Mina bilder och tankar för dagen

Några få fotografer

Låt mig säga det direkt: Det är få nu levande fotografer som har min reservationslösa beundran. Eftersom jag har ganska smala kriterier så handlar det om ett gäng svenska dokumentärfotografer. Anders Petersen naturligtvis, Cato Lein, möjligen Micke Berg , Sanna Sjösvärd, Hanna Modigh och naturligtvis mina vänner och kompisar i www.fyrafotografer.se . Internationellt har jag alltid beundrat Robert Frank, Bruce Davidson och Don McCullin.

Och så den jag håller högst av alla nu levande fotografer- Josef Koudelka.

Min fru kom hem från Prag för några månader sedan med Koudelkas bilderbok från den sovjetiska ockupationen 1968. Det är en fantastisk bok som jag ofta bläddrar i. Hundratals svartvita bilder tagna av en ung Koudelka under några intensiva dagar då sovjetisk militär övermakt rullade in i staden och kväste folkets krav på demokrati och öppenhet. Jag vet att den eminente Sune Jonsson också råkade befinna sig i Prag samtidigt och senare publicerade sina bilder i en bok. Sune Jonssons bilder är bra men dom slår sig slätt mot Koudelkas närhet och passion och ofta är bilderna tagna med risken att själv räka mycket illa ut. Sådan  passionerad dokumentärfotografi händer bara några få gånger under ett århundrade. Det är boken ett tydligt bevis för.

I dessa tider då så många är upptagna med att diskutera senaste kameramodellen och fotografins tekniska aspekter erinrar jag mig att då, 1968, så fanns inga digitala monsterkameror. Koudelka använde nån sorts gammal öststatskamera och han laddade den med film som han själv spolade upp i kassetter. Ändå är hans bilder så fullständigt enastående både tekniskt och som bilder betraktat. Jag bockar och bugar helt enkelt.

Koudelka blev, efter Prag-ockupationen,  en sorts särling i fotografiska sammanhang. Han levde långa tider utan fast adress, sov vid vägkanterna och gjorde enastående dokumentationer av bl a romernas situation. Han blev en "gatufotograf" i ordets verkliga mening eftersom han i stort sett också levde på gatan. Han skaffade sig visserligen en Leica och blev sedermera medlem av Magnum men han stod alltid lite vid sidan av. Det sista jag sett av honom är ett projekt om muren på den palestinska Västbanken där han har använt en digital-Leica ombyggd till panoramaformat. Hur han nu lyckades få Leica att göra den ombyggnaden.

Men jag tänker att det nog inte spelar så stor roll egentligen. Som fotograf får man försöka hålla till godo med den teknik som bjuds och alltid vara beredd att omvärdera den. Det är bilderna som räknas.

Bara bilderna.

Och som en ständig påminnelse om denna enkla sanning har jag sedan länge denna lilla bild på väggen vid sidan om min redigeringsdator. En bild av en ung Josef Koudelka vid tiden runt 1968 med ett par otympliga analoga öststatskameror runt halsen. 

Inlagt 2017-11-22 12:32 | Läst 2080 ggr. | Permalink
Läsvärd text! Undrar om den där boken finns att låna på bibliotek? Vad heter den?
Svar från per-erik åström 2017-11-22 14:39
https://pro.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult&ALID=2TYRYD1KHWY1

Om den finns på bibliotek vet jag inte. Men den går att köpa online

Med vänlig hälsning,/per-erik
Hej, jäklar - skulle jag ha känt till denna bok när jag var i Prag i oktober, hade jag sökt upp den!
- hawk
Svar från per-erik åström 2017-11-22 17:22
Det är en verkligt fin bok och du hittar den säkert online.

Med vänlig hälsning,/per-erik
Verkar vara en bra bok, många fina bilder. Klassikerna har man ju sett sedan tidigare, men många bilder som var helt "nya" för mig.
Trevlig text, Per-Erik. Visst har Leica byggt honom en modifierad S2 men när det gäller kameran som han använde för sitt Wall-projekt så var det nog mest en stor panorama-kamera från Fujifilm. Jag har hade nöjet att se London-premiären av filmen om Wall-projektet - Shooting Holy Land (http://koudelka-film.com/) - tidigare i år och minns jag rätt så var det just en eller två jättestora Fujifilm-kameror som man såg att han mestadels använde. Han var där själv men sade inte så mycket och inte heller ville han signera någons böcker till mitt förtret för jag hade kånkat hela dagen på en 4-5 tunga Koudelka-böcker! Jag fick i alla fall ta honom i hand! (Tvättade inte handen på en vecka! ;-).

Mvh
Fredrik
Svar från per-erik åström 2017-11-22 17:28
Jo jag har hört att han Leica att fixa panorama på ett ex av deras S2:a. Plus dom där Fuji-kamerorna. Bra reklam för Leica och gratis för Koudelka. Jag har också läst att han är förtjust i Fujis X100-modeller. Jag ska försöka få tag i "Shopping Holy Land". Kul att du träffade honom förresten. Han borde ställas ut rejält i Sverige snart.

Med vänlig hälsning,/per-erik
Jag antar att det är den här boken?
https://www.bokus.com/bok/9781597110686/josef-koudelka-invasion-68-prague/
Riktigt bra är den.
Koudelka står i en klass för sig när det gäller den typen av bilder tycker jag.

En kul anekdot, när Sune Jonsson, som ju råkade vara där av en annan orsak och hamnade mitt i eländet av en slump, kom hem med sina bilder finns en bild där Koudelka är med vid en stridsvagn, först många år senare kom man underfund med att det var just Koudelka på bilden. :)
Svar från per-erik åström 2017-11-22 17:30
Häftigt sammanträffande mellan två fantastiska fotografer!
Ja, det är den boken.

Hörs/per-erik
alf109 2017-11-22 17:34
Koudelkas namn som fotograf till Pragbilderna hemlighölls ju också länge då han fruktade för repressalier mot släkt och vänner om regimen fått reda på att det var han som tog dem.
För mig är Josef Koudelka facit för dokumentärfoto! Appropå Cato Lein är jag stolt över att ha haft med bilder i samma bok som honom!
/MIkael
Svar från per-erik åström 2017-11-22 18:14
Ja visst är Koudelka bra! Vilken bok hade du och Cato bilderna i ?

Med vänlig hälsning,/per,-erik
Chasid 2017-11-22 18:54
Vi hade med bilder i "Syns det att de fejkar? - Fem fotografer och en kulturgeograf om den nya fattigdomen i Sverige". Övriga fotografer var Roger Turesson, Carlos Zaya och Andreé Bodén.
/Mikael
Fin text och mycket tänkvärd. Om budgeten tillåter blir det en beställning av boken.
Svar från per-erik åström 2017-11-24 12:19
Tack. Boken är en mycket bra investering!

Med vänlig hälsning,/per-erik