TheInvisibleJackal

Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Längtan ut om våren

Esmared

Vår! Vad snackar karln om, undrar månde de lärde. Hösten håller så sakteliga ta över. Jo, det är sant och riktigt. Fast jag är alltjämt kvar i maj beträffande mitt bildredigeringsarbete. Det beror på tvenne ting. Min nya bildredigeringsprocess tar för det första lite längre tid och för den andra har jag haft otroligt svårt att sätta mig vid datorn och arbeta med bilder utan gjort allt annat istället. 

#2

Esmared

I maj var jag ute och körde en sväng. En tur som har visat sig vara ganska så säker vad gäller möjligheterna att få syn på en del vilt. Brukar vara rätt trevligt att tuffa fram på den här rundan i sakta mak med rutorna nedvevade. Har märkt att många djur inte uppskattar ljudet när rutorna åker ner och har dem istället nedvevande från början när jag närmar mig områden där jag ofta tidigare sett ett eller annat. 

#3

Esmared

För mig är det inte viktigt att komma supernära, även om jag givetvis uppskattar det när det händer. Jag uppskattar lika mycket om jag kan få bilder på ett djur i dess miljö.

#4

Esmared

Fast ibland blir det ett snabbt höftskott, för plötsligt händer det bara.

#5

Esmared

Bilen uppfattar de säkerligen inte som något större hot, däremot undrar de och är lite på sin vakt vad gäller slutarljudet. Min slutare låter en del även i så kallat tyst läge. Därför använder jag ytterst sällan mig av seriebildstagning när jag fotar djur. Det låter nämligen som rena maskingeväret. 

#6

Esmared

#7

Esmared

#8

Esmared

#9

Esmared

På hemvägen får jag syn på en räv en bit ut i en trädodling. 

ThenvisibleJackal

Postat 2024-09-18 16:46 | Läst 262 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

I gömslet

Trönninge ängar

Knölsvan

Det var länge sedan jag besökte Trönninge ängar även om jag bara bor någon halvmil därifrån. Ängarna har sedan upphöjningen till naturreservat och med de ändringar som därvid gjorts tappas charmen för mig. Från att varit en plats för både kryssare och fotografer är det numera främst en plats för kryssare. Jag vet ärligt inte riktigt varför jag valde att göra ett besök. Mina tidigare besök de senaste tre-fyra åren har mest blivit en besvikelse och nu tänker jag inte på möjligheten att fotografera mängden arter utan på chansen att några arter kan komma ganska nära där jag sitter i gömslet. Den chansen har minskat betydligt sedan uppförande av en observationsplats uppe på en vall i anslutning till våtmarken.  Här står man helt öppet. Vilket säkert en del fåglar har anpassat sig till medans andra inte har gjort det och kommer heller aldrig att göra det. I mina ögon hade den här observationsplatsen gärna tagits bort helt. Det hade varit mycket bättre om en observationsplats uppförts på den sidan där fågeltornet ligger och inte i närheten av ett gömsle. Förstår inte hur man tänkt här.

#2

Trönninge ängar

Vigg

#3

Trönninge ängar

Skrattmås

#4

Trönninge ängar

Skrattmås

#5

Trönninge ängar

Årta

Trönninge ängar är de platser man under våren har chans att se årta. Här är det en hane som visar sig. En av Sveriges vackraste andfåglar i mitt tycke. Avståndet är rätt långt och bilden är ganska så beskuren. Före observationsplatsen uppförande var det inte ovanligt att denna lite skygga fågel kom ganska nära gömslet om man höll sig stilla och tyst. Vilket inte alltid är fallet. Många kryssare sliter upp luckorna i gömslet, sticker ut huvudet och konstaterar högt att här var ju inget särskilt, bara en rödbena. Rödbenan som jag kanske suttit den senaste timmen och väntat på att den ska komma lite närmare, ställa sig på kompositionmässigt tilltalande plats. Den tar givetvis till vingarna och lär inte återkomma i det första taget.

#6s

Trönninge ängar

Grågås

#7

Trönninge ängar

Sothöna

Sothönor finns det en del hel på ängarna och de går oftast inte att missa emedan de i många fall har synnerligen kort stubin.

#8

Trönninge ängar

Sothöna

#9

Trönninge ängar

Grågås

Grågässen har fått sina dunungar. Dunens färg gör att de smälter hyfsat väl in i blandningen av av nytt gräs och fjolårsgräs.

#10

Trönninge ängar

Årta, skedand, grågås, vigg

Årthanen visade sig ha en kompis. Och i bakgrunden syns en skedandshane. 

#11

Trönninge ängar

Mindre strandpipare

Den mindre strandpiparen med sin omisskännliga gula orbitalring runt ögat är en ofta sedd vadare vid ängarna och den häckar även där.

#12

Trönninge ängar

Grågås

#13

Trönninge ängar

Skrattmåskolonin ser ut att ha ökat sedan mitt senaste besök och det är positivt. En skrattmåskoloni innebär fler ögon som håller utkik efter predatorer och ger därmed och andra arter en större chans att föda upp sina ungar.

#14

Trönninge ängar

Smådopping

Smådoppingen häckar på ängarna och det är oftast goda möjligheter att kunna fotografera dem. 

#15

Trönninge ängar

Smådopping

Särskilt den här gången då de gärna höll till och fiskade i den gröna algsörjan framför gömslet. Och att ingen kryssare kom och skrämde bort dem.

#16

Trönninge ängar

Skrattmås

Som sagt det är inte de spektakulära arter som lockar utan det är möjligheten att kunna få uppleva ett beteende som är kryddan för mig när jag försöker mig att på att fotografera fåglar. 

#17

Trönninge ängar

Skrattmås

#18

Trönninge ängar

Skrattmås

#19

Trönninge ängar

Skrattmås

#20

Trönninge ängar

Drillsnäppa.

Det här var den utdelning jag fick efter suttit sex timmar i gömslet och likt John Lennon utbrister efter att ha spelat "Helter Skelter" skulle jag i en modifierad tappning utbrista - "I got blisters on my..."

TheInvisibleJackal

Postat 2024-07-30 11:04 | Läst 589 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Snö på Ön

Tönnersa

Hur blir man inspirerad att föreviga något man ser genom att fotografera det fenomen man stöter på i tillvaron? Vad är det som får mig att välja att lyfta kameran till ögat eller t o m sätta den på ett stativ och ta en bild av just det jag ser i kamerans sökare? Och sedan när jag kommer hem och laddar in bilderna datorn, vilket inte alltid av olika anledningar sker på en gång, för att titta på dem uppstår ibland funderingar inom mig varför fotograferade jag det här? Jag stirrar på bilderna och försöker erinra mig vad det var som gjorde att jag ville ta just de här bilderna. Många gånger är det helt blankt. Den inspiration jag kände när jag tog bilden vittrade till smulor som blåste bort i vinden i samma stund som jag tryckte ner avtryckaren. Bilden ter sig obegriplig. Är det, det som är inspirationens väsen? Dess flyktighet? Inspiration är något som kommer och något som går. Fast stundom funderar jag på om inte jag vissa gånger fotograferar för fotograferandets egen skull. Lystmätet att få titta in i sökaren, trycka ner avtryckaren och höra ljudet från slutaren. Själva den mekaniska processen blir det som är eftersträvansvärt. Ungefär som en rökare som försöker sluta röka och sätter en otänd cigarett mellan läpparna för ändå kunna förnimma delar av rökningens mekanik. Är det så även för mig som fotograferande att suget efter att få ta bilder ibland blir större än den kreativa processen att verkligen ta bilder? En del i den processen är också att inte ta bilder. Att ta ner sökaren från ögat, släppa avtryckaren och stilla konstatera att det här blir inte som jag föreställer mig det att det skulle kunna ha sett ut. 

#2

Ön

Är då inspiration frikopplat från kreativitet? De skulle kunna förefalla så, men stämmer det? Det kreativa mindsetet hämtar inspiration någonstans ifrån för att s a s kickstarta sig själv. Och det behöver inte var något stort och himlastormande. Det kan var en ljusfläck på ett löv som ger upphov till något i ens sinne som väcker en lust att skapa. Kreativiteten är väckt. För mig är inspiration och kreativitet intimt sammanbundna. Fast ibland saknas den här bindningen eller den kommer bara inte till stånd.  Inspirationen pekar och säger - "titta på det där!". "Ja...och?" undrar kreativiteten, som har bestämt sig för att ta siesta istället för att jamma iväg med det som inspirationen kommer med. Inspirationen vill ta bilder, men kreativiteten pallar inte att skapa dem. Med det sagt - utan att kreativiteten är med på tåget räcker inte ens all världens inspiration till för att skapa bilder. Det är dessa stunder då fotograferandet känns trögt. Inget händer. 

#3

Ön

Det är vid dessa tillfällen, det är lätt att hemfalla åt någon form av stimulantia för underlätta sammanbindandet mellan inspiration och kreativitet. För mig personligen handlar det inte då om att klunka i mig glas efter glas med rödvin eller ta en tur till limpistolens patroner för att kort därpå te sig som blek kopia av Juha Mieto i Lahti-VM 1978. Nej, min stimulantia är betydligt tyngre. Det är musik. 

#4

Ön

Frank Zappa sa:

“Information is not knowledge.
Knowledge is not wisdom.
Wisdom is not truth.
Truth is not beauty.
Beauty is not love.
Love is not music.
Music is THE BEST.”

TheInvisibleJackal

Postat 2024-03-02 21:07 | Läst 478 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Brunst på andra sidan sundet.

Jaegersborg

Kronhjort

I slutet av september åkte jag och min fru till Jaegersborg i Danmark. Målet var att fota kronhjort. Det är deras brunstperiod den här tiden på året. Chanserna är därför goda att få foton på dem. Det är tredje gången jag är i Jaegersborg för att fota hjortar. Första gången var 2018 och sedan året därpå. Båda gångerna i september. Sedan kom pandemin, men nu var jag här igen. Vi har tagit med oss våra cyklar. Att cyklar runt i parken är perfekt ur flera aspekter. 

Den första kronhjorten ser  är vi på vägen upp till Eremitaget. Han ligger i gräset och bara tittar på oss. Troligen har natten och de tidiga morgontimmarna varit tuffa.

I Jaegersborgs Dyrehave möter man inte bara kronhjortar utan även dovhjort och sikahjort,

#2

Jaegersborg

Dovhjort

#3

Jaegersborg

Dovhjort

I Jaegersborg äger hjortarna företräde. Är det en hjort som är på väg passera över en väg eller stig är det bara att snällt vänta. Vilken man givetvis gör. Det är trevliga och välkomna möten.

#4

Jaegersborg

Kronhjort

Var de brunstiga kronhjortstjurarna håller hus går inte att undvika. Deras bröl hörs vida omkring.

#5

Jaegersborg

Kronhjort

"Hey, what's that sound?Everybody look, what's going down?"

(For What It's Worth - Buffalo Springfield, 1966)

#6

Jaegersborg

Kronhjort

Ibland skogens stammar står han redo att brista ut i kronhjortstjurens septembersång. 

#7

Jaegersborg

Kronhjort

#8

Jaegersborg

Kronhjort

"Jag tyckte jag hörde något."

#9

Jaegersborg

Dovhjort

#10

Jaegersborg

Trehövdad sikahjort

Timmarna går och magen vill ha sitt och precis när vi det bäst behöver det dyker en parkbänk upp. Väl vi sitter där och känner oss till freds kommer sikahjortar bet-gående längs stigen bara några meter ifrån oss. 

#11

Jaegersborg

Sikahjort

#12

Jaegersborg

Sikahjort

#13

Jaegersborg

Kronhjort

För att locka kornhjortsdamerna smyckar tjuren sig.

#14

Jaegersborg

Kronhjort

Nu är det bara att vänta.

#15

Jaegersborg

Kronhjort

"Kors vad det dröjer."

#16

Jaegersborg

Kronhjort

"Försiktigt flickor. De är ena luringar de där behornande vrålaporna."

#17

Jaegersborg

Kronhjort

Likt en panter ligger kronhjortstjuren på lur.

#18

Jaegersborg

Kronhjort

Hade det inte varit för begäret att få bröla hade hans smygtaktik lyckats.

#19

Jaegersborg

Kronhjort

#20

Jaegersborg

Kronhjort

"Du! Det står en gubbe där borta"

"En!? Det är en hel flock"

#21

Jaegersborg

Kronhjort

Vi cyklar kors och tvärs i Jaegersborg och ser hjort har och var.

#22

Jaegersborg

Kronhjort

Och ser vi inte dem, hör vi dem.

#23

Jaegersborg

Kronhjort

#24

Jaegersborg

Kronhjort

Framemot eftermiddagen börjar det bli lite mer liv och rörelse i markerna.

#25

Jaegersborg

Kronhjort

#26

Jaegersborg

Kronhjort

#27

Jaegersborg

Kronhjort

#28

Jaegersborg

Kronhjort

Det finns en del helt vita kronhjortar i Jaegersborg. Det är inte fråga om albinism utan om leucism. En åkomma som får hjortens päls och skinn att mista sin färg.

#29

Jaegersborg

Kronhjort

När vi sitter och tar en sista fika innan det är dags att börja ge sig till bilen dyker en ståtlig kronhjort upp invid den gamla eken som finns i vårt blickfång. Emedan jag icke har för vana att fika naken är kameran med och redo.

#30

Jaegersborg

Kronhjort

Både jag och min fru ser framemot att få återse Jaegersborgs hjortar nästa höst, om vi inte gör det tidigare för här finns många magnifika träd och landskapet är anslående.

TheInvisibleJackal

Postat 2024-02-07 14:12 | Läst 479 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kaniner och annat

Morups tånge

Ejder

I juni åkte vi upp till Morups tånge. Det brukar bli åtminstone ett besök varje sommar. De öppna ytorna och havet utanför är hänförande. En del kan tycka att det är väl monotont, men för mig är en tilltalade stillhet. Fast den här gången var det inte själva landskapet i sig som stod i fokus för den här turen. Utan dess innevånare - kaninerna. Det finns gott om kaniner vid Morups tånge. Det gör det hemma med. Här i det lätt böljande hedlandskapet blir de inte bara lättare att se och få på bild utan de känns som mer hemmahörande här än vad de gör på en gräsfläck mellan några hyreshus i stan.

#2

Morups tånge

Skrattmås

Vi hade parkerat uppe vid fyren och gick sedan sakta söderut. Tills vi kom fram till en slags udde. Där stannade vi en stund. Jag fotade de enstaka fåglar som höll sig inom räckhåll för min telezoom. Tidpunkten och platsen var inte kanske den ultimata för fågelfotografering. Kom på mig med att det sällan jag fotar fåglar nu för tiden trots att det så jag började fota för nära tio år sedan. 

#3

Morups tånge

Storskarv

#4

Morups tånge

Ejder

Slog de ihop sina kloka huvuden eller var det en ren självbevarelsedrift som fick dem att sätta panna mot panna mot panna? Allt för att kunna stå och sova utan att trilla över ända.

#5

Morups tånge

Storskarv och gravand

En gravandsunge med lite större ambitioner prövar lite poser ur Svansjön.

#6

Morups tånge

På behörig avstånd - en drös med kossor. 

#7

Morups tånge

Och några dito hästar. Fast vart tusan är kossorna på väg?

#8

Morups tånge

Hit, för att sätta tänderna i några stackars fågelskådare. 

#9

Morups tånge

Och där syntes viltet jag kommit till Morups tånge för att fotografera.

#10

Morups tånge

Graciöst smög jag fram i skydd av en liten vall för att fota. Min fru som inte delade min uppfattning om graciöst smygande vred sig av skratt.

#11

Morups tånge

Kaniner i alla de åldrar fanns snart inom räckhåll.

#12

Morups tånge

#13

Morups tånge

#14

Morups tånge

#15

Morups tånge

#16

Morups tånge

Plötsligt utan att jag märkt det hade korna smygit sig närmare. Förmodligen hade de ålat fram i sänkorna mellan de små kullarna. Stealth mode som det heter på fackspråk.

#17

Morups tånge

En väldig matriark höll koll på hjorden med ystra kvigor. Att döma av beteckningen innehade hon majors grad. 

#18

Morups tånge

Några prövade sina krafter.

#19

Morups tånge

#20

Morups tånge

Kaninen bekom sig dock icke.

#21

Morups tånge

#22

Morups tånge

Under tiden hade några kossor gett sig så långt ut det gick på ett litet skär.

#23

Morups tånge

Matriarken manade på dem att sluta larva sig, det var hög tid att gå hem till lagården.

#24

Morups tånge

#25

Morups tånge

Medan korna återvände återgick jag till att fotografera kaninerna. Det kändes tryggare att ligga på backan och fota kaniner när inte kossorna var i närheten.

#26

Morups tånge

#27

Morups tånge

#28

Morups tånge

Martorn

Nere vid vattnet växte det här och var lite martorn.

#29

Morups tånge

Självklart måste fyren även denna gång avporträtteras.

#30

Morups tånge

I månens sken avslutar jag vistelsen med liten dikt:

Månen går sin tysta ban

endast tomten springer naken

bland isflaken,

ingen kyla känner han.

TheinvisibleJackal

Postat 2023-11-14 15:52 | Läst 524 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 17 Nästa