En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Året som gick del 2

Den fina sommaren fortsatte in i augusti 

P1120251 En smaragdfärgad Fluga

 En smaragdfärgad Fluga har slagit sig ned på ett Gullris den 2 augusti

P1120244 En Röd Solhatt i rabatten

En Röd Solhatt lyser upp i rabatten

P1120265 En Påfågelfjäril besöker oss på en Rubeckia

och en Påfågelsfjäril besöker oss på en Rudbeckia

P1120312 Vardagsrumsfönstret_1

 Vardagsrumsfönstret är klart för bytet till nya fönster 10 augusti

Den 11 augusti kommer Mockfjärds montörer och börjar med att riva de gamla fönstren

P1120355 Richard från  Mockfjärds börjar riva vardagsrumsfönstret_2

 Richard från Mockfjärds börjar riva vardagsrumsfönstret

P1120366 Rivnibgen av vardagsrumsfönstret fortsätter

 Rivningen av vardagsrumsfönstret fortsätter och det är snart ett minne blott

P1120320 Här rivs mitt sovrumsfönster_1

Samtidigt river Manne mitt sovrumsfönster

P1120324 Resterna av mitt sovrumsfönster

och här är resterna av sovrumsfönstret

P1120337 och här kommer det nya sovrumsfönstret på plats

och här kommer det nya sovrumsfönstret på plats

P1120381 Richard och Manne monterar fönster i vardagsrummet

Nu börjar Richard och Manne montera fönstren i vardagsrummet

P1120386 Sista fönstret monteras i vardagsrummet_1

Tredje fönstret monteras i vardagsrummet

P1120427 Manne sätter upp lister_1

Manne sätter upp lister och fönsterbräda på vardagsrumsfönstret

P1120454 Ett vardagsrumsfönster klart

Sista vardagsrumsfönster på gavelväggen är också klart

 Syrenhortensian fotad genom mitt nya vardagsrumsfönster med GX8 och Panasonic 12/60 mm 2,8

P1120397 Även garaget skall få ny dörr och nytt fönster 2

 Även garaget skall få ny dörr och nytt fönster 

P1120413 Ny dörr och nytt fönster

 Ny dörr och nytt fönster på plats

Så pågick monteringen i två dagar, elva fönster och tre dörrar byttes ut, sedan var det klart så när på att Mockfjärds hade levererat fel glas på badrumsfönstret, så det fick bytas efter några veckor och samtidigt monterades fönsterbleck

Den 20 augusti operas jag för ett ljumskbråck som jag upptäckte den 15 maj 2018, så det har bara tagit 2 år och 3 månader att få till stånd en operation, det är fantastiskt, men sådan är sjukvården i Region Örebro. Operationen var en s.k. dagoperation på Karlskoga Sjukhus, så jag anlände på förmiddagen och fick åka hem på kvällen.

P1120485 En Sädesärla fotad genom det nya fönstret

 En Sädesärla fotad genom det nya fönstret med  Lumix GX8 och Panasonic 35/100 mm. 1:2,8 den 25 augusti

P1120492 En Talgoxe fotad genom det nya vardagsrumsfönstret

 En Talgoxe fotad genom det nya vardagsrumsfönstret med  Lumix GX8 och Panasonic 35/100 mm. 1:2,8 den 25 augusti.

Det skall bli intressant att testa mitt Panasonic Leica 100/400 mm. objektiv  i vinter när jag fyllt fågelmatningarna med foder

Björnbären börjar mogna den 25 augusti

P1120599 Födelsedagsblommor

 Födelsedagsblommor 28 september

P1120630 Efter middagen_1

Efter en avslutad söndagsmiddag den 4 oktober

P1120596 Zaffranspannacotta med Björnbär

så serverades Saffranspannacotta med Björnbär till dessert mycket gott.

Tack för tippset Lena

P1120639 Ett nytillskott av Röd Rudbeckia

 Ett nytillskott av Röd Rudbeckia 7 oktober

Den 14 oktober får jag en kallelse från Vårdföretaget Capio att träffa läkaren som opererade mig och visa upp mina hängande ögonlock igen

Den 23 november skrev jag en blogg om Mammas kamera 

Samma dag skjutsade min dotter Susanne mig till Örebro och vårdföretaget Capio och undersökningen konstaterade bara att de två tidigare operationerna hade inte haft avsedd verkan så nu återstod bara en ny operation som eventuellt  kan råda bot på mina synproblem.

2021-01-20 (1)

Den 30 november uppgraderade jag mitt bildbehandligsprogram Silkypix Developer Studio 9 till version 10, och här är en skärmbild med Månen den 26 nov 2020.

Jag använder oftast PS Elements 2021 med Camera Raw-programmet, som fungerar mycket bra i de allra flesta fall, men Silkypix är också användbart. 

P1120696 Luciamiddag 13 december

Till Luciamiddag blev det stekta Kycklingklubbor i buljong under lock

P1120698 Min middag den 13 december

Min middagstallrik Kycklingklubba med kokt potatis, morot och purjolök den 13 december

Halvmånen den 23 december blev årets sista bild

Det var nog allt jag dokumenterat under året som gått det blev tyvärr lite sparsamt med fotograferandet de sista två månaderna som t.ex. Jul-och Nyårsafton men kanske det var brist på inspiration, jag får väl ta nya tag under 2021.

Ha det gott

Stig och Dennis

Inlagt 2021-01-20 23:19 | Läst 2856 ggr. | Permalink

"Härliga bilder från den varma årstiden..inte annat än man längtar dit ibland. Vi bytte fönster på kåken där vi bodde tidigare. Sju fönster och två dörrar och det tog ju ett tag mellan beställning och montering. Detta blev den 16 dec 2011 och värsta snöstormen kom ju såklart denna dag, men dom fixade det på en dag. Duktiga grabbar från Morups.. Mvh/Gunte.."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så fint det blev med de nya fönstren, en sådan renovering känns alltid bra även om det kostar. Kul att det går bra att fotografera genom dem också. Toppen att du testade panacottan, just saffran och björnbär tycker jag är en mycket bra kombination och lätt att göra är det ju också. Fin bild på Dennis som du avrundar med.
Hälsningar Lena
Svar från Stican 2021-01-22 11:46
Tack Lena för dina kommentarer, jo det känns bra efter alla förberedelser. Det fungerade bra att fota i augusti då det var sommarljust fortfarande, men nu är det lite skymningsartigt ljus hela dagarna så jag har avhållit mig från att fota. Pannacottan smakade förträffligt, men det var första gången vi blandade i saffran, så tack än en gång för tipset. Roligt att du gillar min bild på Dennis.
Ha det gott/Stig
Va skönt med nya fönster. När vi hade huset i Kungsbacka så var hälften av fönstren tvåglas, som dina gamla, och hälften var utbytta. Vi hade en hemma för offert för utbyte, men det slutade med att det blev enbart en ny dörr och ett nytt fönster i sovrummet. Vardagsrummet fick behålla sina gamla. Det var egentligen inget fel på dessa mer än att det fanns ingen ventilation i vardagsrummet och att det kunde bli lite kyligare då vardagsrummet låg längst bort från pannan. Men vi flyttade också, så det löste det problemet.

Fina bilder från trädgårdslivet. Saffranspannacottan såg riktigt god ut, kanske något man skulle testa. Dennis fick också vara med på bild
Svar från Stican 2021-01-22 11:56
Tack Peter för kommentarer. Jo det blev ett lyft för huset och de t har även blivit ljusare inne. Trevligt att du uppskattade lite trädgårdsbilder mitt i vintern men det får mig att längta till våren och sommaren igen. Saffranspannacottan kan jag verkligen rekommendera och den är inte svår att göra. Det är svårt att skriva en blogg där inte Dennis figurerar på något vis, nu fick han vara med på slutet av bloggen.
Ha det gott/Stig
Vad fint! Orden 'ser bra ut' blir mångtydigt i dom här sammanhangen när man byter fönster! Mina är riktigt dåliga att fota igenom tyvärr.. om man inte använder korta brännvidder, men dom fyller sina övriga funktioner ändå. Hade gärna haft nån 'fönstersort' som håller en del värmeinstrålning borta, tror det finns såna! Fin grönska du har där! Ja, senhösten inbjöd inte till mycket fotograferande.. tvärtom! Gråare kan det nog inte bli.. Vad konstigt det skulle kännas om man plötsligt skulle känna sig helt frisk.. alltid är det ju nått skräp på gång! Man får leva med de sjukdomar man har och bete sig lite därefter så gott det nu går.. Sen får man ju hoppas att man hinner få ett vaccin innan man får 'sjukdomen'.. det verkar ta tid det här! Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican 2021-01-22 12:13
Tack Jan för dina kommentarer. Kul ordvits ungefär som man har glasögon "för syns skull". Mina fönster var kanske inte direkt dåliga, men de behövde målas om och skall det göras riktigt så skulle jag behövt anlita en målare som gjorde jobbet, och det hade nog tagit minst ett par veckor och kostat en hel del också. Så mitt val blev att en fönsterfirma fick byta fönster i stället.
Före 2018 mådde jag väl ganska hyfsat bortsett från smärre krämpor, men från och med 2018 så drabbades jag av alla möjliga sjukdomar och det verkar bli långdraget med mina ögon tyvärr. För att stå ut behöver jag mycket tålamod med tanke på den sjukvård vi har, och nu väntar jag bara på när det blir min tur att bli vaccinerad.
Ha det gott/Stig
Härliga bilder från den varma årstiden..inte annat än man längtar dit ibland.
Vi bytte fönster på kåken där vi bodde tidigare. Sju fönster och två dörrar
och det tog ju ett tag mellan beställning och montering. Detta blev den 16 dec
2011 och värsta snöstormen kom ju såklart denna dag, men dom fixade det på en dag.
Duktiga grabbar från Morups..
Mvh/Gunte..
Svar från Stican 2021-01-22 12:20
Tack Gunte för dina kommentarer, jo det är inte utan att man längtar till en varmare årstid igen. Mockfjärds gjorde jobbet på två dagar och det var kul att se med vilken skicklighet de rev ut de gamla fönstren för att sedan montera dit de nya.
ha det gott/Stig