Mina bilder och tankar för dagen

Dagen efter

Igår för 74 år sedan - söndagen den 27 januari - befriades det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz sex mil sydväst om Krakow i Polen. De få överlevande kunde då berätta om fasorna under det vi kallar Förintelsen. Miljoner människor som plågades lemlästades och mördades i en omfattning som saknar allt historiskt motstycke.

Jag var i Auschwitz för 14 dagar sedan, dels för att jag alltid velat se med egna ögon, dels för att se om jag fortfarande kunde fotografera någorlunda efter min stroke för ett drygt år sedan. Det har inte blivit så mycket plåtande under sista året av förklarliga skäl. När vännerna Krister Klereus och Göran Tonström föreslog att vi skulle resa tillsammans avgjorde det saken.

Jag gick därför, stödd på käppen, i fotspåren av alla de judar, romer, homosexuella och ”untermenschen” som nazisterna målmedvetet utrotade med ofattbar grymhet. 74 år kan tyckas som en lång tid. Men träden minns. Den leriga marken minns. Och väggarna i barackerna minns. Väggarna som i stum tystnad ruvar på en ohygglig historia. 

Jag gick där för 14 dagar sedan, försökte fotografera och såg det sista dagsljus och de kala väggarna i gaskamrarna som hundratusentals medmänniskor också måste ha sett innan dörrarna slogs igen och giftgasen släpptes på. Jag satte mig ner för att vila en stund, matt av intrycken, samtidigt som en stor kråkfågel passerade utan att ge ett ljud ifrån sig.

Igår var den internationell minnesdagen för att hedra Förintelsens miljoner offer. Det var samtidigt en dag att högtidlighålla för alla som kämpar mot intolerans, främlingsfientlighet, antisemitism och rasism.
Igår och alla andra dagar.

 

Inlagt 2019-01-28 09:52 | Läst 1311 ggr. | Permalink
"...en dag att högtidlighålla för alla som kämpar mot all intolerans, främlingsfientlig, antisemitism och rasism.
Igår och alla andra dagar."

Absolut! Så viktigt!
Väldigt stämningsmättade bilder. Visst fick du svar på din retoriska fråga...?
//GöranR
Ju äldre jag blir, dess förfärligare framstår dessa omständigheter – att en statsledning mitt i Europa, i modern tid, satte igång med att utrota en grupp av den egna befolkningen. Faktiskt helt obegripligt hur man än vänder och vrider på saken. Ändå ser vi i dag hur antisemitismen åter sticker upp sitt fula tryne – den ökar starkt i Sverige!
Enligt judarna själva, här och i Israel, beror det på den kraftiga muslimska invandringen. Judarna flyttar i dag från exempelvis Malmö, och utvandrar till Israel för att fly från de radikala antisemitiska islamisterna som mer och mer bestämmer agendan i staden.
I detta sammanhang blir din välmenande skrivning lite problematisk: ”...för alla som kämpar mot all intolerans, främlingsfientlighet, antisemitism och rasism. Igår och alla andra dagar....”
Radikal islamism och glödande arabiskt judehat visar jag nämligen för min del just högsta tänkbara intolerans.
Något som förintelsen får aldrig upprepas – det tror jag att alla som solidariserar sig med den västerländska rättsstaten står för – men då kan man inte acceptera att antisemitismen ökar starkt. Islamister skall inte få fäste i vårt land, och moderata vanliga muslimer skall sätta på skolbänken. Det har nyligen förekommit pressuppgifter om att den yngre generationens muslimska invandrare inte har en aning om förintelsen, dom vet ingenting! Däremot har dom blivit lärda att judar är otrevliga och smutsiga människor.
Om man vill motverka antisemitism då måste man stå upp för judarna, och alltså säga ifrån oavsett varifrån hatet kommer! Det har svenska politiker hittills inte vågat.
mombasa 2019-01-28 19:30
Fast det är väl inget problem med att högtidlighålla förintelsens dag med den skrivningen. Det står faktiskt "all intolerans, främlingsfientlighet..." Det finns inget i skrivningen som säger att man skulle acceptera en kraftigt ökande så kallad muslimsk antisemitism. Dit resonemang kan dessvärre lätt bli en aningen pubertalt kontraproduktivt. Källan till motsättningen jude-muslim ska nog hellre skrivas Palestina-Israel, en konflikt som heter realpolitik.
I övrigt är jag i stort sett överens.
( Tack Per-Erik Å för utnyttjandet av ditt kommentarsfält. Och mycket fina bilder för övrigt!)
syntax 2019-01-28 19:43
Det står just "all intolerans..." medan jag menar att intolerans är det rimliga förhållningssättet när det gäller judehatande islamism. Jag menar att det är viktigt att sätta ner foten på denna obekväma punkt, eftersom det är en nyckelomständighet när det gäller den ökande antisemitismen i Sverige. Det är en brännande fråga för varje diskussion om förintelsens nutida konsekvens och innebörd. Det är inte nazisterna som i första hand hotar judarna i dag, det är islamisterna. Denna inställning på islamistiskt håll har mycket äldre datum än staten Israel.
Att kalla mitt resonemang pubertalt går ju bra att leka med, men att visa det - se det blir något annat... :-)
Svar från per-erik åström 2019-01-28 22:14
Eftersom Peter Hennig är mannen som alltid söker fel i texter så är jag inte den som är den. Jag tar bort ”all” i ”all intolerans” och hoppas därmed att herr Hennig ska vara nöjd. F ö skulle jag vilja se lite bilder på hans sida här på Fotosidan. Den gapar tom och innehållslös. För du har väl bilder att visa upp?
syntax 2019-01-28 23:33
Nej Per-Erik, det var faktiskt inte frågan om felsökeri. Jag påpekade lite stillsamt att det fanns ett problem med skrivningen - jag ville nämligen inte vara alltför oartig. När du nu pressar, får jag konstatera att det handlade om att uttrycket; att vara emot all intolerans, är en till inte förpliktigande plattityd - och det tyckte jag inte var passande i det mycket allvarsamma sammanhanget. Jag tog det som anledning att säga några ord om det synnerligen bekymmersamma läget att antisemitismen är på stark frammarsch i landet. Jag dristade mig även att nämna ”elefanten i rummet” som få vill låtsas om – nämligen var den antisemitismen kommer ifrån.

Sedan måste jag säga att det övergår mitt förstånd vad min visning, eller inte visning av bilder har för logisk koppling till att jag kommenterar högtidlighållandet av förintelsen och dagsaktuell antisemitism i Sverige.
gorred 2019-01-29 00:20
Sådana här diskussioner får lätt ett löjets skimmer över sig när de blir för petimäteraktiga och riskerar att ta bort fokus på det som är viktigt i sammanhanget, nämligen (all) intolerans vad gäller främlingsfientlighet, antisemitism och rasism. Sen, tacka f-n för att det finns massor med saker som man ändå inte accepterar. Kontexten är ju glasklar i vilket fall. Man kan aldrig ändå få full täckning.
//GöranR
Svar från per-erik åström 2019-01-29 05:36
Tack Göran. Jag uppskattar dina ord.
Ses på Tårtan imorgon.
Ja du Per-Erik, varje gång jag läser en del av kommentatorerna här blir jag påmind om varför jag lämnade fotosidan med mitt bloggande.

En fråga av ungefär samma kaliber: Kan man säga sig vara emot Hitler och nazismen utan att för den skull bli beskylld för att vara för Stalin och kommunismen!?

När det gäller dagens antisemitism eller antiarabism för den delen så måste man som någon annan var inne på skilja mellan reaktioner mot realpolitik och ren rasism. Bägge är i sitt uttryck förkastliga givetvis men det handlar om ganska olika saker.

Det en del håller på med nu, alltså att skylla allt elände (inklusive antisemitismen) på invandring/flyktingar och främst muslimer som grupp är EXAKT samma retorik som användes av nazisterna (bara att byta ut jude mot muslim/flykting). Ofta är det nu som då "välpolerade" herrar som eldar på brasan.

Som sagt, förstår varför jag lämnade fotosidan med mitt bloggande och jag har inte ångrat mig en sekund 😉.
/Affe
Svar från per-erik åström 2019-01-29 05:54
Tack Alf. Du är klok. Men jag kommer inte att lämna Fotosidans blogg för att stollen Peter Hennig härjar här. Så lätt ska inte trollfolket ha det.
Ses.
alf109 2019-01-29 07:13
En funktion som jag tycker saknas på fotosidan är möjligheten att blockera användare som konstant "tar över" och profiterar på andras inlägg. Eller enklare uttryckt att man skulle kunna "slippa" dem som man inte vill ha något att göra med. Jag tror att sidan skulle vinna mycket på det då det handlar om en handfull personer som står för en väldigt stor del av "trollandet" i sina kommentarer.
Svar från per-erik åström 2019-01-29 07:18
Håller med.
Ska skriva till Magnus Fröderberg och föreslå detta.
Tyvärr uppkom en diskussion i den här bloggen som jag inte hade önskat. En kriarättare satte stopp för en vettig diskussion om de bilder från Auschwitz jag publicerade. Jag är ledsen för detta. Ett besök i Auschwitz lämnar nämligen ingen oberörd och jag försökte i mina bilder ta fram hur jag kände, ställd inför det faktum at det på denna plats, under några få år inte alltför länge sedan, begicks ett folkmord som saknar motstycke i mänsklighetens historia.
Trösten finner jag i en essä av den framlidne israeliska författaren Amos Oz - ”Konsten att bota en fanatiker” - en liten bok som jag varmt rekommenderar.
Jag uppmanar alla som läser denna blogg att göra det med lite kritisk blick. Per-Erik har redovisat bilder från ett besök i Auschwitz och han diskuterar den internationell minnesdagen för att hedra Förintelsens miljoner offer. Vad är mera adekvat i detta ämne än att ta upp en diskussion om det häpnadsväckande förhållandet att antisemitismen ökar påtagligt i Sverige av i dag?
Det hade jag säkert kunnat göra om jag bara inte hade talat om varifrån denna antisemitism kommer, själva ursprunget till hatet. Då tar det hus i helsike och man får hela vänstermaffian på sig.
Man är ett troll, en kriarättare, man använder samma retorik som nazisterna, med mera. Man bör bli stoppad, inte med argument – utan med någon slags uteslutning. Rent bedrövligt!
Det är hemskheter som vi påminns om i detta inlägg, men jag anser att vi inte heller skall glömma de minst sagt likvärdiga händelser som ägde rum samtidigt under överinseende av herrar Lenin och Stalin
Svar från per-erik åström 2019-01-29 14:05
Naturligtvis, knappast någon däremot. Dock har jag och min kamera ännu inte kommit iväg till Gulag.
Ber om ursäkt för en lång kommentar. Kunde emellertid inte låta bli, som reflektion och synpunkter.

Det här är relaterat till den här bloggen. Dock tycker jag att det även gäller generellt när det gäller bloggar, såväl här på Fotosidan som i övrigt.
Kommentarerna till den här bloggen är till dels typiska och till dels förväntade. Bloggen berättar om en resa och illustrerar med bilder. Berättelsen från resan, med starka bilder som förmedlar starka känslor, behandlar ett känsligt ämne, en historisk händelse som gjort djupa avtryck genom sin vedervärdighet och grymhet.
När man kommenterar en sådan här blogg, eller för den skull vilken blogg som helst, tycker jag det är viktigt att hålla sig till ämnet. Kommentarer i bloggarna ska enligt min mening kommentera berättelsen som ligger på bordet. Visst kan man reflektera utifrån text och bilder, men man ska inte, får inte ta över och använda bloggen för sin egen berättelse. Och det är, fortfarande i mina ögon, både fjantigt, löjligt och närmast oförskämt att förutom detta göra petimäteraktiga nedslag på formuleringar i text, göra stor sak av detaljer och därigenom dra uppmärksamheten bort från ämnet och budskapet.
Vidare ska man inte, får man inte, vilket sker här i kommentarsfältet, relativisera - och därmed förminska - berättelsen genom att hänvisa till andra hemskheter som ägt rum, eller äger rum i dåtid respektive nutid. Bloggen handlar om ett besök i Auschwitz, tankar och känslor som det väckte och inget annat. Att vederstyggligheter ägt rum annorstädes är ovedersägligt men tar inte bort det som bloggen handlar om. Visst kan man reflektera och jämföra och komma att tänka på, men man ska hålla sig till ämnet, dvs vad bloggen handlar om. Vill man hänvisa till eller berätta om andra folkmord finns det andra platser, kanske andra bloggar(?) att behandla det i. Och vad herrar Stalin och Lenin, och kanske Mao et al (och det finns många fler) gjorde, gör ju inte förintelsen annorlunda. Det är värt att diskutera. Men inte här, ge det ett eget forum.
Det påpekas, och föreslås att man ska läsa bloggen (och kommentarerna?) med kritiskt sinne. Och visst är det relevant att antisemitismen ökar i dagens samhälle. Och visst kan man ta den här bloggen som utgångspunkt för att diskutera hur det kommer sig. Och det är viktigt att läsa med kritiska ögon. Men fortsatta diskussioner kan alltså ske på annan, egen plats. Den här bloggen handlade om ett besök på Auschwitz!
Och ”vänstermaffian”? Lågvattenmärkesvarning! Skriv era egna blogginlägg.
//GöranR
Svar från per-erik åström 2019-01-30 10:40
Tack än en gång Göran. Klok som vanligt. Jag tog faltiskt väldigt illa vid mig av kommentarerna. Att besöka Auschwitz är ingen walk in the park. Dessutom är det första gången på ett drygt år som jag försökte plåta mer medvetet. Detta p g a stroken, vilket jag också nämnde i texten. Det var s a s viktigt för mig själv att komma hem med lite bilder. Om inte annat för att för mig själv bevisa att jag fortfarande kan fotografera.
Ses på Tårtan.
Glömde skriva att bilderna är starka och att takterna sitter i, kom av mig av kommentarerna. Det sätter fingret på varför det är så olyckligt med kommentarer där man man vrider till det så att fokus hamnar på något helt annat. Som jag skrev tidigare, för mig gick det så långt att jag helt enkelt flyttade mitt bloggande från fotosidan. Jag tyckte att jag inte kunde skriva om något som var viktigt för mig utan att någon gick in och vred till det och tog över diskussionen så att den kom att handla om något helt annat än det jag skrivit om.
/Affe
alf109 2019-01-31 10:14
Det är lite tråkigt detta när man inte kan skilja på en blogg som ju är privat och ett öppet diskussionsforum. Att kommentera en blogg är, som jag ser det, lite som att deltaga i ett samtal. Och man slår sig ju inte oinbjuden ned hur som helst i vilket sällskap som helst och tar över diskussioner. För egen del gick det så långt att jag till och med bad vederbörande att sluta läsa min blogg, alternativt strunta i att kommentera eftersom jag tyckte att han "tog över" och vrängde till allt som jag tyckte något om. Jag fick då svaret att det tänkte han inte alls göra och då valde jag att "ta min Mats ur skolan."
/Affe
Anders F. Eriksson 2019-01-31 20:32
Det går väl såvitt jag vet (även om jag inte provat) att moderera sin egen blogg och helt enkelt plocka bort sådant som känns opassande. Tyvärr kan ju också det uppfattas på fel sätt, men det är en rätt jag gott tycker man kan ta sig i såna här sammanhang. Jag tycker det blir helt fel när Per-Eriks fina bilder från en hemsk historia kommenteras med något som faktiskt inte har något med saken att göra bara för att vissa vill göra sig hörda i alla sammanhang. (Och till Herr Hennig: jag är inte det minsta vänster)
alf109 2019-01-31 22:13
Anders jag gjorde det i min blogg, men det blev ett jävla liv om censur och att man plockade bort sådant som gick emot de egna idéerna osv. Vissa personer vill man helt enkelt bara slippa så det vore ganska bra om man kunde blockera bort dem. Skadan är redan skedd när deras inlägg är skrivna liksom, dels har humöret fått sig en törn och dels kan det vara en massa svar på kommentaren från andra som givetvis börjar undra varför deras kommentarer ryker om man plockar bort i efterhand.

I mitt fall ville jag inte censurera avvikande uppfattningar utan bli av med ett fåtal rättshaverister som väldigt ofta gick in med sina kommentarer och "tog över" mina och andras inlägg. Och så tror jag att det är för ganska många.
/Affe
Fantastiskt starka och skrämmande bilder, de berör starkt. Härligt att det funkar så bra för dej efter stroken, de här bilderna är oerhört drabbande. Jag har aldrig varit där men väl vid Förintelsemonumentet i Berlin och det var också en stark upplevelse.
Mvh Glenn
Svar från per-erik åström 2019-02-01 17:34
Tack Glenn!
Med vänlig hälsning/per-erik