Mina bilder och tankar för dagen

Times are a changing. Igen.

Norrmalmstorg i Stockholm i lördags. Jimmie Åkesson avslutade SD:s EU-valskampanj med att försöka hålla tal inför ett par tusen frånvända ryggar.

Jag var där med min familj. Min dotter, min fru och den ena av mina söner (den äldste sonen bor i Jordanien). Vi gick dit för att markera mot den rasistiska politik som Sverigedemokraterna står för. Trots att vi i min familj långt ifrån alltid är överens om politiska spörsmål. Vi är nog som Sverige är mest. Både lite höger, lite vänster och  mittemellan.

Men när det handlar om Sverigedemokraternas politik är vi fullständigt eniga.

Vi vill inte ha ett land präglat av intolerans, dumhet och fördomar.

Därför gick vi tillsammans till Norrmalmstorg.

Det ska sägas att känslorna svallade. Polisen gjorde flera ingripanden. Om detta kan man tycka och tänka, men särskilt omhändertagande är det inte när två poliser sätter knäna i ryggen på en liggande person.

Idag måndag, efter EU-valet, ritas den politiska kartan om i Europa.

Ultrahögern firar triumfer. I Frankrike fick Front National 25% av rösterna och kräver nyval. Det öppet rasistiska och homofoba partiet kommer att tåga in i EU-parlamentet med fler delegater än vad Sverige totalt skickar till Bryssel. Sverigedemokraterna skickar två.

Det politiska landskapet är förändrat.

Det är på många sätt ett illavarslande tillstånd ute i Europa. 

I min ungdom kom Vietnamkriget att bli den politiska och kulturella vattendelaren. För eller emot kriget blev ett moraliskt ställningstagande och det vred om skallen på de flesta av oss.

För mig kom det att förändra livets fortsatta riktning.

Kampen för mänskliga rättigheter, för flyktingarnas rätt till asyl, för HBTQ-personers rätt att leva sina liv som dom vill och för feminismen är det som engagerar de unga idag.

Detta är också vad mina ungar ofta talar om. 

När jag nu ser på bilderna av mina barn från i lördags känner jag därför stor värme, stolthet och glädje över att få vara deras pappa.

Kampen går vidare, som vi sa.

The times are a changing. Igen.

Vi ses i nästa gathörn.

PS. Bilderna är tagna med min nya lilla Ricoh GR. Underbart effektiv liten kamera. DS

Inlagt 2014-05-26 11:16 | Läst 4467 ggr. | Permalink
Ja du ska verkligen känna dig stolt över din familj. Det är skrämmande att dessa rasistiska partier kan få några röster.
Sten
Härlig reportage. Storyn är så bra och bilderna kompletterar det på ett perfekt sätt.

//Hayder
Tyvärr är det i stora stycken ett kvitto på hur uselt de etablerade med sin fantasilöshet och standardiserade medicinkurer mot det ekonomiska läget till exempel, som visat sig vara helt uppåt väggarna klarat att hantera dagens utmaningar. När människan hamnat i hopplöshet kommer hon alltid att göra två saker, söka orsaken till sina problem hos något utomstående (invandrare, homosexuella, grönögda..... ) och stödja de som bjuder enkla lösningar. Även de etablerade borde lärt så pass mycket av historien kan jag tycka. Men nej, fortsätter att ordinera svältkurer mot redan utmärglade ekonomier och dess innevånare, fortsätter att ignorera miljöfrågorna trots att alla ser hur det är osv osv...

Är det några som verkligen skulle ha på käften för det uppkomna läget, om det inte skall bli mycket värre, är det alla de etablerade partierna som i sin fantasilöshet och brist på humanistiska lösningar verkligen vänt väljarna ryggen.

-affe
Niklas Groop 2014-05-26 13:32
En analys som jag tror ligger väldigt nära hur och varför det ser ut som det gör, men jag skulle även vilja tillägga de etablerade partierna i sin rädsla att förlora väljare lägger sig såpass nära varandra att det kan vara svårt att se skillnad på dem. Det är knappt några som vågar sticka ut och vilken är den faktiska skillnaden mellan S och M? Någon procent hit och dit i budgeten, mer är det inte som märks.
Det kanske är bra att visa sitt missnöje mot SD (om man inte gillar deras politik) genom att bua och vända dem ryggen. Men ännu bättre vore det kanske om man lät dem prata, och argumenterade mot dem på ett vettigt sätt, istället för att hela tiden bara kalla dem för rasister. Nu ger man dem bara mer utrymme i media. Gör dem till martyrer. Argumenterar man mot dem på ett bra sätt, så kanske man istället kan få dem avslöja var de verkligen står. För öppet rasistiska är de väl ändå inte, inte som parti iaf. Eller?
På grund av dagens förda politik får vi SD:s framgångar som ett brev på posten. Bra bilder med drag i.
Ett finger eller en ryggtavla säger inte så mycket. Det är mer ett uttryck. Förmodligen når SD sina framgångar för att ingen tar debatten med sakargument, eller så är det så att en del av svenska folket tycker att de har rätt. Och det får man väl respektera i en demokrati!! Samtidigt så växer V och Fi... Sverige håller på att skruvas sönder... Från ansvarstagande och ordning till något småplottrigt... Kanske är bidragslinjen på väg tillbaka, hemska tanke...
Att tala om att slå någon på käften, är lika billigt som ett finger i luften, så jag avstår båda...
Tror inte man ska dra förhastade slutsatser av att SD och andra extrema högerpartier gått framåt. Som de själva säger är de det enda riktigt EU-kritiska partiet, och det har man vunnit röster på, inte så mycket på att man är främlingsfientliga. I Storbrittannien blev det parti som vill att man går ur EU störst, även i Frankrike vann de EU-kritiska. Jag tror inte Europa har så många rasister och fascister utan de vinner röster på sin EU-kritik. Även Miljöpartiet som varit Eu-kritiska och arbetar för att förändra EU gick framåt. V gick också svagt framåt i Sverige. I övriga Europa gick inte miljöpartiena framåt, varför, jo där är dessa odelat EU-positiva. När miljöpartiet var helt emot EU i Sverige gjorde de sitt bästa EU-val, med högre siffror än nu. De som förlorat mest i EU-valet är de skygglappsförsedda partierna som inte vågar uttala minsta lilla kritik mot hur EU fungerar. Jag tror att det är där den största orsaken till framgångarna för extremhögern finns att hitta.
Det är otäckt. Samtidigt är jag mest bekymrad över det dolda, det som inte är så uppenbart. Den främlingsfientlighet som finns under ytan men som fungerar som en rullande vägbult. En liten gnutta av den kom kanske fram nu.
Bra text och bra bilder.
Tack alla, för synpunkter och tillrop. Vad som helst är bättre än tystnad.

Med vänlig hälsning,/per-erik åstrm
Vad man än tycker om SD eller något annat parti så är det ändå inte okej att störa mötesfriheten.
Jag tycker att det är fel väg att gå, ut och propagera för dina åsikter istället, det ger betydligt mer
och kränker inte vårt lands demokrati att få tycka och säga vad var och en vill.
Sätt munkavle på de som tycker fel och den sidan växer.
Det som händer i Europa är skrämmande. Att vi människor har så svårt att lära av historien...
Katarina