En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lite nyare vyer

och då blir det en panoramabild till

Panoramavy från Hammarbybacken 2009

Nu från Hammarbybacken 2009

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Inlagt 2020-07-21 11:43 | Läst 322 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra bild! Tror det finns ytterligare några nya fastigheter där nere numera.. Själv minns jag det gamla 'Lugnets industriområde' som låg där nere tidigare.. det var väl en del 'ruffel och båg' firmor som låg där.. Ha det så bra!
Hälsn!
Svar från Stican 2020-07-21 22:09
Tack Jan för en fin kommentar. Jo jag minns mycket av alla småverkstäder som fanns där och en skrotfirma där jag sålde kopparskrot vid några tillfällen. Det fanns även en båtklubb i närheten där en arbetskompis hade sin motorbåt.
Ha det gott/Stig
Jag växte upp i Skärmarbrink och innan slalombacken byggdes så fanns en stor hoppbacke här. På 50-talet hölls SM-tävlingar i backhoppning här men sedan förföll själva hoppbacken som var byggd i trä. Jag kommer ihåg att vi klättrade upp i backen när jag var 14-15 då var den i rätt dåligt skick och det var lite läskigt då en hel del virke saknades i backen.

När den revs åkte folk i underbacken som var rätt läskig den med då den var rätt smal och var kantad av en hel del sten på båda sidorna.

Det fanns även en mindre backe för ungdomarna som kallades för Bamsekollen om jag inte missminner mig.

Här några bilder från Digitala Stadsmuseet:

Hammarbybacken:

http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5021-Historiska-fotografier/Skiss/SSMSVD028256S.JPG.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5021-Historiska-fotografier%2F%3Fq%3Dhammarbybacken

Bamsekollen:

http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5021-Historiska-fotografier/?q=Bamsekollen

På februariloven anordnades tävlingar i Bamsekollenbacken för de som vågade delta.
ehrsa 2020-07-21 18:01
Kul att se dessa gamla bilder!
Hälsn!
Svar från Stican 2020-07-21 22:39
Tack så mycket Sten-Åke för dina fina kommentarer, och för länkarna till Digitala Stadsmuseet och de Historiska fotografierna över Hammarbybacken. Jag är ju uppvuxen i Hammarbyhöjden på 40-talet, och bodde på Tidaholmsvägen, så jag hade inte långt till Hammarby backen och vi åkte mycket skidor där i min ungdom och kollade naturligtvis på hopptävlingarna. Jag minns att det fanns en mindre backe för ungdom men det var inget som lockade mig och mina kompisar.
När jag tog bilden från toppen av Hammarbybacken, https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/hammarbyhojden-en-sommardag-2009.htm så hade jag gjort en rundvandring i trakten där jag en gång bodde och passade på att titta på idrottsplatsen där jag hade åkt skridskor på vintrarna och spelat fotboll mm. Jag började i Hammarbyhöjdens Folkskola 1943 och gick där i 8 år bodde hos mina föräldrar till 1961 då jag gifte mig och flyttade till Näsbypark.
Nu lever och bor jag i Lindesberg sedan 2010.
Ha det gott/Stig
Sten-Åke Sändh 2020-07-22 11:42
Du är ett decennium äldre än mig. Mina föräldrar hade vänner som bodde på Per Lindeströms väg som ligger alldeles parallellt med långsidan på idrottsplatsen. Vägen in till idrottsplatsen var ju en av vägarna in i Hammarbyskogen och Nackareservatet som många åkte skidor i. Då fanns ju fortfarande Hammarbystugan som tyvärr senare brann ned.

Vid ett besök hos dessa vänner hade deras son som var något äldre än mig riggat upp det rätt stora bakbord som fanns i dåtidens kök, som en hoppbacke där den tidens backhopparhjältar i papp med skidunderlag av tejp tävlade om SM-bucklan. Han och hans kompisar experimenterade med det som fanns tillgängligt i köket för att förbättra glidet. Mina kompisar och jag tävlade istället med bläckpennor med bra glid i backar vi gjorde av snö.

Skickar en till av de få bilder Stadsmuseet har av backhoppare i Hammarbybacken. Notera hur mycket publik det står i underbackens slut.

http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5021-Historiska-fotografier/Skiss/SSMSVD037389S.JPG.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5021-Historiska-fotografier%2F%3Fq%3Dhammarbybacken

På den tiden var backhoppning en rätt stor grej även i Stockholm.
Svar från Stican 2020-07-23 16:39
Hej Sten-Åke igen. Det där med ålder är ju bara ett antal år, däremot finns det mycket vi har gemensamt, och det är mycket värdefullt att få ta del av dina kunskaper om Stadsmuseets bildarkiv, som gav mycket information om t.ex. Hammarbystugan. Vägen dit från Hammarbyhöjden gick via Björkhagen som var en stadsdel intill Hammarbyhöjden, och när jag var ung så gick jag och mina ungdomskompisar dit och där kunde man på helgerna dricka kaffe eller choklad med vispgrädde till exempel. Då hade jag en Zeiss kamera som jag hade svårt att hantera men det blev ibland några bilder trots allt här är enhttps://www.fotosidan.se/member/photos/editpic.htm?portfolio=261360&ID=3772645:
.Ha det gott/Stig
Fin panorama bild och fin utsikt över Stockholm.

MvH
Johnny
Svar från Stican 2020-07-21 22:15
Tack skall du ha Johnny för din kommentar. Den vackra utsikten höll på att ta livet av mig, för någon vecka senare låg jag på Thoraxkliniken med en kraftig hjärtinfarkt, det var en jobbig promenad upp till toppen av backen.
Ha det gott/Stig