Mina bilder och tankar för dagen

Yngve Baum bor inte längre här

Fotografen Yngve Baum är död.

Jag minns när han plåtade på Eriksbergs varv i Göteborg. Han labbade hemma hos Jens S Jensen i Haga i Göteborg, där jag också hängde ibland -74/75. Långsamt och metodiskt växte materialet från varvet fram, det som kom att resultera i boken Skeppsvarv, en av de mest fullödiga fotografiska verken om svenskt arbetsliv någonsin.

Eriksbergs varv låg mitt i Göteborg med tusentals anställda. Nu är det borta sedan länge.

Jag minns Yngve som lite blyg och aningen tillbakadragen. Lite som en kille från landet som om han stannat kvar i Bjärnum, där han föddes 1945, nog hade betraktats som något av en särling. Men han var verkligen ingen särling. Han var  otroligt energisk och målmedveten, jag minns att bilderna på hans kontaktkartor var "injobbande" och metodiska. Dessutom var han noga med tekniken, perfekt exponering och kristallklara kopior. Mästerverk i alla avseenden.

Yngve var en av de yngsta eleverna på Christer Strömholms fotoskola åren 1963-65 och han började sin fotografiska bana med en fin liten bok med titeln "Kiki- en liten man", som publicerades på Nordisk Rotogravyr 1967. Förordet skrev av Stig "Slas" Claesson. Den kom att följas av en lång räcka böcker, från Lofoten till Tanzania.

Yngve Baum blev visserligen bara 71 år gammal, men han hann med så mycket.

Som dokumentärfotograf är hans livsverk imponerande och enastående.

Nu bor inte Yngve längre här.

Minns hans bilder.

Inlagt 2016-03-21 16:36 | Läst 3547 ggr. | Permalink
Mycket fin fotograf! Kvalitet i både innehåll och utförande. Hade missat att han gått bort.
Du verkar vara den förste att meddela hans bortgång det står ingenstans massmedialt. Förövrigt en mycket skicklig fotograf och bildkonstnär.
präntare 2016-03-21 17:35
Ja se Facebook. Tragiskt, men det enda vi har verkliga garantier för. Bra att Hasselbladstifelsen meddelar.
Alf-Magnus 2016-03-21 18:54
Jo har plockat de böckerna jag har av honom. Hasselblaldstiftelsen visar en gång till av alla gånger att de är en av de viktigaste aktören inom fotografi, undrar hur Fotografiska hedrar hans minne hum
Alf-Magnus 2016-03-21 19:32
Såg en fin utställning med honom, Lotta Antonsson, och Stina Brockman för fyra år sedan. det är uppenbarlig att man måste söka för att få se små fina foto utställningar, I fall jag inte misminer mig så hade han med bilder från sin mors sista tid. http://marabouparken.se/tre-fotografer/
elgenper 2016-03-21 20:53
Ja, den var fin, inte bara YB:s bilder
Jag minns Yngves bilder på Skeppsholmen, varvsbilderna, han körde ju med tunna negativ. Så skarpt och sånt tryck i printarna. Det är sorgligt att våra två största arbetsskildrare, Yngve Baum och Jean Hermansson, går bort strax efter ha fyllt sjuttio.

Yngve Baum var ju en poet i sina bilder också. Ta fiskebilderna och bilderna från Afrika, fantastiska bilder. Hoppas någon har fått ihop en film om hans liv och arbete. Jean Hermansson, har en film som är pågående och troligtvis blir klar till hösten och kommer på tv. Jag har sett bitar av den och den är helt underbar.
Svar från per-erik åström 2016-03-21 19:47
Två viktiga fotografer, så långt ifrån dagens moderniteter. Yngve hade ingen familj, i alla fall inga barn, och jag hoppas han utsåg någon att ta hand om hans arkiv. Naturligtvis förtjänar även han en film.