TheInvisibleJackal

Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

I sippornas tidevarv II

Backsippa

I april kom  jag och min fru tillsammans med en del fotovänner i fotoklubben att besöka Grevie backar beläget på Hallandsåsens sydsluttning. Området är känt för sina backsippor och det var just dessa som var vårt mål med den här lilla turen. 

Parkering var denna fina aprildag fylld till bristningsgränsen. Vi hade dock den enorma turen att när vi svängde in på parkeringen var det en bil som gav upp sin plats. De hade förmodligen fått nog av backsippor och blå himmel och bestämt sig för att köra hem och lyssna på gamla repriser av radioprogrammet Bisarra Bitar Från Förr. Lyckans blinda gudinna kastade således sin blick på vårt fordon och uppenbarade en ypperlig plats att parkera bilen.

#2

Backsippa

Grevie backar är som namnet skvallrar om ordentligt kuperat. På håll såg kullarna tämligen tomma ut, förutom gräs då. Fast då vi närmade oss dem, kunde vi till en början ana en svagt lila skimmer som låg över kullarna.

#3

Backsippa

Och ju närmre vi kom desto tydligare syntes det att backarna var nerlusade med backsippor. Backarna lyste nu lila. Jag tror aldrig jag har sett så många backsippor. Det måste ha varit tusentals plantor om inte ännu fler. Lyckliga som barn som fått tillåtelse att fylla varsin kundvagn till brädden med godis, gav vi oss kast med våra kameror och objektiv för att fota backsippor.

Jag kom på mig själv med att Julie Andrewskt svänga på höfterna och vifta med armarna och gnola https://open.spotify.com/track/1O6e8ewSwx8ijeMoVUrW5I?si=2dd08a0ff41f4788

Ehuru med min sångartalang lätt det troligen mer som https://open.spotify.com/track/15jIoM8a0XhUixOX4oLBtZ?si=f120711247c84a60 

#4

Backsippa

Frågan som uppstår när det är en sådan mängd är vad man fotar? Mängden eller enskilda plantor. Jag valde att välja ut plantor som jag tyckte hade en viss karaktär och som låg aningens mer lite för sig själv eller som genom att jag placerade mig på ett visst vis kunde isolera dem från andra plantor i tillräcklig grad för att de skulle kunna uppfattas som solitärer. Vissa plantor blev därför fotade i närmast motljus och åter andra i sin tur i medljus.

#5

Backsippa

Desto högre upp på kullen man gick desto mer kände man av vinden. För det var ingalunda en vindstilla dag. Genom att gå ner en bit och försöka lägga sig så att en närliggande kulle fungerade som ett slags vindskydd gick det bra att sänka ISO:t för att därigenom inte behöva ha så snabba slutartider. Minns inte riktigt tiderna jag hade till en början men har för mig att det kan har rört sig om 1/3200 s för att minimera rörelseoskärpa som vinden gav upphov till i blommor och blad.

#6

Backsippa

#7

Backsippa

#8

Backsippa

Ljuset hade stor inverkan på hur kronbladens färg tedde sig. Från motljusets svagt rosatonade till medljusets kraftig lilafärgade kronblad. Hade inte blad och behåring var lika hade de kunnat tas för olika arter.

#9

Backsippa

#10

Backsippa

På det hela taget var det här en trevlig fototur och efter att nu även ha fotat backsippor började ett visst sug skapas efter att fota fler sippor. Mer om det i kommande inlägg.

TheInvisibleJackal

Postat 2024-06-28 11:59 | Läst 188 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I sippornas tidevarv

Blåsippor

Den senaste gången jag såg en mosippa var tiden jag gick i kortbyxor, fick ha med mig egen morakniv ut i skogen. Fästingar fanns blott i sagorna trots att vi levde i ett; vad det sades redan då, av de fästingstäta områdena i landet. Fast med benen fulla av upptäckarglädje hann de väl aldrig sätta sig.  

Jag har ett tag gått och längtat efter att få se dem. En längtan som kanske samtidigt är en förklädd nostalgisk dröm över en barndom som ter sig alltmer avlägsen för varje år. Minnet av barndomens mosippor kan kan ha klättrar upp ur minnets brunn då jag i vår har firat min 60-årsdag. Att fylla 60 var inget jag såg framemot precis. Att fylla 50 var inga problem. Snarare var jag lite stolt över att bli 50, men 60, där dyker den riktige gubben med hatt upp och spökar vid min sida. Vad jag märkt är det många som på något sätt känt något liknande inför just att fylla 60. Tillsammans med en vän som fyllde 60 i höstas kom jag fram till att vi i och med 60 fyllde numera tillhör den övre medelåldern. Låter lite distinkt och värdigt på ett punchverandesätt. Våra fruar däremot tycker däremot att vi definitivt nu är att betrakta som gubbar.

Tvekade länge huruvida jag skulle fira den dagen överhuvudtaget, men valde till sist ändå att göra det. Vilket jag inte ångrar. Det blev mycket trevligt och jag är glad att jag gjorde det. Och så här på andra sidan gränsen att säga känner jag mig fortfarande som blott 32, fast jag har blivit fan så mycket ovigare när det kommer till att klättra i trän. 

Genom att studera vad som kunde tänkas växa på lite olika lokaler på Botaniska föreningens hemsida såg jag att det växte mosippor på en lokal inte allt för långt hemifrån. Vi körde dit förhållandevis tidigt för att kunna utnyttja morgonljuset. Väl framme var det redan en del andra bilar. Då jag kände igen av förarna gick jag fram och sporde om han också var här för mosipporna. Det var dock icke fallet. Han var på lokalen för hjälpa till  med den årliga bränningen på lokalen, men ville vi fotografera mosippor kunde vi följa efter en man som hade koll på var de växte. Just där mosipporna bland annat skulle man vattna rikligt så att inte elden skulle kunna få fäste. Vi hade verkligen tur. Guidad tur till mosipporna och sedan 45 minuters fototid innan det var dags för bevattning och sedan eld. Det blev dock inga bilder på elden. 

#2

Mosippa

TheInvisibleJackal

Postat 2024-06-26 16:58 | Läst 206 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blåsippor

Blåsippor

Så här dagen före midsommar kan jag med fog säga att det har varit en blomsterrik vår även om maj månad var alldeles för varm och skyndande på blomningen, vilket kom många blommor att blomma över snabbare än väntat. Lite trist kan jag tycka. Hellre en lagom varm maj som ger upphov till många kontakter med vår flora. Nu hann jag i en del fall inte ens med att fotografera en del arter för att de redan hunnit blomma över. 

Bilderna i det här inlägget är ifrån april och då stod blåsippor på tapeten. Jag känner till ett par ställen hemmavid där man har chansen att få se de små blå stå ute i backarna.

#2

Blåsippor

En av de platserna är Biskopstorps naturreservat någon mil norr om Halmstad. Och jag måste säga att på den platsen växte det sådana mängder med blåsippor. Jag tror aldrig jag har sett så många. Helt magiskt.  

#3

Blåsippor

#4

Blåsippor

#5

Blåsippor

TheInvisibleJackal

Postat 2024-06-20 11:12 | Läst 270 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skogspromenad

Laxvik

Både jag och min fru var sugna på att ge oss ut i det snölandskapet som skogen kunde uppvisa. Jag såg framför mig att jag stod och fotograferade snötyngda träd. Björkelund fick det därmed bli. Väl på plats kom blicken istället att falla på det som befann sig i kängskaftshöjd eller lägre. Där ser man hur ett förföreställt fokus skiftar till ett annat när man är på plats. Fast det är så jag gillar att fotografera. Att följa den ingivelse jag får när är på en plats i stället för att slaviskt följa och försöka få fatt en bild jag skapat i mitt sinne. Improvisera som det heter. Något som jag gillar att göra och antagligen en del i att jag uppskattar jazz.

#2

Laxvik

#3

Laxvik

#4

Laxvik

#5

Laxvik

TheInvisibleJackal

Postat 2024-03-07 11:09 | Läst 607 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tillbaka igen

Björkelund

Mindre guldvinge

Bara någon vecka senare var vi tillbaka vid Björkelund. Den här gick vi ingen promenad utan bestämde oss för att direkt gå till växtplatsen med gamla kulturväxter. Återigen hade jag fokus på vad den lilla världen i form av olika insekter hade att erbjuda. Jag har lärt mig namnen på en del, medan åter andra är för mig okända. Kan jag inte vad det är jag fotograferat försöker jag artbestämma det så gott det går med hjälp av litteratur och olika webbsidor. Ett givande och faktiskt roligt arbete. Jag tror att om vet vad något är ökar också förståelsen för vad man ser och därmed även respekten. Det blir inte bara ett kryp, det blir ett liv. Ett liv värt att respektera och ta hänsyn till.

#2

Björkelund

Mindre guldvinge

#3

Björkelund

Mindre guldvinge

#4

Björkelund

Mindre guldvinge

Kan man få ögonkontakt med en fjäril?

Kanske, men jag har svårt att tro att det kan hända. Skulle det någon gång hända vore det nog en förunderlig upplevelse.

#5

Björkelund

Mindre guldvinge

#6

Björkelund

Trädgårdsguldfluga

Flugor är något som har börjat fascinera mig allt mer med tiden. 

#7

Björkelund

Liljebagge

#8

Björkelund

Spetsrovbärfis

#9

Björkelund

Kvickgräsfjäril

#10

Björkelund

Kvickgräsfjäril

#11

Björkelund

Fönsterblomfluga

#12

Björkelund

Vanlig stickfluga

#13

BjörkelundStrimlus

#14

Björkelund

Sjuprickig nyckelpiga

#15

Björkelund

Rödlus

#16

Björkelund

Bandflickblomfluga

I Nationalnyckelns band 53A. 2009, s. 290 hittar jag en plansch som jag tycker stämmer väl in på blomflugan ovan. Mycket fascinerade verk om blomflugor. Det är nästan så jag funderar på att skaffa de här två verken. (Det finns en andra del också -  53B)

#17

Björkelund

Jordhumla

#18

Björkelund

Bred bärfis

#19

Björkelund

Bred bärfis

#20

Björkelund

Bred bärfis

#21

Björkelund

Den här flugan har jag ännu inte lyckats artbestämma. Jag har reserverat delen i  Nationational nyckeln till Sveriges flora och fauna som handlar om tvåvingar. Har jag tur kan med hjälp av den få någon klarhet i vad det kan vara för fluga. 

#22

Björkelund

Jag har även gjort en förstoring av flugan.

#23

Björkelund

Det är möjligt att det är samma gröna flugart som högre upp i inlägget (se bild 6). Den har dock inte samma metalliska skimmer, men det kan vara att ljusförhållandena vid fotograferingstillfällena skiljer sig åt.

#24

Björkelund

Även det här är en för mig okänd art. Något slags mott misstänker jag. 

#25

Björkelund

TheInvisibleJackal

Postat 2024-02-03 11:25 | Läst 454 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 12 Nästa