Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nygammalt

Har haft en del pyssel med att installera mina bildbehandlingsprogram eftersom min nya dator saknar CD-spelare och mina program finns på CD. Så jag köpte en liten CD-spelare, som kopplas till en USB-port och det gjorde livet lite enklare för mig. Sedan har jag uppgraderat mitt PSE 2018 till PSE 2020, för att hänga med lite i utvecklingen. Lightroom 6 gör det inte utan där har jag fortfarande problem med att framkalla RAW-bilder från mina Panasonic-kameror, så där är jag hänvisad till antingen PSE eller Silkypix Studio 9 som fungerar utmärkt.  Raw-bilderna från Nikon fungerar i Lightroom utan problem. För övrigt så är jag mycket nöjd med min HP-dator

P1060495 ASUS CD spelare

ASUS CD-spelare som levererades med en installationsskiva och där finns möjlighet att bränna skivor om jag vill. 

Autosave002 Stjärnbilden Orion

Det har varit flera molnfria kvällar den senaste tiden, och då har jag passat på och tagit några bilder på månen och det har väl blivit några bra, och för att jämföra lite mellan Raw och Jpeg så visar jag hur resultaten blev. Bilderna är tagna med min Nikon D7200 och ett Tamron 100/400 mm. 

Skärmklipp PSE 2020

Så här blir Månen när jag bildbehandlar i PSE 2020

DSC_3232 Månen den 6 april 2020 kopiera

och här är det färdiga resultatet av Månen den 6 april 2020 i JPEG framkallad PSE 2020

Här är min Raw-måne under framkallning i Lightroom 6

Så här blev resultatet av Månen den 7 april 2020 framkallad och konverterad från RAW till JPEG i Lightroom 6

Nu över till något annat där bildbehandling också spelar en roll

Ett par veckor efter min 80-årsdag 2016, åkte Margaret och jag till Karlstad och Lars Lerins konstgalleri Sandgrund, och tittade på Lars Lerins akvarellmålningar och jag vet inte om det var tillåtet att fotografera men jag gjorde det ändå, och den här målningen fastade jag för och tog en bild, och som synes så är det en del ljusfläckar från spotlights och ljus som reflekteras av takbelysningen

Men med hjälp av PSE och Camera Raw gick det att fixa till bilden

Så här blev bilden av "Fönstret mot gården" av Lars Lerin som jag beställde från Crimson med utskrift på Hahnemühle Fine Art  

Måttet på min bild från Crimson är 500x350 mm. men originalet är som jag minns kanske 3 m. lång och 1,5 m. hög. Nu har jag också beställt en snygg ram från BGA-ramar som jag köpt av tidigare och dem kan jag rekommendera. Jag kan för övrigt också rekommendera ett besök på Lars Lerins Sandgrund om ni skulle vara i Karlstad. 

Här står min son Peter framför en annan målning av Lars Lerin som visar storleken på målningarna och då var nog bilden "Fönstret mot gården" något större.

P1100956 Dennis på sin spanarplats i soffan

April är en födelsedagsmånad där bland andra Dennis har födelsedag och det var den 5 april som min lille kompis fyllde 5 år, här är han ganska långhårig men det skall bli bättring på det om någon vecka så blir han vårfin. Men presenter har han fått, ett nytt halsband med tillhörande koppel, och av Margaret fick han en sele som man sätter på kroppen.

P1060503 Nytt halsband och koppel

Nytt halsband och koppel

P1060507 Dennis med nya selen

Här har Dennis invigt sin nya sele som skall vara bekvämare att ha än halsband sägs det, men här var han måttligt förtjust i att vara fotomodell.

Det var lite blandat med nytt och gammalt från ett kyligt Lindesberg

Ha det gott

Stig och Dennis

Postat 2020-04-13 11:21 | Läst 7512 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Cokin, är det någon som minns?

En tuva med Fjällglim

 Som nybliven fotoentusiast handlade jag på mig en massa attribut bland annat "Cokins Creative Filter System

P1060269 Cokin filter

Min samling av Cokin-filter

Med Nikon F501 obj. Nikkor 35/135mm. 1:3,5/4,5 och ett Cokin Circular Pola A filter, testade jag om eventuella reflexer i vattnet försvann

Så här såg den ut min första Nikon F 501 med autofokus här med Nikkor 35/135 mm 1:3,5/4,5 och ett Cokin Close-Up +2 filter

1987 åkte jag på en naturfotokurs till Kvikkjokk och här är en länk till den resan om någon vill se och läsa vidare, och förutom den utrustning jag beskrev i bloggen så hade jag ett par Cokin-filter med, ett Cokin Circular Pola A och ett Närbildsfilter Cokin Close-Up +2, det senare i brist på ett Microobjektiv. Vad jag kan minnas så kom båda till användning. Närbildsfiltret använde jag när jag försökte ta närbilder av blommor och i något fall en liten fjäril.

017 En vit skönhet i Kvikkjokk 1987 kopiera

Här har jag använt Cokin Close-Up +2 när ja tog en bild av en vit Skönhet det kan vara en Rapsfjäril i Kvikkjokk 1987

010 Smörbollar i Kvikkjokk 1987 kopiera

Ett försök till närbild av Smörbollar, kanske också med närbildslinsen

014 Rödblära i Kvikkjokk 1987 kopiera

En Rödblära blev också dokumenterad med närbildslinsen är jag helt säker på

Filinformation

045 Stormhattsblad Kvikkjokk 1987

Kan eventuellt vara Jättelokablad  som jag testade med närbildslinsen 

072 Fjällsippa i Kvikkjokk 1987 kopiera b

En lite Fjällsippa blir den sista av mina Close Up bilder

För en del år sedan gjorde min hustru Lena och jag en utflykt till hennes tidigare sommarställe i Riala till en liten sjö som heter Hersen och jag provade att använda ett Graduerat Gråfilter.

Höstbilder-från-Fastarby-2007

Är lite osäker men det finns en liten skillnad på molnen och glittret i vattnet, men det är länge sedan nu så minnet sviktar lite grand, jag kan tyvärr inte hitta originalbilderna heller. För övrigt så föll mina Cokin-filter mer eller mindre i glömska under många år tills nu när jag hittade dem i källarförrådet. Om det blir aktuellt att använda igen vet jag inte, men jag läste i Johnnys kommentar av min föregående blogg, att han kan tänkas använda både polfilter och gråfilter vid behov.

Det var nog allt jag hade att berätta om mina Cokin-filter så nu återstår bara att önska alla fotovänner 

En riktigt GOD JUL från 

Stig och Dennis

P1090132 Stig och Dennis

Postat 2019-12-23 08:34 | Läst 3484 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Filter??

Det satt en Blåmes på en gren och funderade 

Under min analoga tid så var det nästan standard att fotohandlaren frågade om jag skulle ett skylight eller UV-filter när jag köpte ett objektiv och på samtliga av mina Nikkorgluggar satt det ett filter. Efter 2004 när jag skaffade min första digitala Nikon så tänkte jag inte så mycket på om det hade någon betydelse att det satt filter på objektiven. Men senare när jag övergick till 4/3-systemet så har det aldrig blivit aktuellt att skaffa något filter, det kanske berodde på att jag handlar nästan allt på nätet på grund av att jag bor långt från några fotoaffärer nu mera, men man erbjuds alltid att köpa ett Dörr UV-filter som tillval, om man handlar på Cyber Photo, men det har jag aldrig gjort hittills så det är många av mina både Panasonic och Olympus-objektiv som saknar filter. Här nedan är en del av mina filter.

P1060237 Några av mina filter

Så nu undrar jag om ett Skylightfilter eller ett UV-filter framför frontlinsen har någon annan betydelse än som ett skydd, och för att få veta hur det förhåller sig så googlade jag på ämnet och fick ett svar från Kamera och Bild.  Om jag förstått det hela rätt så har förmodligen filter mycket liten betydelse för utseendet på bilden. 

Här nedan vandrar Sven Duva och undrar varför inte han satt på grenen och funderade

DSC_3031 Sven Dufva på promenad

När jag köpte mitt Tamron 150/600 mm. så följde det med ett UV-filter eftersom objektivet var begagnat så lät säljaren det ingå när jag gjorde köpet

DSC_3082 Hej Husse tog du en bild på mig nu

"Hej Husse tog du en bild på mig nu?"

"Jo det gjorde jag."

"Men hör du Husse vem är Sven Duva?"

"Jo det är en diktsamling av Johan Ludvig Runeberg som heter Fänrik Ståls sägner och  handlar om en ung soldat i det Svensk-Ryska kriget 1808- 1809"

DSC_3083 dennis i vår vinter trädgård

"Men vad har det med oss att göra?"

"Ingenting jag bara spånade lite grand." 

Här håller Kajan koll på maten i automaterna

P1090965 Blåmes vid nötautomaten

P1100101 Blåmes med näbben full av mat

DSC_2752 En Skata vid fröautomaten

P1090132 Stig och Dennis

Nu är det dags att säga god natt

Ha det gott

Stig och Dennis

Postat 2019-12-18 23:39 | Läst 4419 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Nya drömmar

P1090861 Morgonljus den 10 december

Strax före soluppgången den 10 december

Det är ungefär ett och ett halvt år sedan jag köpte min Panasonic GX8 och nu är jag lite intresserad av nedanstående fotoapparat, och varför kan man kanske fundera över men om man följer nedanstående länk så kanske bilden klarnar något

382562-olympus-om-d-e-m5-mark-ii

Olympus 5D MarkIII

Det som är trevligt med Olympus och Panasonic är att de två fotoföretagen har enats om samma objektivfattning så mina Panasonic-gluggar skall passa utmärkt på om det blir en ny Olympus.

Om det blir en ny Olympus så är cirkeln sluten och jag är tillbaka där jag började min digitala fotoresa, nämligen med en Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom, jag skrev nyligen en blogg om en utflykt i Stockholms Skärgård där jag tog en del bilder med Olympusen. Här är en länk till den utflykten.  

Här är en annan utflykt vi gjorde och där Olympusen var med det var till Norröra även kallat Saltkråkan

Nyligen så handlade jag ett nytt objektiv som kostade en del så jag får hålla igen lite med slantarna till efter nyår, så får jag se om det finns något att handla för. 

P1090134 Du Husse

"Nu Husse har du hållit på och drömt en stund. Har du lust och lyssna på vad jag drömmer om?"

"Jo visst vad har du för önskningar?"

"Inga märkvaärdigheter. Men vad blir det för käk till middag?"

P1090925 Kokt Torsk med stekt Köttfärs

"Jo det blir Torskfilé med lite stekt köttfärs till dig. Är det OK?" 

"Det låter Bra. Vad skall du äta då?"

P1090930 Stekt köttfärs med spagetti

"Det blir stekt köttfärs och spagetti."

"Det låter också gott."

Det ensamma trädet på Lindesby Sjöängar en dimmig dag som i dag

"Skall vi lämna önskningarna för i dag då Dennis?"

"Det tycker jag och det var god middag Husse."

"Det var roligt att du tyckte det."

Ha det gott

Stig och Dennis 

Postat 2019-12-13 23:18 | Läst 4270 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hör du Dennis har du tid ett ögonblick

"Jo då Husse det vet du jag har alltid tid för dig. Är det något särskilt du vill berätta?" 

"Jo det kan jag berätta att för en vecka sedan blev jag Farfar för tredje gången."

"Jasså det låter spännande. Vad hände då?"

"Jo Peter och Trine har fått en dotter och August har fått en syster som skall heta Sally."

IMG_1825 (1) Sally och Trine

Här ligger Sally hos Trine på BB fotot är taget av pappa Peter

Morgonrodnad på Första Advent

Sedan har jag försökt att fota lite fåglar vid foderautomaten med Nikon D7200 och Tamron 150/600 mm. och peppar, peppar så fungerade autofokusen på 600 mm. igen. För en tid sedan kunde objektivet inte hitta fokus på just 600 mm, så jag ringde till Cyber Photo där jag köpte objektivet, men de hänvisade mig till något företag som gör reparationer, men på deras hemsida skriver de att de ger inga kostnadsförslag på telefon eller mail. Som sagt så tog jag lite bilder, men efter granskning i datorn så var resultatet allt annat än godkänt efter de senaste bilderna, så det kanske ändå är något som inte är som det ska.

1000-lumix_100-400mm_extension_tripod_foot_1456760508

Apropå objektiv så har det varit Black Friday och jag har beställt ett Panasonic Leica 100/400 mm. efter en kortare förhandling så fick jag ett bra pris(tycker jag) hos Cyber Photo. Så nu går jag lite i väntans tider och är nyfiken på om det motsvarar förväntningarna, jag har sett Stefan Arvidssons fina bilder med just en Panasonic Leica 100/400

Skärmklipp Triopo GT Kolfiberstativ kopiera

Tidigare i veckan så slog jag till på ett Kolfiberstativ som är aningen högre och betydligt lättare än mitt Gitzo stålstativ, så nu slipper jag stå som en märla och få ont i ryggen.

Bilderna på Duvan har jag tagit med Tamron 150/600 mm. och de känns inte helt OK. det saknas lite bättre skärpa.

DSC_3031 Sven Dufva på promenad

Kan det vara Sven Duva som kommit på besök?

DSC_3043 En Duva letar mat

Här går hen i alla fall och letar efter något ätbart

DSC_3045 Här verkar det vara något

Här verkar det vara något ätbart 

Nedanstående bilder är tagna med min Nikon D70 och Nikkor 70/200 mm 1:2,8

Koltrast i trädgården 2006 copy kopiera

Men se här en Koltrast från 2006 i Täby och i  brist på hyfsade vinterfåglar tar vi ett tag i arkivet

Blåmes , Talgoxe ,Koltrast, och Hackspett 26 jan. 2006 004

och här en Talgoxe som kalasar på lite snö Nikon D70 Nikkor 70/200 mm. 1:2,8 1/640 sek.

Blåmes20 jan. 2006 utanför vardagsrummet 018 kopiera

En Blåmes har slagit sig ned i buskarna utanför vardagsrumsfönstret i Täby vintern 2006 Nikon D70 och Nikkor 300 mm 1:4,0  1/200 sek.

"Vad säger du Dennis nu har vi väl inte mycket mer att berätta om så vi säger God Natt"

"Det låter bra Husse"

P1090132 Stig och Dennis

Ha det gott

Stig och Dennis

Postat 2019-12-03 23:25 | Läst 3083 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 14 Nästa