Mina bilder och tankar för dagen

Vad menas?

Det här är en bild av min dotter och hennes sambo. Siri föddes på SöS i Stockholm för snart 30 år sedan och hon är svensk medborgare. Han - min svärson, föddes i Teheran för drygt 30 år sedan och kom till Sverige som flyktingbarn i treårsåldern. Han innehar därför, enligt iransk lag, iranskt medborgarskap förutom det svenska, precis som ungefär 100.000 andra svenskar med iransk bakgrund.
Sverigedemokraterna vill nu avskaffa dubbelt medborgarskap (undantaget Norden).

Vad innebär då detta? Och särskilt med hänsyn till att iranskt medborgarskap aldrig går att avsäga sig hur gärna man än vill. Innebär det t ex att min svärson inte kommer at kunna rösta i framtidens SD-Sverige?
Jag skulle gärna vilja ha ett begripligt svar från dumskallarnas sammansvärjning...

Inlagt 2018-08-27 08:15 | Läst 2302 ggr. | Permalink
Ju, dumskallar är det gott om, speciellt inom politik där personer väljs in genom andra dumskallars support. Detta kallas demokrati.

I företagsvärlden fungerar det annorlunda,där är det oftast de mest lämpade som väljs till ansvarsfulla poster. Och sällan sker det enligt "demokratiska" valsystem.

Vår äldsta dotter (som vi adopterade på Fijiöarna) är gift med en fin kille från Liberia (var far, en statlig tjänsteman dödades under inbördeskriget och sönerna flydde till Ghana där de växte upp ...). Båda har bra jobb i Helsingfors och är skattebetalare, med dubbla medborgarskap.

- hawk
Tveksamt om någon av de 1,5 miljonerna dumskallarna ids svara dig (valmanskåren ca. 7 miljoner).
I merparten av världens länder kan man inte ha dubbelt medborgarskap. Man anser att själva valet av medborgarskap utesluter medborgarskap i andra länder. Så är det exempelvis i Norge. I Iran skulle något sådant som dubbelt medborgarskap ses som en absurditet.
Om Iransk inrikespolitik och dito lagstiftning innebär att medborgarna inte kan lämna Iran (inte avsäga sig sitt medborgarskap), är det en sak som knappast angår våra inrikespolitiska förhållanden. Vi har alltså inget ansvar för vad andra länder (andra suveräna stater) hittar på hemma hos sig. Följden av detta enkla konstaterande blir att om man avsäger sig sitt iranska medborgarskap, så är det en giltig juridisk handling i Sverige – oavsett att det inte är det i Iran.
Din svärson kommer alltså alltid att kunna rösta här i Sverige så länge han inte avsäger sig sitt svenska medborgarskap. Sedan kan man i Iran anse vad man vill.
Är detta ett begripligt svar - även om adresseringen är oklar?
Svar från per-erik åström 2018-08-27 19:00
Riktigt så enkelt är det inte i min svärsons fall. Han riskerar t ex vid ett besök hos släktingar i Teheran, trots sitt svenska pass, att tvingas göra militätjänst eftersom han ofrånkomligen i Iran är iransk medborgare.
syntax 2018-08-27 23:01
Jomen´se det var en helt annan frågeställning än den du tog upp här ovan - och som jag besvarade. "Dumskallarnas sammansvärjning" är liksom inte inblandade i Irans inre angelägenheter och de förhållanden som din svärson kan tänkas möta i Iran.