Mina bilder och tankar för dagen

Samma dag

Igår torsdag. En märklig dag. 
Samma förmiddag som jag äntligen fick första exet av min och Doris Dahlins bok om flyktigar i en norrländsk kommun gav också polisen i Göteborg demonstrationstillstånd till den öppet nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Tillståndet avser dagarna då Bokmässan sker i Göteborg i slutet av september. Dagarna då vår bok officiellt släpps.
Boken - "I väntan på besked"  (utges av Libris förlag) handlar om några av de människoöden vi mött under ett år, människor som flytt för sina liv och som nu sitter i väntan på förläggningar. Den handlar om djupa livserfarenheter, ödmjukhet, humor, rädsla och styrka.

Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationer i Göteborg kommer att vara ett direkt angrepp på allt vad vår bok handlar om; det civila samhället och rätten att få vara - och bli behandlad som, en människa.

Inlagt 2017-09-08 11:12 | Läst 2002 ggr. | Permalink
En sådan här bok - den här boken - är oerhört viktig, som information, i upplysningssyfte, att göra röster hörda som kämpar för respekt för människor, för människors lika värde, för humanistiska värderingar etc.

Samtidigt lever vi i ett fritt land, med en näst intill oöverträffad frihet; frihet att tycka, att yttra sig, att just göra sin röst hörd på olika sätt, vilket innebär att alla, dvs även de grupper med inte bara i våra ögon åsikter som strider mot människorätt, som öppet ger uttryck för värderingar som går stick i stäv med vad jag och många andra upplever som rimliga och humanistiska, omfattas av den här friheten och får öppet demonstrera sina djupt misshagliga åsikter.

Och så måste det vara i ett fritt samhälle med tryck- och yttrandefrihet. I samhällen där bara "rätt" åsikter är tillåtna, oavsett hur man definierar "rätt" är vi rökta.

Nu tycker jag personligen att Nordiska Motståndsrörelsen et al är för jävligt, att det finns idioter som överhuvudtaget med grad av allvar kan hävda vad de tycker och att det finns människor som på allvar tycker som de ligger bortom vad jag egentligen kan förstå. Och det är direkt oroande att de här grupperna ser ut att bli fler, att mörka tankar får större plats i vårt samhälle.

Samtidigt är det svårt att försvara sin egen frihet, om den inte finns för alla. Vi får göra våra röster ännu högre och möta mörkret!
//GöranR
Det är för sorgligt, nazister både på bokmässan och utanför. Frågan är bara om dom kommer att kunna lämna Gustav Adolfs torg. Ser ut att bli stora motdemonstrationer. Men er bok skall jag ta mig en titt på. Ha det gott. // Jörgen
Er bok kommer jag att beställa så snart jag kan. Fast min lokale bokhandlare kanske tar in den. Då blir det där i stället. Jag är så innerligt trött på alla dumheter, alla oreflekterade tankar och skrik. Tack för allt som ni vettiga gör!
Samhällets normalisering av nazismen sker ju inte av en slump utan tycks vara en medveten politik. Annars hade sådana här möten inte varit möjliga. Droppen har till slut urholkat stenen. Historiens dom kommer att vara hård. Lycka till med boksläppet.
Ser fram emot att se boken, ska bli intressant. Och den behövs verkligen, nu när nazister marscherar på gatorna.
/Krister
PS Kanske dags för en fika snart.