En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Några rader och tankar från Lindesberg

 Bottenåns utlopp i Lindesjön

Under några månader, noga räknat så är det ett halvt år, så har jag haft onormalt stora bilder när jag öppnat min och även andras bloggsidor. Nu har jag tagit kontakt med fotosidan för att eventuellt få lite hjälp att komma till rätta med problemet, och jag fick till svar att det kanske är min dator det är fel på. Kan du skicka en skärmdump? Jo visst kan jag det svarade jag, och den ser ut så här:

Sedan hände ingenting d.v.s. det kom ingen kommentar tillbaka, så jag tog ny kontakt med fotosidan, där jag skrev att jag kunde konstatera att mina och även andras bloggbilder var av normalstorlek, t.o.m. augusti 2017, men fr.o.m. september 2017 så blev det abnormt stora bilder. Nedan visar jag exempel på vad jag menar.

Ovanstående visar att det fanns 3 alternativ t.o.m. augusti 2017 att ladda upp bilder och jag använde alltid det mittersta d.v.s. 640 x 268

Nästa exempel visar att i september 2017 togs alternativet 640 x 268 bort . Varför? 

Sista exemplet visar bilder från min senaste blogg den 22 december 2017 och mittalternativet fattas. David Elmfeldt skrev nyligen i sin blogg "Flatljus" att ett alternativ var att byta webbläsare till  Google Chrome, men jag undrar om det är mitt problem att byta webbläsare, om det är fotosidan som ändrat på förutsättningarna att ladda upp bilder i bloggen.      https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/ratt-fel-plus-liten-justering-av.htm

Nu över till något helt annat.

Jag kanske inte är för gammal att lära mig något nytt om bildbehandling, som  t.ex. i Lightroom. För en tid sedan läste jag en blogg där Affe gav en del tips om hur han framställer en svartvit bild från en digitalkamera, och i stället för att ta en svartvit bild direkt från kameran så tar han en färgbild och konverterar den i Lightroom, från raw. Här är en länk till Affes blogg för den som vill läsa mer:  https://www.fotosidan.se/blogs/affe/omtag-svartvitt-i-kameran-eller-inte.htm

Dennis redigerad i Lightroom 6 från raw

Nu har jag efter en del bekymmer med både PS CS3 och Lightroom 5 Bytt upp mig till PS Element 18 och Lightroom 6 som kan konvertera rawfiler, och det har blivit lite roligare att bildbehandla mina bilder, men det har tagit lite tid att lära sig alla nya finesser, och jag börjar förstå varför så många lovordar Lightroom, till hjälp har jag tagit del av några videofilmer från Moderskeppet som står till förfogande gratis. Nu har jag inte så många rawfiler att testa med, men det kanske blir lite fler i framtiden.

Dennis konverterad till svartvit i Lightroom 6

Det har tagit tid att föra över allt bildmaterial från hårddisken till Lightroom fast det går förvånansvärt lätt att importera bilderna, nu är det endast digitala bilder som har kommit i fråga. Sedan får jag se vad jag skall göra med alla analoga negativ och diabilder.

Följande bilder är inte tagna i raw utan i jpeg, det var inte möjligt att ta rawbilder med Olympus C720UZ , men gick att fota i tiff, det blev väldigt stora bildfiler, och minneskorten var ganska små 128 MB t.ex.

När jag importerade mina första digitalbilder så hittade jag en bild på Äppelblommor som jag tog 2003 med min första Digitalkamera Olympus C720UZ  redigerat i PS Elements 2

Samma Äppelblommor nu framkallat i Lightroom 6

 Nötskrika fotad med Olympus C720UZ i trädgården i Täby 2003 och bildbehandlat i Lightroom 6.  Olympus C720UZ saknade bildstabilisering, så det var inte alltid lätt att ta bilder på rörliga motiv och dessutom så var den ganska långsam vid avtryckstillfället så motivet hann ofta flytta sig. Men i sina bästa stunder så blev det ganska bra bilder. 

Men med tillräckligt snabb slutartid så kunde det gå vägen som bilderna här nedan.

 Måsar på Hagby sopstation i Täby i juni 2003

 Julia springer minimaraton på Stockholms Stadion 2003

Vitsippor i Vallatorp i Täby 15 maj 2003 taget med Olympus C720UZ

Nu några yngre bilder

 Gul Rudbeckia taget med Nikon 7200 i raw och framkallad i Lightroom 6

 Dennis njuter av solen vid altandörren Panasonic GX8 i raw och framkallad i Elements 2018

Det var allt från Lindesberg för tillfället

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-02-21 23:20 | Läst 5083 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Har samma problem. Jag har alltid haft Internet Explorer men nu måste jag använda Google crome när jag ska in på FS. Märkligt att det ska behöva vara så.
Sten
Svar från Stican 2018-02-22 08:42
Tack Sten för din kommentar, jag gjorde ett försök att byta webbläsare till Chrome men det blev lite av ett fiasko för jag hade inte mina favoriter kvar och e-posten krånglade så jag av-installerade Chrome och återvände till Internet Explorer igen. Så om inte Fotosidan kan eller vill göra något åt problemet så kanske jag lämnar fotosidan när min prenumeration är över.
Ha det gott/Stig
Sten Björklund 2018-02-22 08:51
Tänkte detsamma, som det nu är får jag växla mellan Explorer och Chrome. Vissa sidor fungerar på det ena men inte det andra.
Sten
Har haft samma problem som ni beskriver. Nu använder jag Firefox och har inga problem längre
// Per-Olov
Svar från Stican 2018-02-22 10:48
Tack Per-Olof för din kommentar. Firefox känner jag inte till men om det fungerar för dig så är det ju OK. men jag håller mig nog till IE tillsvidare så får vi se om fotosidan kan göra något åt problemet.
Ha det gott/Stig
Jodå, problemen finns här också sedan en tid.. Det är tråkigt för IE är en väldigt trevlig och användarvänlig webbläsare! Den passar mig bäst av de som jag har provat, och jag har provat Chrome, men gått tillbaks till IE.. Nu verkar det som man har tänkt att åtgärda problemen så att det även ska fungera med IE, vi får väl vänta och se vad som händer framöver. Har ni Windows 10 så har ni också ett program/webbläsare som heter 'Edge', använder ni Edge så fungerar Fotosidan som det ska! Jag använder Edge när jag vill se bilderna i bloggarna med rätt storlek, men jag använder IE när jag själv skriver en blogg och laddar in bilder. Bilduppladdningen fungerar bättre i IE än i Edge! Många fina bilder har du tagit här Stig!
Hälsn!
Svar från Stican 2018-02-22 10:57
Hej Jan och tack för kommentarer och tips angående Edge. Har inte vetat om att det finns ett alternativ i Windows 10, och du menar att det fungerar med både och att använda IE och Edge. jag får undersöka var det finns någonstans i programmet.
Kul att du gillade mina bilder.
Ha det gott/Stig
ehrsa 2018-02-22 12:42
Hej! Jodå, 'Edge' ska finnas om du tittar bland alla program, vänsterklicka på Windowsknappen längst ner i hörnet till vänster! Sen är det bara att scrolla bland programmen, tror dom ligger i bokstavsordning där, Microsoft Edge heter programmet! Det är också en webbläsare som ibland fungerar bättre än IE har jag märkt.. Går att ordna med 'favoriter' precis som i IE, men jag kan ändå tycka att det är ett 'enklare' program än IE. I IE så har jag en inställning så att alla 'lister' i överkant på IE försvinner av sig själv (webbadressfönstret t.ex.) Men återkommer automatiskt när jag för muspekaren dit! I Edge så ligger 'listerna' kvar hela tiden, jag hittar ingen inställning som kan ta bort dom.. Det gör att listerna stjäl ungefär två centimeter av övre delen på min skärm, i IE så kunde alltså det som jag tittar på t.ex. en bild bli två centimeter högre.. och då ofta bredare dessutom.. Det är därför jag känner att Edge känns lite 'enklare' än gamla hederliga IE! Men fungerar Edge bättre så kan jag ändå använda det istället trots detta.. Jag har Edge & IE liggande bredvid varandra som 'snabbikoner' nere i verktygsfältet/aktivitetsfältet och jag väljer den jag för stunden har lust att använda.. Dom fungerar annars likt varann, med flikar och annat.. Med IE så blir bloggens bilder konstiga, om man inte klickar på dom, då ser dom ut som vanligt! Med Edge så fungerar bilderna normalt hos Fotosidan, men jag tycker att bildinmatningen är lite bättre I IE än Edge.. Du kan ha både Edge och IE igång samtidigt, det har jag ibland! Jag kanske skriver och matar in bilder med IE, men tittar samtidigt på FS via Edge eftersom Edge visar bilderna i rätt storlek.. Du får testa Stig!
Hälsn!
Svar från Stican 2018-02-22 13:09
Tack Jan jag hittade Edge ganska snart och som du säger så gick det att även hitta mina favoriter så nu är allt frid och fröjd
Ha det gott/Stig
ehrsa 2018-02-22 18:13
Jag tror tyvärr att IE är en webbläsare som sakta är under avveckling.. har för mig att jag läst det någonstans, så IE 11 kanske är den sista versionen av IE..? Men jag vet inte om det är 'Edge' som i så fall är tänkt att ta över det hela? Jag tycker som jag skrev i kommentarerna ovan att jag saknar lite egna inställningar att välja på i det programmet.. Men det kanske kommer uppgraderingar som förbättrar det hela! Vad bra att det löste sig Stig! Ha det så bra!
Hälsn!
Ja, fotograferandet handlar ju mycket om datorer, datorn i kameran registrerar det ljus som passerar genom linsen och sen ska ju bilden ev "framkallas" i en dator och visas på en skärm genom en dator. Här finns möjlighet till många felkällor och svårlösta problem.
F.ö. imponeras jag över bilderna från din Olympus C720, vi hade också en Camedia som första digitalkamera. Det behövs inte många megapixel för en bra bild. Kul att se!
Svar från Stican 2018-02-22 15:04
Tack Stefan för din kommentar, det är ju lika bra att erkänna att det kan vara svårt att hänga med i utvecklingen när det gäller datorer och bildprogram, som du säger så är ju dagens kameror små datorer med enorma möjligheter, som min Olympus C720 bara hade en bråkdel av men bildkvalitén blev för det mesta bra.
Ha det gott/Stig
Hej Stig, känner väl igen det du beskriver. Fick svaret av David att dom gjort en ändring som tydligen inte IE (Internet Explorer) kan hantera. Eftersom jag haft IE ända sen min arbetstid har jag fått för mig att IE är den största webbläsaren , men den står enl uppgift bara för 8%. Det fick mig att faktiskt installera Google Chrome och det var superenkelt och funkar oklanderligt med FS
Och vilka härliga sommarbilder du bjuder på med äppelblom och vitsippor! Också imponerad av dom gamla bilderna, 15 år är ju rätt länge sen!/ Björn T
Svar från Stican 2018-02-22 22:38
Tack Björn för dina kommentarer, det stämmer för mig också att IE har funnits så länge jag har haft dator och det är väl omkring 20 år nu så jag behåller det ett tag till. Jan tipsade mig om att i Windows 10 finns ett program/webbläsare som heter Edge och det använder jag mig av och då fungerar allt OK.
Roligt att du gillar mina gamla bilder.
Ha det gott/Stig