Mina bilder och tankar för dagen

Raw och jpeg - en lunchbild

Det kommer ofta på tal detta med "jpeg rakt ur kameran".  Ibland hävdas t o m att "jpeg rakt ur kameran" på något sätt skulle vara mer "rätt" eller ärligt. Jag tycker inte det, snarare tvärtom att det är ett dåligt sätt att utnyttja kameran, eller ett slarvigt sätt.

Tänkte på det idag på lunchen och bestämde mig för att göra ett enkelt test. Jag tog därför en bild med stor kontrast och lade exponeringen någonstans mellan ute-och inneljuset

Hur bra är då egentligen rent tekniskt en bildfil i jpeg obearbetat ur min lilla X100F? Och hur står den sig i jämförelse med en enkelt bearbetad rawfil?

Döm själva och gissa vilken bild som är vad.... 

Inlagt 2019-03-26 14:24 | Läst 1206 ggr. | Permalink
Hej,
RAW bilden torde va den undre. Personligen föredrar jag att alltid köra med det. Man kan visserligen ställa in kamerans så att den räknat ut den bild man vill ha. Det är bara det att jag har aldrig lyckats göra det i en digital kamera. Det går mycket fortare att utgå från RAW på de få bilder som är bra.
Ha det gott
Bob
Svar från per-erik åström 2019-03-26 15:51
Precis, och det gäller särskilt kontrastrika bilder tycker jag.
Allt gott själv/per-erik
RAW ger dig ju betydligt bättre möjlighet att själv bestämma den slutliga bilden, jämfört med jpeg där du får hålla tillgodo med vad som är förutbestämt.
Jag föredrar RAW, jag är inte heller riktigt säker på kamerans alla jpeg-inställningar....
Fast, det är ju jag. Andra har andra preferenser, och gott så. Vi är alla olika, även när det gäller att fotografera.
//GöranR
Svar från per-erik åström 2019-03-26 15:53
”Vi är alla olika”. Klokt.
Ses/per-erik
Svar från per-erik åström 2019-03-26 15:54
”Vi är alla olika”. Klokt.
Ses/per-erik
Första bilden är rätt ur kameran, andra är en redigerad RAW bild, kanske inte så rättvisande, även en JPEG går ju bra att redigera! Så du borde såklart jämföra två redigerade bilder, eller?
Hälsn, LO
Svar från per-erik åström 2019-03-26 15:52
Ok, ska göra ett försök med det också. Imorgon...
Med vänlig hälsning/per-erik
Hej Per-Erik.
När jag skriver "jpg direkt ur kameran" är det inte för att hävda att det är mer exakt eller ärligt. Då är det bara för att säga att det ÄR "direkt ur kameran". Jag försöker utnyttja kamerans funktioner med sina fina jpg-filer och göra justeringarne i kameran. Fuji teknikerne och deras fotografer har spenderat mycket tid och energi som gör det möjligt för oss. Mina jpg-filer från minX100F är inte obearbetet - de är justerad med hög ton, skuggton, DR, NR och färgbilderne med vitbalans. Jag tycker att det är kul och det är inte säkert att mina resultater uppfyller högsta kvalitetsstandarden, men jag försöker testa vidare och tycker det är roligare än att sitta med det i datorn. Jag fotar också med RAW en gång i taget, men det finns längre och längre tid imellem och jag kan se att det finns också många professionella Fuji fotografer som gör det (altså jpg).
Du skulle försöka ta en jpg-testbild med några justeringar i kameran och sedan en motsvarande RAW med samma mindre justeringar :-)
Med många vänliga foto hälsningar från Erik / DK.
PS: Jag är ledsen att det blev så här långt.
En Jpeg bild går ju bra att redigera?!

Njae det är inte sant för det fattas en stor del av den information som raw-bilden har och ger möjlighet att använda. Det blir som att bestämma vilken längd man vill ha på ett rep som redan är kapat och ibland dessutom för kort...

Det som får mig att tveka vid den här typen åsiktsförvirring är att för varje år så förbättras kamerornas förmåga att lyckas med bearbetningen till jpeg. Har en Huawei-telefon som hittills alltid gjort jpeg-bilderna bättre än jag lyckas att göra från telefonens raw-filer.

Fotolivet är inte lätt!
Erik Madsen 2019-03-26 16:13
Nils Erik - der rammer du lige i plet. Den tekniske udvikling kommer hele tiden videre og det gælder jo både med hensyn til kamearaernes jpg-filer og med hensyn til RAW-programmerne i computerne !!!
Mvh. Erik.
canic 2019-03-26 16:20
Du är snäll i denna känsliga fråga Erik!
Sen tar jag tacksamt emot kommentaren som jag skall använda vid nästa Danmarksbesök.
Må gott!
Jag fotograferar alltid i raw för jag tycker att det är kul att jobba i Lightroom med bilderna och justera detaljer eller skapa olika versioner av dem. Fotointresset fortsätter på så sätt hemma.
Så var det också på den analoga tiden att skapa en bild i mörkrummet istället för att få färdiga diabilder som hamnade direkt i en låda.
Men gillar man inte jobba med bilden efteråt, då är ju jpeg bra.
Inga problem då du kan redigera bilden då du är en skicklig fotograf.
Gun-Inger Arvidsson ha det gott.
Jag gillar bara å fota! :)
B)