svinaktigt överflöd.

I tre månader stod jag ut med idealismen på Emmaus innan jag liftade vidare i livet.
Nu är Mugabe död men många människor i södra Afrika väntar fortfarande på ett liv i fred och rättvisa utan fattigdom och våld.


Bilden tog jag på en tågstation i Johannesburg när apartheid fortfarande rådde i Sydafrika.

./.

Mer av mina bilder på www.fyrafotografer.se

Inlagt 2019-09-06 09:19 | Läst 1944 ggr. | Permalink
Det är märkligt att de man trodde på då, i vissa fall blev såna maktgalna egoister, typ Mugabe. Mandela var något helt annat, en verklig frihetskämpe, en av få värda sitt Fredspris.
Svar från per-erik åström 2019-09-07 10:41
Så är det Nils, men lite begrep jag för 50 år sedan.
Med vänlig hälsning/per-erik
Inga människor klarar av att bli beundrade och avgudade i någon större utsträckning utan att förgiftas mentalt. De blir maktgalna diktatorer hela skocken.
Svar från per-erik åström 2019-09-07 10:42
Kanske inte alla men förfärande många.
Med vänlig hälsning/per-erik
Tänker när jag ser din bild och läser din text att långsamt kanske det ändå går framåt, apartheid är väl nu ett passerat stadium i Sydafrika? Det finns mkt kvar, både där och på andra platser, men ändå, det står inte still. Så tänker jag att det det inte är systemen som är vägen till rättvisa och mänsklighet, det är dom enskilda människorna som reser sig över mängden, också när dom fått inflytande och makt. Fin bild att begrunda, hälsningar/ Björn T
Svar från per-erik åström 2019-09-07 10:43
Tack Björn. Kloka ord.
/per-erik
Hej,
Långvarig makt är sällan bra. Den lilla människan kommer alltid i kläm.
Gripande bild.
Ha det väl
Bob
Svar från per-erik åström 2019-09-07 10:44
Tack Bob. Bilden tog jag med en liten Canon Dial.
/per-erik