Mina bilder och tankar för dagen

Ett minne från Kåken

Blev påmind om min radikala och allmänt förvirrade ungdom i morse. Den tid i livet då jag gick klädd i fula kläder, var långhårig, trodde på världsrevolutionen, rökte filterlösa cigaretter, saknade humor och var allmänt uppkäftig.

Jag stötte nämligen helt oförhappandes på denna bild på nätet. Den föreställer orkestern "Kurres med Mia", ett pop/dansband från det sena 60-talets Härnösand. Vem som tog bilden vet jag tyvärr inte. Se den därför som ett "citat".


Hur som helst - på den tiden var vi en liten "revolutionär" grupp som var fast beslutna att reformera dåtidens kriminalvård, KRUM (riksförbundet för kriminalvårdens humanisering) hette riksorganisationen som vår lilla lokalgrupp tillhörde. Målet för vår verksamhet var centralanstalten i Härnösand. Inte så att vi avsåg att spränga anstalten i luften även om vi ibland umgicks med tanken. Den stod där som en samhällets skamfläck i största allmänhet tyckte vi.

Vi försökte hur som helst att göra tillvaron så anständig som möjligt för de intagna. Rätt eller fel så ordnade vi studiecirklar, permissionsstöd osv för de intagna. Men vi fixade också underhållning. På anstalten var de intagna tydligt svältfödda, både på underhållning och kvinnlig fägring och det är där "Kurres med Mia" kommer in i sammanhanget..
Vi engagerade helt enkelt orkestern för en spelning en söndagkväll på anstalten. När Mia så intog scenen i kortkort kjol uppstod snabbt vad som närmast kan liknas vid ett upplopp och konserten avbröts efter bara ett par låtar. Anstaltsledningen förbjöd därefter liknande underhållning.
Någon månad senare engagerade vi därför en av dåtidens stora - vissångaren Torstein Bergman, som sjöng visor av Dan Andersson och lite amerikansk blues. Lugnt och stilla skulle det vara och stämningen blev också en helt annan i samlingssalen och jag minns att Torstein knappt fick en applåd efter sin föreställning. Men anstaltsledningen var nöjd och ordningen återställd.
Långt senare blev Härnösandsanstalten flyktingförläggning. Vad det blev av "Kurres med Mia" har jag ingen aning om....

Till sist en bild, också från en kriminalvårdsanstalt, som jag jag tog i Riga för många år sedan på ungdomsavdelningen i ett av Rigas fängelser. I jämförelse med förhållandena där levde de intagna på Härnösandsanstalten nog i en ren lyxtillvaro.

Inlagt 2018-11-15 10:14 | Läst 1972 ggr. | Permalink
Sista bilden - fantastiskt!
Svar från per-erik åström 2018-11-15 11:40
Tack Ragnar. Den har sin historia också.
Med vänlig hälsning/per-erik
KRUM, en föregångare till KRIS?
Svar från per-erik åström 2018-11-15 17:25
Ja delvis. KRIS består ju i all huvudsak av f d interner och fungerar som en social "länk" till det övriga samhället framförallt för dem som "muckar" från fängelse. Det handlar om jobb, bostad, vänstöd o s v. Ganska handfast alltså.
KRUM var en organisatIon som också bedrev kriminalpolitiska opinionsarbete, försökte få bättre förhållanden på fängelserna. KRUM bestod av både interner och icke-interner. Samt unga idealister som undertecknad.... Det var en spännande tid för en lilgammal 18-åring som mig. Jag lärde känna människor som jag aldrig skulle ha träffat annars. Somliga gick det också bra för, men för de flesta inte.

Med vänlig hälsning/per-erik
Jamen det var väl en härlig tid när man var allmänt uppkäftig och världen låg för ens fötter. ( Eller kanske inte.) Sista bilden är väldigt fin, den berör.
Svar från per-erik åström 2018-11-15 19:51
Jomenvisst. Allt var liksom enklare då...
Med vänlig hälsning/per=erik
Mycket läs- och sevärd blogg! Och precis som Gunnar säger, sista bilden är stark och berör omedelbart!/ Björn T
Svar från per-erik åström 2018-11-15 21:54
Tack ska du ha Björn!
Med vänlig hälsning/per-erik
Hej Per Erik
hittade igår av en händelse bland alla mina saker ditt brev från anstalten 1981.
Sen går jag in på fotosidan och får se detta.
Lustigt hur saker kan sammanfalla.
JP
Svar från per-erik åström 2018-11-17 13:38
Hej, nu förstår jag inte...? Vem är du? Maila mig gärna: pererik@ownit.nu