Mina bilder och tankar för dagen

Straff i straffet

Varje gång vi åker upp till torpet på Hemsön passerar vi Salviksanstalten i Härnösand, en säkerhetsanstalt, garanterat rymningssäker.
Det är en plats för förvaring av dom värsta av dom värsta, dom som skapar de feta rubrikerna.
En och annan krigsförbrytare, dömd av internationella domstolen i Haag, tillbringar också sina dagar här.
Vi tänker ibland på dom därinne, ständigt inlåsta och övervakade dygnet runt. Men med en fantastisk utsikt över delar av Sveriges vackraste kust, den s k Höga Kusten.
- Det är ju som ett straff i straffet att vara inlåst här och samtidigt se hur vackert det är när solen går ner i havet, säger min fru.
- Ja, Norrland kan vara obarmhärtigt hårt ibland, svarar jag, och kanske är det också här som Putin en dag får sluta sina dagar eftersom Haag har utfärdat en internationell arresteringsorder för krigsförbrytelse för honom
- Vi kan ju alltid hoppas, svarar min fru innan vi snabbt åker vidare…

Inlagt 2024-05-15 09:05 | Läst 405 ggr. | Permalink
just det
han är dömd i Haag
hoppas det blir inlåsning utan utsikt
/inger
Svar från per-erik åström 2024-05-15 12:30
Han är inte dömd, men efterlyst…
Nånting för Dante och en uppdatering av den gudomliga komedien. Putin i helvetet.
Drag i den bilden också
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-05-15 14:21
Tack Gunnar.
Allt gott/per-erik
Din bild visar verkligen inlåsningen effektivt! Men man slipper se den kopplad till utsikten.

"Straff i straffet" väckte tankar från Norrköping 1989. Staden hade ett fängelse byggt med ritningar "gillade" av Gustaf III. För närvarande nedlagt. Anstalten hade ett tungt klientel.

Kommunen ville upplåta en intilliggande byggnad åt studentkåren. Näe! tänkte jag som i egenskap av stadsarkitekt hade ett visst inflytande. Musik och ljusa fickröster skulle göra dom intagna redo att göra vad som helst. Anstaltschefen AnnBritt Grünevald kände likadant. Det blev ett möte med politikerna. Tidstypiskt nog nedrökt i tobaksdimmor. Grünewald och jag lyckade avstyra idén.
Svar från per-erik åström 2024-05-15 14:21
Hej, intressant historia. Jag gillade Ann-Britt Grünewald, en klok röst för sin tid.
/per-erik
Birger Sjöberg lät den naiva Frida utbrista i vårgrönskan: "Släpp fångarna loss det är vår - var människa i sin själ vill alla andra väl".
Själv tyckte Sjöberg att han ofta måste återföra sig till: "...verklighetens värld som är försedd med de hårdaste kanter".