En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Ett vykort från en annan tid

Det verkar vara populärt med vykortsbilder så här kommer en till

137 Ljusnan från Fönebron i Färila 1965 kopiera

 Ljusnan från Fönebron i Färila 1965 

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Inlagt 2020-07-19 22:10 | Läst 338 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ett strålande vackert vykort.
Hälsningar Lena
Svar från Stican 2020-07-21 22:56
Tack så mycket Lena för din fina kommentar.
Ha det gott/Stig
Mycket vackert vykort!

MvH
Johnny
Svar från Stican 2020-07-21 22:57
Tack skall du ha Johnny för trevlig kommentar.
Ha det gott/Stig
En del av min släkt på min fars sida är just från Färila och Föne. Var där för ett par år sedan. Det är ett väldigt vackert område och Föne är en väldigt fridfull plats som jag gärna besöker igen.

Missa inte den hårt rökta och mycket smakrika "forbondekorven" från Färila. Numera behöver man inte vara utan den även om man bor i Stockholmsregionen för den finns faktiskt att köpa i Södehallarna vid Medborgarplatsen.
Svar från Stican 2020-07-21 23:16
Det var ett trevligt sammanträffande Sten-Åke, för min pappa kommer från liten ort som heter Lillskog och ligger i Färila kommun, och jag kom dit första gången vid jultid 1951 tror jag och sedan dess har vi återvänt i omgångar och från 1965 så hyrde vi en gård som heter Lillåkern, https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/om-en-annan-kamera-och-nagra.htm som ligger i byn Stocksbo och några km. från Färila, och den brukade min faster och hennes man tidigare, men min faster gjorde sig av med gården efter hennes mans bortgång.
Från 1970 flyttade vi till en annan liten gård som heter Drabohttps://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nagot-om-drabo-en-liten-gard.htm inte så långt från Stocksbo den hyrde vi av en dam som hette Karin Andersson på Springs. Där firade vi många somrar och även vintrar fram till 1989.
Ha det gott/Stig
Sten-Åke Sändh 2020-07-22 16:35
Det här är nästan konstigt om man inte har i minnet att både dina älde släktingar och mina gjorde exakt samma resa som många. Tidigare åkte de till USA men krigen som kom emellan gjorde att en del av de som ville till USA senare stoppades för att de måste göra värnplikten. Hälften av 8 syskon till min farfar drog till USA och hans föräldrar också. De som blev kvar drog söderut till Göteborg och Stockholm. Men att de åkte från samma plats och hamnade alldeles nära i Stockholm är ju lite av ett sammanträffande trots allt.

Du nämner Vallåsen och då kan jag nämna att min farmor kom från Östigården i byn Ed (uttalas E) nära Korskrogen utanför Färila. Den stora fina vackra röda mangårdsbyggnaden på Hembygdsmuseet på Vallåsen flyttades en gång från Östigården till Hembygdsgården. De som fortfarande bor i Färila bor på Norribacken i Ed och på den gamla gården Stam i Föne. Stam är en av de få gårdarna i Färila-området som fortfarande bedriver boskapsskötsel. De är kända för sina prisbelönta ostkakor om ni har vägarna förbi!
Svar från Stican 2020-07-23 08:58
Hej Sten-Åke, ja det finns mycket mer att berätta om Färila. Min pappa utplacerades ganska tidigt på grund av att min farmor tjänade som piga hos en bonde på Lillskog och kunde antagligen inte försörja pappa, så han hamnade någon gård som jag tror heter Vallins i Valla och ligger vid Vallåsen. Senare kom han att tjäna som dräng på en gård i Ytteryg och där blev han kvar till han tog värvning vid flottan.
När det gäller ostkakor gjorde mamma det ganska ofta och ibland när det begav sig så kunde mamma bjuda på Kalvdans som gjordes på råmjölk som vi fick köpa av Karin Andersson när hon hade någon ko som kalvat.
Ha det gott/Stig