En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Väntan på vadå

Jo en ny glugg

P1060016 Dennis poserar i soffan

 Dennis poserar i soffan

För några bloggar sedan skrev jag om ett kanske lämpligt porträttobjektiv och nämnde samtidigt att jag under åren varit road av och tagit en del porträtt på mina nära och kära. Här är en länk till den bloggen: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nagra-portratt-2.htm

Panasonic 42,5 mm. f 1,7

Nu kanske jag har bestämt mig för det hände ju en mindre katastrof med min dator som havererade och det  har förhalat mitt beslut, det kommer att bli en Panasonic 42,5 mm. f 1,7 som fått många lovord. 42,5 mm. motsvarar 85 mm. i småbildsformat och jag hade ett Nikkor 85 mm. f 1,8 som var mycket bra, men det har slutat fungera. Nu satsar jag på 4/3-formatet så därför blir det ett Panasonic objektiv.

Som jag tidigare skrivit så läser jag många av fotosidans bloggar och med anledning av min egen blogg så är det Bobs blogg i dag som är mycket intressant där presenteras två gamla Leicagluggar inköpta för jag citerar: "mindre än tre laxar styck". Min glugg kostar lite mer men under fyra tusen kronor inkl. trpt. och jag följer väl Bobs uppmaning att stödja tillverkningsindustrin.  Men fler av mina objektiv är begagnade såväl Nikkor som Panasonic så jag försöker också när det är möjligt att köpa begagnat. Jag läser även Bengans bloggar och han konstaterar att det analoga tar längre tid, men jag har inte så gott om tid, för jag vill gärna se resultatet innan det är för sent, så därför plåtar jag digitalt.

Gullholmen 6-12 maj 2006 146 Måsen på Gullholmen

 Måsen på Gullholmen som är en Trut  6-12 maj 2006

Cedric 1986

Cedric 1986

Mina fotomodeller varierar men det kanske finns regler för vad som är ett riktigt porträtt.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2019-05-20 17:16 | Läst 498 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Håller med Björn, gillar också 85 mm. på fullformat, det är egentligen det objektivet jag helst väljer när jag fotar 'på stan'.. men även 50 mm. fungerar bra där! Ditt nya objektiv borde kännas bra! Ha det så fint! Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det skulle nog bli bra tror jag, jag gillar 85 mm (på fullformat). Fina djurporträtt, tre olika! Hälsningar/ Björn T
Svar från Stican   2019-05-20 22:38
Tack skall du ha Björn för din kommentar, jag har för tillfället skippat planerna på att skaffa ett 100/400 mm. objektiv för jag klarar mig med min 100/300 mm. glugg när det gäller fågelfoto, så det blir lite porträtt i fortsättningen, med en 42,5 mm. glugg.
Ha det gott/Stig
Håller med Björn, gillar också 85 mm. på fullformat, det är egentligen det objektivet jag helst väljer när jag fotar 'på stan'.. men även 50 mm. fungerar bra där! Ditt nya objektiv borde kännas bra! Ha det så fint!
Hälsn!
Svar från Stican   2019-05-20 22:54
Tack Jan för din kommentar, som jag skrev i bloggen så hade jag en 85:a till min Nikon F 801, som var en analog kamera, och det var av den äldre typen med mekanisk autofokus, den gick senare att använda på min första digitala Nikon D70, jag upptäckte för några år sedan att den hade gått sönder. Nu när jag satsar på 4/3 systemet vore det bra med ett porträttobjektiv igen.
Ha det gott/Stig
Vilken härlig uppsyn han har din Dennnis! Ligger han på soffryggen? Kattporträttet är också väldigt fint. Lycka till med nya gluggen.
Hälsningar Lena
Svar från Stican   2019-05-21 19:03
Tack så mycket Lena för dina fina kommentarer, jo Dennis ligger på soffryggen och det är hans spaningsplats där han har koll på vad som händer på gatan utanför fönstret. Vår katt Cedric blev 18 år innan han lämnade detta jordelivet.
Nu har jag insett att det är lite mer närliggande motiv jag skall ägna mig åt och vad passar då bäst om inte ett porträttobjektiv. Fåglar är inte så lätt har jag förstått så det överlåter jag till er som är bra på det.
Ha det gott/Stig

Innehållskategorier