En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Allt är inte svart och vitt

En del bilder har varit färgade tidigare

För en del år sedan så väcktes mitt intresse av att kunna omvandla färgbilder till svartvita bilder och det som stod tillbuds var en möjlighet i Photoshop, men det innebar mycket dragande i "spakarna" tills man var nöjd. Men så en dag så såg jag en blogg där Bernt Carlzon hade en bild som han konverterat i ett program det hette Topaz tror jag, och det fångade förstås mitt intresse och det gick att ladda ned en testversion av. Det var ett program som jag under en tid använde ganska flitigt och var relativt nöjd med.

Efter en tid så dök det upp ett annat program som blev mycket populärt och det var förstås Silver Efex Pro 2, även kallat "Silvern". Det kostade ju en del slantar så det fick vara tills vidare och jag var ganska nöjd med Topaz så länge. Men för några år sedan så köptes företaget Nic Collection, som ägde Silver Efex Pro 2, upp av Google och släpptes fritt för alla som ville ladda ned det gratis, och det följde med ytterligare ett antal andra program, jag var naturligtvis inte sen att passa på när det kostade gratis. Nu har företaget DxO köpt Silver Efex Pro 2 av Google, det svänger i program-branschen också tydligen.

 Hästar från Valla Gård 2008 

Med hjälp av Silver Efex Pro 2 så kan det bli hyfsat svartvitt

Det var ju ganska spännande att testa ett program som gjorde processen lite enklare för oss amatörer

DSC_0707 - Kopia Britt i Hedemora 2011

Min vän Britt i köket på sitt Lantställe i Västerbyn i Hedemora 2011

Britt 2011 DSC_0707 kopiera

Bilden av Britt omvandlat till svartvitt med Silver Efex Pro 2

Även om jag gått kurser i mörkrumsteknik och fått lära mig grunderna, så har jag ännu aldrig vare sig framkallat eller kopierat på hemmaplan, så både PS och  Silver Efex Pro 2 har på många sätt underlättat för mig när jag jobbat med mina bilder.

P1020149 Vy över Slussen från Munkbroleden 2009

 Vy över Slussen från Munkbroleden 2009 Den här bilden hr jag visat tidigare men i obeskuret skick, nu tog jag bort nederdelen som inte tillförde bilden så mycket samtidigt så blir bilden något större om man förstorar den.

P1020149 Vy över Slussen från Munkbroleden 2009 kopiera

Vyn över Slussen från Munkbroleden 2009 omvandlad med Silver Efex Pro 2 till svartvitt

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991. Bilden är ju nästan monokrom som den är men med Silver Efex Pro 2 så går det att göra den ännu mer svartvit.

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991 copy copy

Vyn över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991 är omvandlad i Silver Efex Pro 2 men det är som synes en hårfin skillnad mellan färgbilden och den svartvita kopian.

P1050565 Dennis har lite gympa på Margarets solsäng

Avslutningsvis en bild på  Dennis när han har lite gympa på Margarets solsäng

P1050565 Dennis har lite gympa på Margarets solsäng

Här har jag dragit lite extra i spakarna på bilden av Dennis.

OK. Husse tycker du att den här bilden blev bättre än originalet? Det är väl tveksamt.

Nja jag vet inte du är kanske mer till din fördel i färg.

Det var väl allt jag hade att berätta om mina försök att konvertera färgbilder till svartvitt.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-09-30 18:26 | Läst 1254 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker Dennis blev bäst i svartvitt, läcker bild på hästarna och fjällvärlden.
Svar från Stican   2018-10-01 08:55
Tack Stefan för din kommentar, roligt att du gillade bilden på Dennis i svv.
Ha det gott/Stig
Ibland kan bilder bli "bättre" i svartvitt. Men det varierar. Jag använder också Silver Efex Pro och tycker det fungerar för att pröva svartvitt. Just porträtt kan bli bra, liksom vissa vyer. Svårt att yttra sig om de här bilderna, de är bra ändå. Det blir fråga för subjektivt tyckande ;)
//GöranR
Svar från Stican   2018-10-01 08:59
Tack skall du ha för dina kommentarer och synpunkter om mina bilder passar som svv. eller om de fungerar som de är i färg.
Ha det gott/Stig
Känner spontant att sv/v passar bättre beroende på störande färger eller annat i bilden.
Kusarna och fjällbilden gillas som färgversion..
Mv/Gunte..
Svar från Stican   2018-10-01 09:03
Tack Gunte för dina kommentarer, roligt att du gillar färgvarianterna av hästarna och fjällbilden.
Ha det gott/Stig
Jag fastnade direkt för din första bild men tror att jag gillar den bäst i färg.
Hälsningar Lena
Svar från Stican   2018-10-01 09:06
Tack Lena för din spontana kommentar av originalbilden på hästarna, jag är också mycket nöjd med den .
Ha det gott/Stig
Spontant tycker jag bäst om färgbilderna, men så har jag ju mest färg i mina egna bilder. Många hälsningar/ Björn T
Svar från Stican   2018-10-01 15:19
Tack Björn för fina kommentarer, jo det kan jag hålla med om men det är kul att testa lite emellanåt att tänja på gränserna i bland.
Ha det gott/Stig
Tittat och tittat och bläddrat igenom bilderna fler gånger och visst kan störande detaljer i bakgrunden bli mindre störande om de inte är i skarpa färger, men ändå så tycker jag att huvudmotivet som hund och kvinna t.ex blir bättre i färg.
Hästbilden gillar jag absolut bättre i färg, de andra är jag ambivalent till i valet mellan färg och avfärgat.
Svar från Stican   2018-10-04 17:42
Tack Margareta för dina kommentarer, och det är väl lite olika tycke om bilderna och det visar väl att smaken är som baken. Tidigare så har jag nog varit för färgbilder, men efter viss influens här på FS så tänkte jag att det kan väl vara kul att testa lite.
Ha det gott/Stig

Innehållskategorier