TheInvisibleJackal

Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Förhoppning om norrsken

Busör

Tillsammans med några kamrater i fotoklubben hade jag begivit mig iväg norr om stan till en plats med förhoppningsfullt få ljusföroreningar. Så var inte fallet som synes. Vår förhoppning denna lite småkyliga afton, där termometern visade på - 7 grader, var att få se lite norrsken. Det var på gränsen att det var möjligt att få se något på våra sydliga breddgrader. Eftersom det mestadels är mulet och regnigt här gäller det att chansa lite när förhållande medger. Klär man sig bara varmt är några timmars väntan inget större bekymmer. 

#2

Busör

Månen var uppe och spred sitt milda sken. Inte helt lysande för lite astrofoto, men trivsamt ändå. Det blev inget norrsken den här novemberkvällen och tyvärr får jag väl säga i skrivandes stund sista dagarna i februari anno 2024 har det inte varit tillstymmelse till någon chans efter den här kvällen heller. Jag lever dock på hoppet. Mars kanske blir bättre.

TheInvisibleJackal 

Postat 2024-02-27 15:14 | Läst 182 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Äntligen!

Norrsken

Vårvintern har varit en fin tid för norrskensfotografering även för oss som bebor landets sydliga breddgrader. Om jag inte missminner mig var det ypperliga förhållanden i slutet av februari och likaledes senare i slutet av mars. Vid båda dessa första tillfällen var jag p g a sjukdom förhindrad att kunna ta mig ut. Hade dessutom inte riktigt krafterna till det heller.

Den tredje gången den här våren som det visade sig vara bra förhållande var i april. Då, äntligen kunde jag ge mig ut för at försöka mig på att fotografera norrsken. Frågan vara bara var. Mot norr, men var vad det mörkast och var fanns det en intressant förgrund?

Jag borde kanske ha haft koll på lämpliga förgrunder, men det stod helt still. Till sist körde jag till en plats som kallas Särdals kvarn, en bit norr om Halmstad. Väl framme syntes inget norrsken. Hade jag missat det eller hade det inte nått så långt söderut som de hade sagt att det skulle göra. Jag var en smula villrådig. Jag har sett norrsken i Luleå och då var det inget snack om saken. Det gick inte att ta miste på. 

På vinst eller förlust ställde jag upp stativet med vidvinkelzoomen inställd på 16mm och med största bländare d v s f4. Ett ljusstarkare objektiv vore önskvärt, men å ena sidan hur ofta fotar jag norrsken. Inte tillnärmelsevis tillräckligt ofta för att motivera en betydligt ljusstarkare vidvinkel. Jag får nöja mig med det jag har. 

Döm om min förvåning när jag på displayen såg en bit grönfärgad himmel. En himmel jag inte kunde upptäcka några färger alls i med blotta ögat. Jag experimenterade lite med några tider och motiv. Det blev några bilder till sist och av dem föll valet till sist på de här två.

#2

Norrsken

TheInvbisibleJackal

Postat 2023-07-11 21:12 | Läst 419 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ljusfest

Norrviken

Norrvikens trädgårdar bjuder på en ljusfest under några veckor i december. Det är populärt och biljetter brukar man behöva boka i tid. En av decembers kallare dagar visade det sig att till den senare tiden fanns det gott om biljetter. Då det var söndag och vi var lediga slog vi till. Plockade fram varmare klädesplagg. Satte kamerabatterier på laddning ity då silvret kryper under noll kan det ibland behövs förstärkning å den sidan. I Norrviken visar temperaturen visar på -8 grader.

#2

Norrviken

Jag tog min 16-35:a. Den brukar vara bra vid nattfotografering, som det den här kvällen kom att handla om. Stativet brukas även det vid dessa tillfällen. Jag känner mig friare då att använda de slutartider jag vill. Min tanke från början var att använda mig av lite längre tider för att kunna hålla ISO:t nere. Det visade sig att utöver den belysning som man hade hängt upp här var var det även eldshow. 

#3

Norrviken

Jag kom även här att använda mig av lite längre tider för att jag anade att de skulle ge upphov till att skapa intressanta mönster av de rörelser som artisten utförde med sina brinnande facklor och andra föremål. 

#4

Norrviken

#5

Norrviken

#6

Norrviken

#6

Norrviken

Här går artisten och slänger glödande gnistor. Med den längre slutartiden blir det till något annat. Märkliga varelser som dansar fram i natten.

#7

Norrviken

Jag hade förväntat mig mer besökare, men kylan höll nog många borta. Det gjorde inte mig något. Det var då bara lättare att fotografera utan känna sig i vägen eller få någon i vägen. 

#8

Norrviken

#9

Norrviken

#10

Norrviken

#11

Norrviken

Strax väntade en ny ljusshow. En artist med ljusbeströdd dräkt dansade på ett litet podium. Hennes lysande klädedräkt kom att tillsammans med längre slutartider att skapa något annorlunda och spännande.

#12

Norrviken

#13

Norrviken

#14

Norrviken

#15

Norrviken

#16

Norrviken

#17

Norrviken

#18

Norrviken

Efter ett tag kom artisten att börja dansa medan hon rörde ett par ljustavar som hon höll i sina händer. Jag kom att fotografera dansen med ljusstavarna med 0,4 sekunders slutartid. Denna tid kom bidra till att artistens rörelser med dessa ljusstavar skapade fantastiska och mycket oväntade mönster.s

#19

Norrviken

#20Norrviken

#21

Norrviken

#22Norrviken

#23

Norrviken

#24

Norrviken

#25

Norrviken

#26

Norrviken

#27

Norrviken

#28

Norrviken

#29

Norrviken

#30

Norrviken

God Jul och Gott Nytt År

önskar

TheInvisibleJackal

Postat 2022-12-23 09:45 | Läst 720 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kust

Busör

Efter en lång och i mångt och ofrivillig frånvaro från bloggandet här på FS börjar jag sakta återvända. Det har varit en tuff senhöst med först en rejäl influensa (ej Covid) följt av svår huvudvärk och en inflammerad slemsäck i höger axel. Den sistnämnda åkomman är ännu inte helt läkt. Jag har stora svårigheter att lyfta min högerarm över axelhöjd, vilket har medfört att jag inte kunnat fotografera överhuvudtaget sedan ett antal veckor tillbaka och med säkerhet inte kan göra det en bra tid framöver heller. Det har därför också tyvärr medfört att jag såg mig tvungen att avboka fotoresa jag hade bokat i början av februari nästa år. Jag har fått ett antal övningar för att förbättra styrka i högerarmen, men att kommer att ta lite tid innan det blir bra igen. Jag tar en dag i taget, mer kan jag inte göra.

Det är aldrig långt till kusten och havet för mig. Jag kan cykla några kilometer så är jag nere vid vattenbrynet. Eller så kan sätta mig i bilen och köra norrut för att se en annan del av kusten. Ibland är det planerade turer. Ibland är det ren ingivelse. Den här turen var av det senare slaget. Kanske lite i senaste laget. solen gick precis ner när vi kom fram. Inte för att jag jagande en solnedgång precis, men det är lite lättare att hitta kompositioner när man ser lite bättre vad man har framför sig. Det var bara att ställa upp stativet och föröka att göra det bästa av situationen. Det var en fantastik kväll vilket fall som helst.

#2

Busör

#3

Busör

#4

Busör

#5

Busör

#6

Busör

TheInvisibleJackal

Postat 2021-12-20 17:00 | Läst 1127 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Från slott till koja

Halmstad

En kväll i mitten av november hade fotoklubben en av sina ytterst få sammankomster detta år. Vi träffades för att några timmar ägna oss åt nattfotografering. Det var mulet, men förhållandevis vindstilla så vi kom att bli några stycken. Efter en liten gemensam samling kom vi att gå åt lite olika håll i små löst sammansatta gruppkonstellationer. Jag hade min plan för nattfotograferingen utstakad. Jag ville fotografera bebyggelsen som ligger ut med Nissan. Utifrån det hade jag inga andra tankar utan lätt det komma som det kom under min promenad med stativ och trådutlösare längs med vattnet.

Jag jobbar rätt långsamt när jag nattfotograferar. Gör allting manuellt. Jag har märkt att det är det som funkar för mig. Detta gör att varje foto tar lite tid. Jag hade först sällskap med några andra i klubben, men när jag tagit en bild och sedan ett ytterligare motiv alldeles i närheten av det första gick jag dit och började undersöka kompositionen jag tyckte mig se innan jag tog och ställde upp stativet. När jag var nöjd och bilden tagen var alla de andra i mitt lilla sällskap väck. Lite lustigt kanske, men jag tänkte som så att det ingen idé att börja försöka leta och hinna ikapp. Det skulle bara resultera i att jag avvek från min lilla plan att fota bebyggelsen längs Nissan. Jag fortsatte således som planerat och kom rätt snart in i min lilla nattfotobubbla igen.

Efter att ha tagit några bilder dök en tanke upp i mitt huvudet om att jag skulle kunna nattfota utifrån ett tema. Jag behövde dock komplettera temat med en inledande bild. Eftersom klockan började bli en del valde jag att ta den inledande bilden i temat och sedan återvända några dagar senare och ta de avslutande bilderna.

Jag läste nyligen en artikel här på Fotosidan om man oftast gör sina nattfoton för mörka eller för ljusa. Jag får nog säga att mina nattbilder har en tendens att vara lite för mörka, men efter att att ha läst den artikeln och sett på mina nattfoton med nya ögon har jag försökt göra dem ljusare. Jag är väl inte helt framme vid hur jag vill ha mina nattbilder. Tyvärr har jag inte p g alltför otjänligt väder inte haft möjlighet att ge mig ut att testa olika exponeringsalternativ på samma motiv för att se jag  vad tycker om. Förhoppningsvis kommer det kvällar med kallare och klarare väder framöver. Då ska jag vara där med stativ och trådutlösare.

#2

Halmstad

#3

Halmstad

#4

Halmstad

#5

Halmstad

#6

Halmstad

#7

Halmstad

#8

Halmstad

#9

Halmstad

#10

Halmstad

TheInvisibleJackal

Postat 2020-12-13 18:50 | Läst 909 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa