Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

2009 Ett annorlunda år

Året 2009 började med förhoppningar men slutade illa, därför valde jag den här bilden igen som får illustrera hur orosmolnen tornade upp sig över oss.

Regntunga-skyar-över-Vallatorp 2009När jag gjorde mina utflykter till Ulriksdal och Hammarbyhöjden i mina föregående bloggar, så glömde jag att berätta att Lena och Doglas åkte med väninnan Britt till hennes lantställe i Hedemora.  Så jag var med andra ord ensam en vecka och kunde göra de där utflykterna, jag berättade för Lena vad jag gjort under veckan, och då ville hon att vi skulle åka till Ulriksdal igen och så blev det.

Lena och Doglas på Ulriksdal P1020309

Här strövar Lena och Doglas på Ulriksdal

Ulriksdals Slottsträdgård

Ulriksdals Slottsträdgård

Ulriksdals Slott P1020316

Ulriksdals Slott

En bro över Igelbäcken i Ulriksdal P1020318

En bro över Igelbäcken i Ulriksdal

Här mynnar Igelbäcken ut i Edsviken P1020245

Här mynnar Igelbäcken ut i Edsviken

Sommardagarna fortsatte med dagliga promenader i vårt när område och jag fick allt oftare känningar av smärtor i bröstet, men av någon anledning så avfärdade jag det som brist på kondition. 

Lena och Doglas på skogspromenadP1020335

Lena och Doglas på skogspromenad

Len hittar mogna blåbär P1020339

Här har Lena hittat mogna blåbär

Doglas får lite belöningsgodis av matte P1020341

Doglas får lite belöningsgodis av matte

Hemma finns det mogna svarta vinbär att plocka P1020349

Hemma finns det mogna svarta vinbär att plocka.

Det var dags för Lenas sista cytostatikabehandling, och den gjordes på Karolinska Sjukhuset i Solna på grund av att Onkologavdelningen på Danderyds Sjukhus hade semesterstängt. Eftersom vi hade Doglas med fick han och jag vänta ute, och då gick vi en promenad runt i sjukhusets omgivningar. Eftersom Lena mått mycket bra under den 6 månader långa behandlingen så trodde vi att allt var bra. 

Ett besök på Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset P1020354

Huvudentrén till Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset

Promenad på Karolinska Sjukhuset P1020352

På vår promenad på Karolinska Sjukhuset så upptäcker vi att det ligger massor av byggnadsmaterial över allt.

Betongblock P1020353

Här funderar vi på vad dessa betongblock skall användas till, jag fick så småningom reda på att det byggdes nytt på Karolinska. Efter en dryg timme så kommer Lena ut och vi kan åka hem.

Veckan därpå den 25 juli så var det dags att hämta en valp från Griffiadens Kennel i Borlänge som drevs av Britta och Sven Strandberg samt Johanna Gustavsen. Om när vi hämtade valpen som hette Vanja skrev jag om i en tidigare blogg "Återblick nionde delen".

Vi gjorde ett besök i Borlänge P1020362

Vi gjorde ett besök i Borlänge och här en utsikt mot Dalälven

Britta och svärsonen klipper ner en förvuxen häck P1020359

Britta och svärsonen(jag har tyvärr glömt hans namn) klipper ner en förvuxen häck, och jag försöker hjälpa till med att kratta ihop alla klipprester, men jag får ganska ont i bröstet och jag börjar ana vad som är på gång.

Vi återvände hem och på måndagsmorgon mår jag sämre med smärtor i bröstet och då ringde jag sjukvårdsupplysningen, berättade hur jag mår och det kom ett rakt besked "Åk genast till akuten".

Lena körde mig till Danderyds Sjukhus där jag fick något propplösande medel, och på intensivvården kopplade de in EKG som säkert visade att det var fråga om en hjärtinfarkt. Sedan kördes jag till en avdelning där de provade en s.k. ballongutvidgning av kranskärlen, men det var för trånga kärl så det blev transport till Thoraxkliniken och där gjorde de en kranskärlsoperation(bypassoperation).  

Operationen gjordes den 28 eller 29 juli jag minns inte säkert, men dagen efter operationen så var jag uppkopplad med EKG, dränageslangar, automatisk smärtlindring, kateter, syrgas genom näsan och dropp, jag var ganska orörlig och omtöcknad där jag låg.

Så småningom så ringde jag och bad att Lena skulle ta med laddaren till min mobil, kameran och min necessär. När Lena besöker mig  hade hon med sig min Lumix LX3 så jag kunde dokumentera min vistelse på Thorax. Oftast så hade jag inte så ont för jag fick mycket smärtlindring(antagligen var det någon typ av morfin), men däremot kändes det när jag hostade och då fick jag hålla och krama en kudde mot bröstet. När det gällde min promenadkamera så blev det inte så mycket promenerande de första dagarna, men jag tog lite bilder från sängen.

Fyra-dagar-efter-operation

Här tog jag en selfie fyra dagar efter operation och ansiktet svällde upp som om jag fått påssjuka. Det hade samlats en massa vätska i kroppen var förklaringen.

Utsikt från vår sal på Thorax P1020375

Utsikt från vår sal på Thorax det är Siemenshuset på Norrastationsgatan som syns.

Peter och Giovanna hälsar på P1020377 copy

Peter och Giovanna hälsar på

Syster-Therese-tar-blodprov-på-mig-Thoraxkliniken-i-Solna-2009

Syster Therese tar blodprov på mig Thoraxkliniken i Solna 2009

 P1020391 Avdelningsläkaren på Thorax

Efter ett samtal med avdelningsläkaren(har glömt hennes namn) återremitterade hon mig till Danderyds Sjukhus.  Det blev transport med ambulans till Danderyd och jag blev inlagd på en vårdavdelning tills vidare.

Utsikt från mitt rum på Danderyds Sjukhus P1020396

Utsikt från mitt rum på Danderyds Sjukhus över Edsviken och i bakgrunden Ulriksdals Slott. Efter några dagars vistelse på vårdavdelningen så fick jag flytta till patienthotellet, som ligger i anslutning till sjukhuset. där fick jag tillgång till läkare, sjuksyster, sjukgymnast, kurator med mera. Sjukgymnasten träffade jag varje dag då det var sjukgymnastik i grupp med andra hjärtopererade.

På väg ut på promenad P1020403

Här är vi på väg ut på promenad med en av våra sjukgymnaster, och vi gick en tur i sjukhusets park och det gick i ett ganska lugnt tempo.

Promenaden gick ned till Edsviken P1020410 Promenaden gick ned till Edsviken och långt bort syns Ulriksdals Slott.

På väg tillbaka till hotelletP1020412

I sakta mak är vi på väg tillbaka till hotellet.

På väg genom en kulvert P1020407

På väg genom en kulvert som går mellan patienthotellet och Danderyds Sjukhus.

Ett par av mina medpatienter P1020417Ett par av mina medpatienter

Ett par till av mina medpatienter P1020418

Ett par till av mina medpatienter och tyvärr så har jag ingen kontakt med någon.

Rehabiliteringen på Danderyds Patienthotell varade i en vecka därefter skrevs jag ut men var på en del återbesök  på både Danderyd och Thoraxkliniken. Men det tog ungefär 3 månader innan jag var något så när smärtfri efter ingreppet i bröstkorgen.

Nu är bilderna slut för år 2009 men tråkigheterna tog tyvärr inte slut för under hösten så började Lena få ont i magen och vi tog kontakt med hennes läkare på Danderyd som undersökte och lät göra en datortomografisk under sökning, och dagen före julafton fick vi besked om att flera organ var angripna av metastaser.

 Så det blev ett år av hopp och förtvivlan, för mig slutade det väl, men för Lena gjorde det inte trots nya försök med cellgiftbehandlingar.

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Postat 2017-02-02 14:29 | Läst 5388 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En liten promenadkamera

I min förra blogg skrev jag att jag tagit med mig min Panasonic LX3 på vår promenad, och Stefan kommenterade att små kameror är bra vid promenad, då kan jag visa några bilder jag tagit tidigare på promenader bland annat.

Täby-kyrka-8-maj-2009

Täby kyrka 8 maj 2009

Det är inte första gången jag skriver om kameror i min blogg och säkert inte den sista gången heller, men jag är inte ensam om att tjata om dessa våra älskade prylar.

DMC-LX3 P1040454

Panasonic Lumix DMC LX3

När jag köpte min Nikon D90 för ungefär 10 år sedan så upptäckte jag att det fanns en grupp här på Fotosidan som gick under namnet Dogma och det lät ju intressant, så jag blev medlem där, det blir en del Dogmabilder här, och då kändes plötsligt min Nikon D90 tung som bly.

Min fru Lena hade en Panasonic Lumix TZ5 och den presterade mycket bra bilder, så jag  läste på om Panasonic Lumix DMC-LX3, då beslöt jag mig för att köpa en, och det var en smidig liten kamera som lätt fick plats i fickan, och den tog mycket bra bilder.

Nu skall jag inte tjata mer om min Panasonic Lumix LX3 om någon vill veta mer följ då länken.

Lena på Huddinge Sjukhus 2009 P1010165

En av de första bilderna tog jag på Lena på Huddinge Sjukhus 2008

Lena får cellgiftbehandling på Danderyds Sjukhus 2009 P1020226

Lena får cellgiftbehandling på Danderyds Sjukhus

Under 1977-78 installerade jag 3 hissar i Tibblekyrkan men det dröjde ända till 2009 innan jag besökte kyrkan och då gick jag runt och tog några bilder både utvändigt och på insidan.

Tibblekyrkan 2009 P1010994

Tibblekyrkan 2009

Entréhallen-i-Tibblekyrkan-i-Täby-2009

Entréhallen i Tibblekyrkan i Täby 2009

Interiör-av-Tibblekyrkan-i-Täby-2009

 Interiör av Tibblekyrkan i Täby 2009

Täby Centrum P1020018

Samtidigt tog jag en promenad till Täby Centrum

Diagonaler

Interiör från Täby Centrum

Maskrosor P1010820

Maskrosor i massor

Maskrosfrön-2009

Det gick även att ta närbilder som nästan är som makro här en bild av Maskrosfrön

Maskrosfrön koverterad till svartvit sepia 2009Maskrosfrön konverterad till svartvit sepia och med skugglist  

Dodge-Picup-1935 Still going strong 2009

Efter ett besök på Danderyds Sjukhus såg jag denna Dodge-Picup-1935 Still going strong på parkeringen.

Regntunga-skyar-över-Vallatorp 2009

Regntunga skyar över Vallatorp 2009

Före-detta-trädgårdsmästsrbostaden-på-Bogesunds-slott-2009

Före detta trädgårdsmästarbostaden på Bogesunds slott 2009

Bogesunds Slott P1020202

Bogesunds Slott

Sommaren 2009 var lite växlande när det gäller vädret och fredagen den 3 juli fick jag ta emot en ny diskmaskin och med mycket möda hade jag tagit loss den gamla och baxat ut den vid entrén. Elgiganten kom som de lovat och lämnande den nya och hämtade den gamla.

Så långt var allt gott och väl, men sen skulle den nya maskinen på plats och det var lättare sagt än gjort för nu var det lite andra slangar, som dessutom hade en elektrisk överströmningsventil som var lite större än det gamla hålet i väggen mellan diskmaskinsutrymmet och diskbänksskåpet. Så det blev till att borra och såga tills det passade, nå väl det lyckades så småningom.  

Dagen därpå så tog jag bilen åkte till Ulriksdals Slott och promenerade runt en stund innan regnet kom, för mörka moln började torna upp sig. 

Ulriksdals Slott P1020249

Ulriksdals Slott

Närbild på Krollilja i Ulriksdals Slottspark P1020257

Närbild på en Krollilja i Ulriksdals Slottspark

En regnskur i VallatorpP1020265

Lagom hemma igen från Ulriksdal så kom det en rejäl regnskur i Vallatorp

Ha det gott P1020268

Ha det gott

Det var allt för tillfället och ha en trevlig helg.

Ha det gott

Stig

Postat 2017-01-27 09:06 | Läst 5607 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En lördag i Januari

Våra morgonrutiner börjar mellan 5 och 6 på mornarna, då orkar inte min kropp ligga kvar i sängen längre även om mitt huvud vill något annat, men Dennis är glad som en lärka och proppsar på att det är hög tid att stiga upp. Motvilligt gör jag som Dennis och min ömmande rygg vill, sätter på en kopp te och brer mina 2 smörgåsar tassar in i morgonrock och sätter mig i läsfåtöljen och äter min frukost till lite musik från radion, det är nattprogrammet Notturno i P2, som står för underhållningen.  

Lördagmorgon i Lindesberg 21 jan

Lördagsmorgon i Lindesberg 21 jan 07:41

Efter frukosten blir det att klä sig och ta dagens första promenad med Dennis, och den blir inte så lång, men nödvändig om jag vill slippa torka upp på golvet. Det är ganska behagligt att gå ut så tidigt för vi är ganska ensamma och Dennis kan uträtta sina behov i lugn och ro.

Hemma igen så ser jag genom fönstret en blodröd himmel sedan upptäcker jag nästa himlafenomen en måne, som är i "nedan" tror jag att det heter, och jag hämtar kameran med mitt Tamron 150/600 mm.  går ut på altanen och tar några bilder på den röda himlen och månen.

Månen den 21 jan

Månen den 21 jan 07:42

Efter fotosessionen så är det dags att fixa Dennis frukost, som består av en djupfryst "köttbulle", som innehåller malda inälvor och formade som köttbullar, det luktar inget vidare, men det tycker Dennis för han äter med god aptit. Själv lagar jag till en kopp kaffe och värmer en bulle i "mikron" sedan kopplar jag av en stund till i min fåtölj, och lyssnar vidare på P2 som nu har bytt program till Klassisk förmiddag.

Morgon har nu övergått till förmiddag och efter en del göromål och en lättlunch, som är hälsofil och müsli, så är det dags för nästa promenad med Dennis och den brukar bli något längre, men det är halt ute, så vi går försiktigt på de isiga vägarna ner till Lindesby Sjöängar. I dag har jag plockat fram min lilla Panasonic LX3 som är lagom att hänga runt halsen så den får hänga med på promenaden. 

Vy över Lindesjön P1040334

Vyn över Lindesjön bjuder på ett annorlunda ljus i dag, men jag har inte kollat vad kameran har för inställning. Men som tidigare så blir det lite blåstick i den vita snön.

Nu blir det ett dacapo på några bilder som jag tagit tidigare, men som jag sa i ett tidigare inlägg så blir bilderna aldrig riktigt desamma utan de skiljer sig åt beroende på ljuset bland annat.

Ensamaträdet på Lindesby Sjöängar på f.m

Ensamma trädet på Lindesby Sjöängar på f.m.

Vi fortsätter på den isiga vägen med viss försiktighet för det går snabbt när man halkar omkull och det har hänt en gång för några veckor sedan, men då klarade jag mig utan några blessyrer.

Dennis på lördagspromenad P1040337

Dennis på lördagspromenad

Dennis har inga problem med halkan för han har naturliga dubbar och för övrigt så har han andra intressen. Nu är vi framme vid kanothuset och bryggan som löper ut i Lindesjön och det är is på sjön men den är säkert inget att lita på. Det blir en bild i dag också.

 Lindesjön P1040338

Kanotbryggan och Lindesjön

Nu närmar vi oss Bottenån och den förändrar sig ständigt med snö och is och nu är det inte mycket kvar av den varan

Bottenån vid Lindesjön P1040340

Bottenån vid Lindesjön

Några Gräsänder vid Bottenån P1040341

Vi hälsar på några Gräsänder som vilar vid Bottenån

Sedan går vi hemåt för att ta en liten men nödvändig vila och efter den lilla siestan så ser jag att solen har tittat fram och då är det synd att inte ta vara på den. Så på med jacka och mössa igen men nu väljer Dennis att gå en annan väg och det är bara att följa med, men vi kommer så småningom tillbaka till Bottenån och Lindesjön.

Bastun i Bottenån P1040343

Nu ser man en bit av en bastu som flyter i Bottenån och kyrkspiran speglar sig i ån

Ensama trädet på Lindesby Sjöänar på e.m

Ensamma trädet på Lindesby Sjöängar på e.m.

Vi återvänder till det ensamma trädet som får ett annat ljus liksom vassen av den lågt stående solen. Åter en dag att minnas, det blev en fin dag för våra promenader trots det hala väglaget, och det blev ändå några bilder i nytt ljus och det är alltid något. Nästa gång kanske det blir några andra bilder.

 Ha det gott

Stig

Postat 2017-01-23 00:02 | Läst 5789 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I väntan på vinterfåglar

Nu blir det lite gammal skåpmat i brist på färskare bilder, men det kommer kanske det också så småningom

Talgoxar i fågelbordet 2004 P1060141

Talgoxar i fågelbordet vintern 2004

Som jag skrivit om tidigare, så har jag preparerat ett äppelträd med en fröautomat och några talgbollar för att försöka locka fram några småfåglar, men det har inte varit så lyckat hittills. Så för att fördriva väntetiden så vill jag presentera några fåglar som besökte vår trädgård när jag var bosatt i Täby. 

Nötskrika 2004

Nötskrikan undrar kanske vart maten tagit vägen 

Nötskrikan blev en flitig gäst vid fågelbordet och den var ganska glupsk så den rensade både bland talgbollar och på fågelbordet till andra fåglars förtret.

Nötskrika 2004

Men här finns det fortfarande mat kvar

P1300210 nötskrika 2004

 Det är väl bäst att förse sig då

Nötskrika i vår trädgård 2004 P1300209

 Det smakade inte så dumt det här

Bilderna på Nötskrikan och Talgoxarna har jag tagit med min första digitalkamera och det var en Olympus Camedia 720 Ultra Zoom, Den hade en brännvidd som motsvarade med fullt utdrag c:a 320 mm. Under vintern köpte jag en Nikon d70,  till den hade jag ett längre zoomobjektiv ett Nikkor 80/200 mm. 1:2,8  och med det kunde jag fota fåglarna med lite bättre skärpa. Ett annat Nikkorobjektiv som jag hade införskaffat tidigare, var ett fast tele på 300 mm. 1:4,0 som också var mycket skarpt.  Med dessa båda objektiv kände jag mig ganska nöjd.

Talgoxe-i-trädgården-2006

Talgoxe i trädgården 2006

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe-vid-matstället-2006

Talgoxe vid matstället 2006

Det kom många Talgoxar och Blåmesar som glatt kalasade på vad som bjöds på vår trädgårdsrestaurang, Koltrasten var en ganska flitig besökare också, men den höll oftast till på marken under talgbollarna för det föll mycket smulor ned i snön.

Koltrast i trädgården 2006 copy

Koltrast i trädgården 2006

Koltrast-utanför-vardagsrummet-20-jan.-2006

Koltrast utanför vardagsrummet 20 jan. 2006

Koltrasthona-utanför-vardagsrummet 2006

Koltrasthona utanför vardagsrummet 2006

Koltrast-den-14-jan 2008

Koltrast den 14 jan 2008

En annan matgäst som hade stor aptit var förstås Hackspetten men den var ändå välkommen, det var bara att handla hem fler talgbollar och det gjorde vår ICA-handlare också glad. 

Hackspett-i-vår-trädgård-den-26-jan.-2006-030-b

och här är Hackspetten i vår trädgård den 26 jan. 2006

Till de sällsynta fåglarna hörde Stjärtmesarna de kom inte så ofta men var väldigt söta små varelser.

Stjärtmes 2006

Stjärtmes 2006

Stjärtmesar-och-Blåmes 2006

Stjärtmesar och Blåmes 2006

Pilfinkar-kalasar-på-en-talgboll-i-trädgården-2006

Pilfinkar var dagliga gäster och här kalasar de på en talgboll i trädgården 29 januari 2006

Blåmesar kalasar på en talgboll i Syrenen jan

Blåmesar kalasar på en talgboll i Syrenen 4 januari 2006

Blåmes utanför vardagsrummet 18 jan 2006

Blåmes utanför vardagsrummet 18 jan 2006

Blåmes i syrenbuskaget 19 jan. 2006 004

Blåmes i syrenbuskaget 19 jan. 2006

Blåmes-utanför--vardagsrummet-4-feb.-2006

Blåmes utanför vardagsrummet 4 feb.-2006

Utanför vår trädgård har jag tagit en del bilder tidigare men de tänkte jag kanske visa vid ett annat tillfälle. Igår kom det faktiskt besök från några Talgoxar och tre Gräsänder gick och plockade frön som fallit ned från fröautomaten.

Gräsänder i trädgården december 2016 DSC_0831 copy

Gräsänder i trädgården december 2016

Det var allt för tillfället och jag ber att få önska all en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Ha det gott

Stig

Postat 2016-12-19 00:07 | Läst 6090 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Oskarpa trastar

Nu blir det en samling bilder med oskärpa.

DSC_0456 Trastar i rönnen utanför köksfönstret

I torsdags så fick jag besök av ett gäng trastar(jag tror det var Björktrastar) utanför mitt köksfönster och för att hinna med att ta några bilder så var det inte tid att springa ut med kameran utan jag testade att fota dem genom fönstret. Efteråt kan jag konstatera att resultatet inte blev så som jag önskat men av c.a. 40 bilder så blev det inte någon som blev bra. Det är ju inte optimalt att fota genom ett fönster som dessutom inte var rent och utomhus blåste det rejält.

DSC_0458 Trastar i Rönnen

 Trastar i Rönnen

DSC_0470 Trastar i Rönnen  copy

Trastar i Rönnen 

DSC_0470 Detalj av Trastar i Rönnen  copy

 Detalj av Trastar i Rönnen 

DSC_0470 Kanske en Sidensvans bland Trastarna

 Kanske är det en Sidensvans bland Trastarna i högra övre hörnet

DSC_0468 Trastar i grannens Rönn

 Trastar i grannens Rönn

DSC_0468 Utsnitt av Trastar i grannens Rönn copy

 Utsnitt av Trastar i grannens Rönn

Bilderna är tagna med Nikon D7200 och Nikkor 70-300 mm. 1:4,5-5,6. och 1/640 sek. och kanske skulle jag haft lite snabbare exponering för att motverka blåsten. Men det är som vanligt att det är lätt att vara efterklok. Sedan har jag försökt att efterbehandla bilderna något med lätt skärpning i PS.

Ha det gott

Stig

Postat 2016-10-29 23:42 | Läst 3500 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa