En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Ett händelserikt år

"Vad håller du på med Husse?"

"Jo jag försöker att sammanfatta det här året som har gått."

"Det låter bra, men hur kan du minnas allt som hänt under året då?"

"Jo du förstår jag har tagit lite bilder då och då och det blir lättare att minnas vad som hänt då och nu har det här året nått till ända, jag skall försöka göra en sammanställning av det som varit viktigt. En sak som kanske blev bättre är att jag sluppit nya sjukdomar, men de problem som jag hade med mina ögonlock och ljumskbråcket fanns fortfarande kvar i januari 2019."  

"Jag vet Husse att du var ganska glad över att du mådde ganska bra då."

"En del annat positivt har också hänt under året, i augusti så opererades jag för mina hängande ögonlock, och den operationen gick bra fast mitt högra ögonlock hängde fortfarande ner efter två månader. Så jag tog kontakt med Capio och berättade om mina problem och blev det ett nytt besök där,  doktorn kunde bara konstatera att han måste göra en ny operation och det blev av den 15 oktober. Nu efter ett par månader så känns det bra och jag ser OK igen. En annan sak som var positivt är att det är kul att fotografera igen när jag ser skapligt igen."

"Jaha vad hände sedan då?"

P1060017 Min vinterträdgård 2019

"Det kan jag berätta, att så här såg vår Vinterträdgård ut den 20 januari med massor av snö så jag fick skotta en gång fram till fågelmatningen." 

DSC_1862 En Nötskrika i trädgården

"Det minns jag och det var kul att pulsa runt i snön och sedan vi fick besök av en Nötskrika och det blev ju ett trevligt besök i vinterträdgården."

"Den 31 januari skjutsar Susanne mig till Karlskoga Sjukhus där jag får genomgå en ny undersökning av mitt ljumskbråck av en optimistisk läkare som utlovar en operation inom 2-3 månader."

"Kommer du ihåg att det var så här fint en morgon med en vacker Soluppgång över Lindesbergs Kyrka som vi kunde se från altanen 26 februari."

"Jodå det minns jag och du hade bråttom att hämta kameran för att fotografera fenomenet."

"I februari skrev jag i min blogg att jag varit i kontakt med vården vad gäller mina bekymmer med ögonlock och ljumskbråck, och jag bifogar en länk till den bloggen."

Som det står i den bloggen så skulle jag blivit opererad om c:a 2 månader men när det gått lite drygt 2 månader så ringde jag till Karlskoga Sjukhus och undrade när det skulle komma någon kallelse till operation, och efter många samtal till något som kallas "Vårdslussen", får jag till slut besked om att det saknas operationssköterskor så det var inte att räkna med någon opereration före sommaren 2019. När det gäller mina ögonlock så fick jag så småningom ett besked om att få träffa en läkare på Capio som är en privat vårdinrättning i Örebro."

"Du Husse det där låter inte alls något roligt."

"Nej det kan jag hålla med om."

"Men i mars kom Peter på besök och denna gången kom han ensam för han hade lovat hjälpa mig att kitta om ett fönster i vardagsrummet och det var meningen att han skulle återkomma och måla om fönstret, men det har inte blivit av ännu. Dagen efter åkte vi till Tysslingen och tittade på Sångsvanarna som börjat anlända och på söndagen var det c:a 1178 st." 

"Det är alltid roligt när Peter kommer och hälsar på oss men det var inte så kul att jag inte fick följa med till Tysslingen."

"Jag lovar att du får följa med nästa gång vi åker dit."

Här går några av dem och söker mat 

P1060719 Sångsvan på Tysslingen kopiera

och här en ung Sångsvan på Tysslingen den 24 mars som jag fotade med min Panasonic GX8 och ett 100/300 mm. objektiv det var en lättare utrustning än vad jag hade med förra gången, då var det Nikon D7200 och ett Tamron 150/600 mm. som vägde för mycket för att handhålla, för det blåste ganska ordentligt.

P1060694 Snödroppar börjar komma upp i rabatterna

Ett tidigt vårtecken är att Snödroppar börjar komma upp i rabatterna

Den 12 mars kom en kallelse från Capio om att träffa en ögonläkare den 2 april och det tar sig så det skall bli intressant att höra vad han har att säga om mina ögonlock.

Den 2 april kom Susanne och hämtade mig och vi åkte till Capio i Örebro där jag fick träffa en läkare som gjorde en undersökning av både ögon och ögonlock. Doktorn kunde snart konstatera att mina ögonlock mycket riktigt hängde ned och skymde en del av pupillerna, däremot var det inte så stora fel på min syn men det blir säkert aktuellt med nya glasögon så småningom. Sedan sade doktorn att jag skulle bli kallad igen för att träffa kirurgen som skall utföra operationen.  Fick en kallelse till den 2 maj då jag skall träffa kirurgen.  

P1060756 Margaret

Apropå den 2 april så fyllde Margaret år

Här är det tätt mellan födelsedagarna för den 5 april fyllde Dennis 4 år och det firades förstås med en god middag

P1060826 Ordningsmakten på besök

Ett litet vardagsdrama hände utanför vårt köksfönster, vi fick besök av polisen, som kollade om bilisterna höll hastigheten på Gruvgatan, där det är 30 Km./tim. och det blev ett antal som fick en bot på minst 2000 kr. för fortkörning. Den 26 april slutade min dator att fungera, efter en lite felsökning kunde jag konstatera att det var nätaggregatet som gått sönder.  Under tiden fick jag ruska liv i min gamla laptop och det gick som tur var, för annars så vore jag avskuren från yttervärlden med e-post, min bank och inte minst fotosidan. Men det tar lite tid att få igång internet och e-post men med ett stort mått av tålamod så lyckades det, jag hade då en liten portabel router som kopplades in i laptoppen och med den så kom cyberrymden in i datorn. Efter att letat på nätet så kunde jag beställa ett nytt nätaggregat från Dustin, men det tog ett par veckor innan jag fick hem det.

P1060985 Skål och välkommentill bords

Det har blivit Påskafton och vi har satt oss till bords för att kalasa på lite olika sillinläggningar med vissa tillbehör skålar vi in Påsken 

 

Våren fortsätter att göra sitt intåg i trädgården och här har en del stånd av Gullvivor slagit ut i rabatten den 30 april 

Den 2 maj kom Susanne och hämtade mig och skjutsade mig till Capio i Örebro där jag fick träffa den doktor som skall utföra ögonlocksoperationen på mig och han förslog en höjning av ögonlocken med c:a 2 mm. och han tillade att om inte det räcker så får han ta lite till. Sedan gav han ett löfte om en operation innan sommaren, men det dröjde ända till augusti innan operationen blev av som jag berättat om tidigare.

P1070146 Äppelblomma av Transparant Banch

Våren fortsätter med att fruktträden har börjat blomma, och Telia installerade och kopplade in fiber i huset, så jag fick snabbare internet och Telias TV-paket. 

P1070577 Välkommen till bords och glad midsommar

I juni kom midsommar med sol och värme och här festar vi med sill och potatis och andra tillbehör 

P1070703 Värden Björn

I Juni blev jag och andra fotovänner inviterade till det traditionella Fotofikat hos Björn i Korsheden och förutom jordgubbar med vispgrädde så serverades också en god smörgåstårta

P1070713 Smörgåstårta

och det var en mycket god smörgåstårta kan jag intyga

P1080023 Det är som vanligt gott om Humlor bland Lammöronen

Det är som vanligt gott om Humlor bland Lammöronen den 13 juli 

I augusti köper jag ett Tamron 100/400 mm. 1:4,5/6,3 till min Nikon D7200 som ersättare till min tyngre 150/600 mm. Tamron,

DSC_2558 En Klätterros på altanen

och här har jag testat den nya gluggen på en utslagen Klätterros och det var ju inte särskilt svårt och nedan tog jag antagligen den sista bilden på vår älskade Nelly

DSC_2570 Nelly

På kvällen den 28 augusti ringde Nellys matte Margaret och berättade att Nelly inte finns längre, Dennis och jag saknar henne mycket för hon har ju funnits här ända sedan 2013 flera gånger i veckan, och hon betydde speciellt mycket för mig när min hund Doglas gick bort. 

P1080545 Dennis undersöker ett hål i rabatten

Dennis undersöker ett hål i rabatten som Nelly kröp in i under altanen och han undrar förstås om hon är där inne.

20190820_125009 (1) Omklädd för operation 20 augusti 2019

Här är jag omklädd för operationen på vårdkliniken Capio i Örebro och då gjorde kirurgen snittet som skulle förkorta ögonlocken på insidan av ögonlocken.

P1080756 En Amiral på besök

I september börjar det märkas att hösten har kommit, för Höstastrarna har slagit ut och här har en Amiralfjäril landat för att tanka.

P1090157 Pilfinkar som kivas vid foderautomaten 

I oktober så har jag laddat foderautomaterna och det blir besök av Pilfinkar som kivas om matplatserna.

DSC_2751 En Skata äter brunch

Här har en Skata hittat fröautomaten oberörd av slagsmålet bredvid utan låter sig väl smaka av maten

I oktober tog jag kontakt med Capio igen och berättade att mitt högra ögonlock hängde fortfarande ned och skymde pupillen det kom så småningom en kallelse att besöka Capio den 22 oktober där gjorde läkaren en ny undersökning av mitt ögonlock och jag fick en ny operationstid den 15 november

DSC_2926 omkring halv sju den 6 november kopiera

Så här såg månen ut de 6 november, och det tog jag med Nikon D7200 och Nikkor 70/300 mm, och det blev ganska OK med lite redigering.

Den 15 november var jag hos min ögonläkare igen nu skar han ett snitt på utsidan av ögonlocket och sydde ihop med ett par stygn som vårdcentralen tog bort efter en vecka. Så nu fungerar synen bra igen efter 1 år och 8 månader från att jag skickade in en egen vårdanmälan till Örebro Universitets Sjukhus. Slutet gott nästan allting gott, nu väntar jag att Karlskoga Sjukhus skall kalla mig till operation av mitt ljumskbråck.

 I slutet av månaden beställde jag ett Lumix Leica 100/400 mm. 1:4,0 och det anlände i början av December och här nedan så har jag testat det tillsammans med Panasonic GX8.

DSC_3078 En blåmes i Äppelträdet

En Blåmes har slagit sig ned i äppelträdet

P1090750 En Kaja som spanar in om det finns någon mat

Här har jag tagit en bild på en Kaja och det är en lite kontroversiell fågel som lever i stora flockar och skitar ned ganska mycket samtidigt som den ibland är rätt charmig, och den är en flitig gäst vid vår fågelrestaurang, men det krävs lite tålamod till den sätter sig på en gren.

P1100173 Talgoxe i Äppelträdet

På Luciadagen kom en Talgoxe och kollade om det fanns något ätbart kvar.

P1060292 Vårt julbord 2

Så har vi kommit fram till Julafton och vi skall sätta oss till bords och njuta av Julskinka, Janssons frestelse, Inlagd sill och O.P.Andersson

P1090134 Du Husse

"Vad tycker du Dennis har jag fått med allt som hänt under förra året."

" Åtminstone det viktigaste tror jag, och om du glömt något så gör det nog inte så mycket."

" Vad bra då avslutar vi här med att önska alla fotovänner en god fortsättning på det nya året."

Ha det gott

Stig och Dennis

Inlagt 2020-01-06 11:14 | Läst 5726 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Välskriven årsrapport med tillhörande bilder. Kul att ha dessa summeringar av åren som gått
Svar från Stican 2020-01-07 13:12
Tack Peter för din kommentar, jag är inte säker på att jag gjort liknande årssammanställningar tidigare, men det kändes rätt nu.
Ha det gott/Stig
Vad fint! Många trevliga bilder här! En sån här blogg svänger man inte ihop i en handvändning.. själv skulle jag aldrig orka..
Hälsn!
Svar från Stican 2020-01-07 13:17
Tack skall du ha Jan för dina kommentarer. Nej där har du rätt det har tagit några dagar att få ihop det, som att blanda bilder och text, men det har varit lite kul också. Roligt att du uppskattar bilderna.
Ha det gott/Stig
Trevlig årsredovisning. Kommer ihåg det mesta du berättar om här. Inte blombilder men allt annat. Trevliga festmåltider, poliser och hunden så klart.
Sten
Svar från Stican 2020-01-07 13:24
Tack Sten för dina vänliga kommentarer. Ja mycket har jag säkert berättat om i tidigare bloggar och det är ju där jag hämtat både bildmaterial och viss text. Det har ju funnits anledning att festa till lite vid våra storhelger och polisens närvaro var ju spännande att se från köksfönstret, Dennis tycker det är kul att se vad som händer också.
Ha det gott/Stig
Vilken årssammanställning du gjort, massor med fina bilder och en riktig årskrönika! Den här skulle du kunna ställa ihop till en fotobok, en årsbok liksom! och tack för att du nämner fotofikat i Korsheden :-) Många hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-01-07 13:31
Tack skall du ha Björn för din fina kommentar, roligt att du uppskattar mitt försök till årskrönika men om det räcker till en bok undrar jag, då får jag kanske slå ihop det med några andra bloggar. Men tack för uppslaget jag skall kolla om jag har tillräckligt med material. Själv klart nämnde jag Fotofikat i Korsheden, det var roligt att jag kunde närvara.
Ha det gott/Stig