TheInvisibleJackal

Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Ljusfest

Norrviken

Norrvikens trädgårdar bjuder på en ljusfest under några veckor i december. Det är populärt och biljetter brukar man behöva boka i tid. En av decembers kallare dagar visade det sig att till den senare tiden fanns det gott om biljetter. Då det var söndag och vi var lediga slog vi till. Plockade fram varmare klädesplagg. Satte kamerabatterier på laddning ity då silvret kryper under noll kan det ibland behövs förstärkning å den sidan. I Norrviken visar temperaturen visar på -8 grader.

#2

Norrviken

Jag tog min 16-35:a. Den brukar vara bra vid nattfotografering, som det den här kvällen kom att handla om. Stativet brukas även det vid dessa tillfällen. Jag känner mig friare då att använda de slutartider jag vill. Min tanke från början var att använda mig av lite längre tider för att kunna hålla ISO:t nere. Det visade sig att utöver den belysning som man hade hängt upp här var var det även eldshow. 

#3

Norrviken

Jag kom även här att använda mig av lite längre tider för att jag anade att de skulle ge upphov till att skapa intressanta mönster av de rörelser som artisten utförde med sina brinnande facklor och andra föremål. 

#4

Norrviken

#5

Norrviken

#6

Norrviken

#6

Norrviken

Här går artisten och slänger glödande gnistor. Med den längre slutartiden blir det till något annat. Märkliga varelser som dansar fram i natten.

#7

Norrviken

Jag hade förväntat mig mer besökare, men kylan höll nog många borta. Det gjorde inte mig något. Det var då bara lättare att fotografera utan känna sig i vägen eller få någon i vägen. 

#8

Norrviken

#9

Norrviken

#10

Norrviken

#11

Norrviken

Strax väntade en ny ljusshow. En artist med ljusbeströdd dräkt dansade på ett litet podium. Hennes lysande klädedräkt kom att tillsammans med längre slutartider att skapa något annorlunda och spännande.

#12

Norrviken

#13

Norrviken

#14

Norrviken

#15

Norrviken

#16

Norrviken

#17

Norrviken

#18

Norrviken

Efter ett tag kom artisten att börja dansa medan hon rörde ett par ljustavar som hon höll i sina händer. Jag kom att fotografera dansen med ljusstavarna med 0,4 sekunders slutartid. Denna tid kom bidra till att artistens rörelser med dessa ljusstavar skapade fantastiska och mycket oväntade mönster.s

#19

Norrviken

#20Norrviken

#21

Norrviken

#22Norrviken

#23

Norrviken

#24

Norrviken

#25

Norrviken

#26

Norrviken

#27

Norrviken

#28

Norrviken

#29

Norrviken

#30

Norrviken

God Jul och Gott Nytt År

önskar

TheInvisibleJackal

Postat 2022-12-23 09:45 | Läst 240 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kust

Busör

Efter en lång och i mångt och ofrivillig frånvaro från bloggandet här på FS börjar jag sakta återvända. Det har varit en tuff senhöst med först en rejäl influensa (ej Covid) följt av svår huvudvärk och en inflammerad slemsäck i höger axel. Den sistnämnda åkomman är ännu inte helt läkt. Jag har stora svårigheter att lyfta min högerarm över axelhöjd, vilket har medfört att jag inte kunnat fotografera överhuvudtaget sedan ett antal veckor tillbaka och med säkerhet inte kan göra det en bra tid framöver heller. Det har därför också tyvärr medfört att jag såg mig tvungen att avboka fotoresa jag hade bokat i början av februari nästa år. Jag har fått ett antal övningar för att förbättra styrka i högerarmen, men att kommer att ta lite tid innan det blir bra igen. Jag tar en dag i taget, mer kan jag inte göra.

Det är aldrig långt till kusten och havet för mig. Jag kan cykla några kilometer så är jag nere vid vattenbrynet. Eller så kan sätta mig i bilen och köra norrut för att se en annan del av kusten. Ibland är det planerade turer. Ibland är det ren ingivelse. Den här turen var av det senare slaget. Kanske lite i senaste laget. solen gick precis ner när vi kom fram. Inte för att jag jagande en solnedgång precis, men det är lite lättare att hitta kompositioner när man ser lite bättre vad man har framför sig. Det var bara att ställa upp stativet och föröka att göra det bästa av situationen. Det var en fantastik kväll vilket fall som helst.

#2

Busör

#3

Busör

#4

Busör

#5

Busör

#6

Busör

TheInvisibleJackal

Postat 2021-12-20 17:00 | Läst 501 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Från slott till koja

Halmstad

En kväll i mitten av november hade fotoklubben en av sina ytterst få sammankomster detta år. Vi träffades för att några timmar ägna oss åt nattfotografering. Det var mulet, men förhållandevis vindstilla så vi kom att bli några stycken. Efter en liten gemensam samling kom vi att gå åt lite olika håll i små löst sammansatta gruppkonstellationer. Jag hade min plan för nattfotograferingen utstakad. Jag ville fotografera bebyggelsen som ligger ut med Nissan. Utifrån det hade jag inga andra tankar utan lätt det komma som det kom under min promenad med stativ och trådutlösare längs med vattnet.

Jag jobbar rätt långsamt när jag nattfotograferar. Gör allting manuellt. Jag har märkt att det är det som funkar för mig. Detta gör att varje foto tar lite tid. Jag hade först sällskap med några andra i klubben, men när jag tagit en bild och sedan ett ytterligare motiv alldeles i närheten av det första gick jag dit och började undersöka kompositionen jag tyckte mig se innan jag tog och ställde upp stativet. När jag var nöjd och bilden tagen var alla de andra i mitt lilla sällskap väck. Lite lustigt kanske, men jag tänkte som så att det ingen idé att börja försöka leta och hinna ikapp. Det skulle bara resultera i att jag avvek från min lilla plan att fota bebyggelsen längs Nissan. Jag fortsatte således som planerat och kom rätt snart in i min lilla nattfotobubbla igen.

Efter att ha tagit några bilder dök en tanke upp i mitt huvudet om att jag skulle kunna nattfota utifrån ett tema. Jag behövde dock komplettera temat med en inledande bild. Eftersom klockan började bli en del valde jag att ta den inledande bilden i temat och sedan återvända några dagar senare och ta de avslutande bilderna.

Jag läste nyligen en artikel här på Fotosidan om man oftast gör sina nattfoton för mörka eller för ljusa. Jag får nog säga att mina nattbilder har en tendens att vara lite för mörka, men efter att att ha läst den artikeln och sett på mina nattfoton med nya ögon har jag försökt göra dem ljusare. Jag är väl inte helt framme vid hur jag vill ha mina nattbilder. Tyvärr har jag inte p g alltför otjänligt väder inte haft möjlighet att ge mig ut att testa olika exponeringsalternativ på samma motiv för att se jag  vad tycker om. Förhoppningsvis kommer det kvällar med kallare och klarare väder framöver. Då ska jag vara där med stativ och trådutlösare.

#2

Halmstad

#3

Halmstad

#4

Halmstad

#5

Halmstad

#6

Halmstad

#7

Halmstad

#8

Halmstad

#9

Halmstad

#10

Halmstad

TheInvisibleJackal

Postat 2020-12-13 18:50 | Läst 732 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vintergatan

stensjöstrand

I första hälften av augusti var jag ute med några fotoklubbskompisar och  fotade på ett ställe som heter Stensjöstrand, som ligger någon mil eller så söder om Falkenberg. Ett riktigt fint sten- och klipplandskap. Från det tillfället blev det inte något direkt bildväg utan det var mest en massa trivsamt snack om allt ifrån Led Zeppelin till Ansel Adams. Ganska sent dessutom. På vägen tillbaka till bilen tänkte jag att hit borde man åka någon gång och testa astrofoto. Det är säkert okej mörkt.

Bara några dagar senare var jag och min fru tillbaka sent  på kvällen. Klockan började väl närma sig elva ungefär. Jag letade upp en plats som trodde skulle kunna funka sedan när ljuset falnat och mörkret börjat lägga sig alltmer. Jag har pannlampa med i fotoryggsäcken, men den använder jag mest för att gå säkert tillbaka när det är mörkt. Jag har lärt mig att sköta kameran i beckmörker. Jag vet var alla knappar och rattar sitter utan att behöva titta efter dem.

Min frun som inte är lika road av försöka sig på astrofoto som jag själv hittade en soluppvärmd klippa på lagom avstånd från mina förehavanden.

Natten och mörkret kom fram mer och mer efter att klockan passerat tolvslaget. Min fru hade nu somnat och låg sov på klippan medan jag fotade stjärnorna i vintergatan. Det var första gången jag fotograferade vintergatan, så det blev en hel del tester med olika slutartider och ISOn.

stensjöstrand 

TheInvisibleJackal

Postat 2020-10-15 20:14 | Läst 868 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tillbaka till Morup

Morup

Det här året har det inte varit tal om att träffas i fotoklubben. Alla aktiviteter har ställts in.  Vilket inte är så konstigt då vi måste vara rädda om varandra i dessa tider. Ändå är det lite trist att inte kunna träffas och fotografera tillsammans eller titta på och prata om varandras bilder, men sköter vi alla oss så kanske det kan fungera bättre till den kommande våren. Förhoppningsvis.

Min fru och jag tog kontakt med annat par i fotoklubben och undrade om de var intresserade av göra något tillsammans med oss vi kunde hålla avstånden till varandra. Det var de absolut sugna på och valet föll på Morups Tånge. Vilket var väldigt trevligt då jag längtat dit ett tag. Speciellt som den förra gången var så bra.

Det blir kanske inte så mycket fotograferande när man träffas så här utan det blir mest en del prat och annat. Vilket alltid är trevligt. Jag vet inte varför, men när jag är ute och fotar socialt, tar det längre tid innan jag hittar motiven och kompositioner. De första gången jag var ute och fotade med andra upplevde jag det ofta lite stressande, men jag har lärt mig att inte försöka bry mig så mycket utan bara flyta med och försöka ha det trevligt med några fotokompisar. Att komma hem med några riktiga pangbilder är inte det väsentligaste. Utbytet av tankar och idéer är på något sätt ändå det roliga med att träffas och fotografera tillsammans. Dyker det upp något trevligt att fota, ja då är det bara grädde på moset.

#2

Mroup

När vi var där och gick runt och pratade om än det ena än det andra kom det rätt många löpare förbispringande emellanåt. Det visade sig, när vi pratade med några som tog det lite lugnare ett tag och gick, att de deltog i ett långlopp som sträckte sig från Göteborg till Båstad om jag kommer ihåg rätt.

#3

Morup

Fyren är väl närmast obligatorisk att fota när jag är Morup. Även om jag har gjort det ett otal gånger tidigare. Vissa motiv  är bara såna att de måste fotograferas oavsett. Det är någonting med dem som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

#4

Morup

#5

Morup

#6

Morup

Efter lite fyrbonanza och solen började gå ner undrade jag om vi skulle försöka fota solnedgången. Det vara alla pigga på. Efter att ha förstärkt sig men en extra tröja och plockat fram lite fika gick vi ner mot havet för att försöka hitta några lämpliga kompositioner för solnedgången som var i antågande.

#7

Morup

Solnedgången var rätt snabbt överstökad och vi la ifrån oss kamerorna, vek ihop stativen och plockade fram fikat. Vi satt länge på några stenar som tjänstgjorde som provisoriska stolar. Vi hade semester och våra vänner var lediga dagen efter så det fanns ingen större brådska att störta upp och köra hemåt.

#8

Morup

Under tiden vi satt och pratade ändrade sig himlen. Den blev mörkare, blåare och rent magisk. Det var svårt att slita sig där ifrån.

#9

Morup

När älvorna började ta sig ute på det stora fältet för att börja sin dans tänkte vi att det nog bäst att vi börjar röra oss så sakteliga mot bilarna.

#10

Morup

Det hade börjat visa sig lite stjärnor på himlen. Jag har ända sedan jag var ett litet barn varit oerhört fascinerad av stjärnhimlen. Stått och tittat uppåt och undrat hur det är där ute. Funderande länge på att bli astronom, men jag var inte tillräckligt intresserad av matematik eller hade det nödvändiga matematiska kunnandet heller för den delen. Matematiken tillsammans med träslöjden var mina två absolut sämsta ämnen i skolan. Även om jag hade kunnat räkna ur hur man skulle kunna konstruera en rymdfarkost, hade jag inte kunnat bygga den. Tur är väl det kanske. Jag har dock alltid närt en dröm om att få följa med USS Enterprice ut bland stjärnorna.

#11

Morup

Vid parkering upptäckte vi att fyren såg rätt så läcker ut med sitt ljussken mot stjärnhimlen. Jag hade en exponeringstid på 15 sekunder. Under den tiden kom det två eftersläntrande långdistanslöpare in i bilden och lyste upp scenen med sina pannlampor. Typiskt tänkte jag när det hände, men sedan när plockade fram bilden i datorn och började jobba med den tycker jag nog att deras plötsliga uppdykande gav en extra dimension åt bilden.

Efter att ha kollat noga efter fler löpare tog jag en bild till.

#12

Morup

TheInvisibleJackal

Postat 2020-10-11 17:49 | Läst 752 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa