En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Äntligen

Nu är den äntligen klar för tryck

 Omslaget till min senaste bok kopierat från Blurb

Att det skulle bli en bok av mina reor till den svenska fjällvärlden stod nog klart när jag skrivit färdigt bloggen om "Sista resan till Kebne" men att det skulle ta drygt fyra år till det blev verklighet trodde jag nog inte. 

 Ett uppslag i nya boken också kopierat från Blurb

Min första bok kom till 2012 och heter "Naturbilder" efter den boken har det blivit 11 stycken till under åren så detta blir min 12:e fotobok. Bokförlaget Blurb har under åren fått trycka upp mina böcker och jag har använt mig av deras program för att sammanställa allt bild och textmaterial. Det som fick mig att sätta lite fart nu var mitt svar till Johnny Erikssons kommentar i min förra blogg "Lite nytt och lite gammalt"

SkärmklippBlurb Boksmart

Så här ser Blurb Boksmart ut när jag öppnar det

Men det var inte bara att fortsätta där jag slutade, för jag skaffade mig en ny dator för en tid sedan, och där hade jag inte installerat Blurbs fotoboksprogram det var fortfarande kvar på den gamla datorn. Jaha då får jag väl hämta det då tänkte optimisten, men det var lite knepigare än vad jag tänkt. Min tanke var att ta en USB-sticka och kopiera Blurb-programmet från den gamla datorn och ladda ner det i min nya. Det gick ju bra men mina bokprojekt saknades och efter mycket grubbleri så tog jag kontakt med Blurbs support och där fick jag hjälp så nu har jag ett fungerande program igen. Så efter dessa prövningar har jag färdigställt boken och korrekturläst så gott jag kunnat, efter detta så skickade jag in bokprojektet till Blurb som genast satte igång processen. 

Skärmklipp uppladdning

 Nu är den beställd och beräknas komma om en vecka-10 dagar,

"Jaha vad skall du göra nu då Husse?" "Jo nu kan jag börja med ett nytt bokprojekt kanske."

"Vad skall den handla om då Husse?"

Skärmklipp En bok om trädgårdsbilder

"Det blir kanske  en bok om trädgårdsbilder vad tror du om det Dennis?"

"Det låter bra Husse."

Nu har trädgården vaknat till liv på allvar för det växer så det knakar i rabatterna, och jag har svårt att skilja perennerna från ogräset, eftersom allt är grönt i mina ögon. Så jag tog kontakt med min trädgårdsmästarinna Pernilla på Solhems Handelsträdgård, om att det växte mycket ogräs i rabatterna och bad om hjälp med att rensa bort det, och hon lovade att komma och hjälpa mig med det.

P1110213 En rabatt före rensning av ogräs

Här är rabatten före rensning av ogräs

P1110372 Pernilla rensar bort ogräs i mina rabatter

I tisdags kom Pernilla och en kollega för att rensa bort ogräs från mina rabatter

P1110392 Nu ser det bättre ut

 Nu ser det bättre ut och jag kan se vad som kommer

P1110384 Pernilla hade en medhjälpare som grävde och la på ny jord på en fläderbuske

Här grävs det runt en Fläderbuske som behövde lite ny jord 

P1110376 Den första Pionen har slagit ut

 Den första Vallmon har slagit ut

P1110350 och det finns fler knoppar som snart slår ut

 och det finns fler knoppar som snart slår ut

 En ny Vallmo har slagit ut

Transparente blanche

Transparente blanche har blommat färdigt 

P1110412 En ampel med Lobelia

 En ampel med Lobelia

P1110426 Fler utslagna Vallmo

 Fler utslagna Vallmo

 Fler utslagna Vallmo

Ännu fler utslagna Vallmo

P1110420 Kixon klipper utanför och Robban innanför staketet

En man från min städfirma Kixon klipper gräset utanför och Robban klipper innanför staketet

Nu hoppar vi över till något tredje d.v.s. "kamera-nörderi"

Det skrivs och kommenteras en del om gamla kameror och för någon vecka sedan var det Canon P som var på tapeten, men det var den sällsynta svarta som antagligen är värd en massa pengar, jag har en krom pläterad, som kanske inte har så stort samlarvärde inköpt på Tradera omkring 2009 och jag skrev några rader om den i en blogg 2010 Där skrev jag om mitt misslyckade försök att ta några bilder av Slussen uppifrån Katarinahissen med en svartvit film, det var den enda tillfället och det lär nog inte bli något mer försök, så nu tillbringar Canon P sina dagar på en hylla i källaren, jag har letat efter negativen men de är försvunna och det är möjligt att de försvann när jag flyttade hit från Täby 2010, eller så dyker de upp någon gång i framtiden. Men jag tog en bild med min Lumix LX3 så den kan man beskådahär 

Nedan visar jag en bild av ridån som verkar lite bucklig om det kanske kan ha påverkat exponeringen??

P1110454 Bild av ridån på Canon P

Skärmklipp Meddelande från Blurb

Goda nyheter min Blurb-beställning är på väg

20200611_173427_resized (1) Dennis badar i Bottenån kopiera

"Det här var skönt Husse det borde du prova"

Nu har vi inte mer att tillägga

Ha det gott

Stig och Dennis

Inlagt 2020-06-12 23:27 | Läst 1071 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul med fotoböcker och du har ju varit flitig..Själv bara kommit till 3 st och resten ligger bara på tankeplanet ;)
Trevligt med vallmon, den lyser upp bland allt det gröna.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Stican 2020-06-13 22:36
Tack Gunte för din fina kommentar, det var roligt med Vallmon som har ovanligt många blommor i år, Vi flyttade den för ett par år sedan och det är först i år som den blivit så fin. Min bokproduktion började 2012 och då var jag ganska produktiv men av olika skäl så stannade det upp för fyra år sedan, men nu hoppas jag kunna fortsätta med några böcker till.
Ha det gott/Stig
Kul att du fått iväg till en ny fotobok, vad skönt det är när man kommit till sänd efter att ha jobbat med en bok en längre tid. Jag ska ta och prova någon annan leverantör någon gång, kanske blurp, crimson eller någon annan jag vet inte. Jag har alltid använt myFUJIFILM och deras program för fotoböcker, jag började där för en 15 år sedan och har fortsatt och är väl nu uppe i en 25st, mest natur men även några bröllop, dop, fester mm där en fotobok har blivit en gåva. De böcker jag gjort har varit på ganska hårt papper, briljant, som nog är styvare än ett fotopapper. Det blir mer som ett fotoalbum än en bok. Jag skulle vilja testa att göra en bok genom att ta material från bloggen så att det hålls samman med lite mer text och förklaringar, får testa något sådant någon regnig dag.

Vad fint det blev i trädgården, och lite makro från den blir nog fint i en ny bok. Man blir förvånad vad många insekter det finns i trädgården när man böjer sig ner. Det kan man ju se lite från min blogg idag :)
Svar från Stican 2020-06-13 22:44
Tack Peter för dina kommentarer. Jo det kändes bra att äntligen blivit färdig med den här boken så nu kan jag ta tag i nästa. När det gäller bokförlag så har jag aldrig provat något annat än Blurb och jag är mycket nöjd med resultaten hittills. Mitt nya projekt blir säkerligen som jag skrev en bok om våra trädgårdar under fyrtio år så det finns en del bildmaterial att välja på.
Ha det gott/Stig
Du ligger inte på latsidan när det gäller fotoböcker, det är roligt. Det ser ute att bli en fin bok! Och temat för nästa har du redan, skoj! Själv har jag ungefär lika många,har inte kollat på ett tag. Nu har det dock varit stiltje på den fronten. Precis som du har vi tagit hjälp med trädgården, i vårt fall för att göra den lite enklare.Hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-06-13 22:53
Tack skall du ha Björn för fina kommentarer. Jo nog har det funnits en del lättja när det tagit fyra år att färdigställa den här boken, men det har berott på andra orsaker också, fast när jag väl kommer till skott så brukar det bli av. För en del år sedan tog jag kontakt med en trädgårdsfirma som beskar mina fruktträd, och då frågade jag om de kunde hjälpa mig att få lite stil på rabatterna också och det var ju inte några problem så nu sköter Pernilla om detta.
Ha det gott/Stig
Vad kul att få ha bidragit lite till den nya boken. Och den verkar har blivit toppen också!
Ser verkligen proffsigt ut. Ska kika lite på blurb för en fotobok vore väldigt kul. Tänk att få langa fram en bok när någon frågar hur semestern varit. "- läs själv vetja".
Fina bilder från trädgården som blev tipp topp.

MvH
Johnny
Svar från Stican 2020-06-13 23:02
Tack Johnny för dina kommentarer, jo det behövdes att någon gav mig en knuff för att komma igång igen och det kändes bra så nu har jag fått lite energi att fortsätta med nästa bokprojekt. När det gäller Blurb så kan jag verkligen rekommendera dem för de har levererat fina böcker tycker jag. Roligt att du uppskattar mina trädgårdsbilder.
ha det gott/Stig
Fantastiskt att du hunnit med tolv böcker. Jag har bara hunnit med en men har satt igång med flera. Jag har varit lite osäker hur mycket jag ska skriva men det ger sig nog när man kommer igång.
Sten
Svar från Stican 2020-06-13 23:12
Tack skall du ha för dina kommentarer. Jo det har blivit några under åren och det hela tog sin början när jag flyttat hit till Lindesberg lite grand som terapi efter min hustrus bortgång så då var jag ganska produktiv och jag fick brevvän genom min kontakt med Stay Friends och där blev det ytterligare tre böcker och jag har en fjärde på gång. När det gäller skrivandet så brukar det ofta lösa sig men det är ju i första hand en fotobok så bilderna blir ju huvudsaken och texten blir ett komplement.
Ha det gott/Stig