Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

En nyinvestering

Nu finns det säkert några som anser att det här med "Prylbögeri" inte hör hemma här, utan det skall var bilder som förmedlar något vettigt, och så är det kanske för andra. Någon kanske hävdar att valet av kamera eller för den del ett nytt objektiv inte spelar så stor roll, utan att det är bilden som betyder något. Så är det säkert också, och i min förra blogg tog jag bilden med min mobilkamera, och så har det varit många gånger. Den bästa kameran kan ibland vara den man för tillfället har med sig.

Men det hindrar inte mig att skaffa lite bättre utrustning efter hand, och efter en sorts överläggning med mig själv så bestämde jag mig för att köpa ett lite vassare objektiv, och det blev ett Panasonic 35/100 mm. 1:2,8. I dag kom det på posten från CyberPhoto. 

En sorts övertygelse var när CyberPhoto publicerade ett test och visade på storleksförhållandet mellan Nikkor 70/200 mm 1:2,8 och Panasonic 35/100 mm. 1:2,8.

Nu råkar jag ha just en Nikkor 70/200 mm. och vet hur tung den är att kånka omkring med så för c:a tio år sedan tänkte jag om och började en gradvis bantning av utrustningen genom inköp av min första Panasonickamera. https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/gammal-eller-ny-teknik.htm

Det blev ju som vanligt lite spännande att testa om det uppfyller förväntningarna så jag har tagit någr provbilder och det ser ju ganska lovande ut

Första bilden blev på Dennis i köket

Margaret som fotooffer

Några återstående Gullvivor i rabatten

Här några andra utslagna rabattblommor kan eventuellt vara kuddflox Phlox douglasii 

 

och Plommonblommorna börjar sjunga på sista versen

Snart kommer Äppelblommorna att slå ut också

och Rhododendron börjar också att blomma

Det var lite om mina förehavanden och om vad som händer i trädgården. sedan kan jag berätta att jag var på Lindesbergs Sjukhus i onsdags och gjorde en Biopsi, som var ett ingrepp i höger tinning för att ta ett vävnadsprov med anledning av den befarade Temporalis arterit jag drabbats av. 

Ingreppet gick bra och nu väntar jag bara på att få veta resultatet.

Det var allt för i dag

Ha det gott

Stig

Postat 2018-05-13 10:27 | Läst 2146 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Matkamp

Det behövs kanske inte någon mer text

Spindeln-och-Skinbaggen 2007

Det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Postat 2018-03-05 10:04 | Läst 1662 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lite analogt

Kanske lite skruvat?

Spiraltrappan 1987

Ha det gott

Stig

Postat 2018-03-03 23:18 | Läst 1721 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Några rader och tankar från Lindesberg

 Bottenåns utlopp i Lindesjön

Under några månader, noga räknat så är det ett halvt år, så har jag haft onormalt stora bilder när jag öppnat min och även andras bloggsidor. Nu har jag tagit kontakt med fotosidan för att eventuellt få lite hjälp att komma till rätta med problemet, och jag fick till svar att det kanske är min dator det är fel på. Kan du skicka en skärmdump? Jo visst kan jag det svarade jag, och den ser ut så här:

Sedan hände ingenting d.v.s. det kom ingen kommentar tillbaka, så jag tog ny kontakt med fotosidan, där jag skrev att jag kunde konstatera att mina och även andras bloggbilder var av normalstorlek, t.o.m. augusti 2017, men fr.o.m. september 2017 så blev det abnormt stora bilder. Nedan visar jag exempel på vad jag menar.

Ovanstående visar att det fanns 3 alternativ t.o.m. augusti 2017 att ladda upp bilder och jag använde alltid det mittersta d.v.s. 640 x 268

Nästa exempel visar att i september 2017 togs alternativet 640 x 268 bort . Varför? 

Sista exemplet visar bilder från min senaste blogg den 22 december 2017 och mittalternativet fattas. David Elmfeldt skrev nyligen i sin blogg "Flatljus" att ett alternativ var att byta webbläsare till  Google Chrome, men jag undrar om det är mitt problem att byta webbläsare, om det är fotosidan som ändrat på förutsättningarna att ladda upp bilder i bloggen.      https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/ratt-fel-plus-liten-justering-av.htm

Nu över till något helt annat.

Jag kanske inte är för gammal att lära mig något nytt om bildbehandling, som  t.ex. i Lightroom. För en tid sedan läste jag en blogg där Affe gav en del tips om hur han framställer en svartvit bild från en digitalkamera, och i stället för att ta en svartvit bild direkt från kameran så tar han en färgbild och konverterar den i Lightroom, från raw. Här är en länk till Affes blogg för den som vill läsa mer:  https://www.fotosidan.se/blogs/affe/omtag-svartvitt-i-kameran-eller-inte.htm

Dennis redigerad i Lightroom 6 från raw

Nu har jag efter en del bekymmer med både PS CS3 och Lightroom 5 Bytt upp mig till PS Element 18 och Lightroom 6 som kan konvertera rawfiler, och det har blivit lite roligare att bildbehandla mina bilder, men det har tagit lite tid att lära sig alla nya finesser, och jag börjar förstå varför så många lovordar Lightroom, till hjälp har jag tagit del av några videofilmer från Moderskeppet som står till förfogande gratis. Nu har jag inte så många rawfiler att testa med, men det kanske blir lite fler i framtiden.

Dennis konverterad till svartvit i Lightroom 6

Det har tagit tid att föra över allt bildmaterial från hårddisken till Lightroom fast det går förvånansvärt lätt att importera bilderna, nu är det endast digitala bilder som har kommit i fråga. Sedan får jag se vad jag skall göra med alla analoga negativ och diabilder.

Följande bilder är inte tagna i raw utan i jpeg, det var inte möjligt att ta rawbilder med Olympus C720UZ , men gick att fota i tiff, det blev väldigt stora bildfiler, och minneskorten var ganska små 128 MB t.ex.

När jag importerade mina första digitalbilder så hittade jag en bild på Äppelblommor som jag tog 2003 med min första Digitalkamera Olympus C720UZ  redigerat i PS Elements 2

Samma Äppelblommor nu framkallat i Lightroom 6

 Nötskrika fotad med Olympus C720UZ i trädgården i Täby 2003 och bildbehandlat i Lightroom 6.  Olympus C720UZ saknade bildstabilisering, så det var inte alltid lätt att ta bilder på rörliga motiv och dessutom så var den ganska långsam vid avtryckstillfället så motivet hann ofta flytta sig. Men i sina bästa stunder så blev det ganska bra bilder. 

Men med tillräckligt snabb slutartid så kunde det gå vägen som bilderna här nedan.

 Måsar på Hagby sopstation i Täby i juni 2003

 Julia springer minimaraton på Stockholms Stadion 2003

Vitsippor i Vallatorp i Täby 15 maj 2003 taget med Olympus C720UZ

Nu några yngre bilder

 Gul Rudbeckia taget med Nikon 7200 i raw och framkallad i Lightroom 6

 Dennis njuter av solen vid altandörren Panasonic GX8 i raw och framkallad i Elements 2018

Det var allt från Lindesberg för tillfället

Ha det gott

Stig

Postat 2018-02-21 23:20 | Läst 5087 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ett kärt besök och ett nytt objektiv

 August på besök hos farfar

Ett ljus i Juletid

 Panasonic GX8 med Olympus 60 mm  Macro

Under året har jag skrivit att jag saknar ett macroobjektiv till min Panasonic, och i några veckor så har jag sett hur Olympus kört en kampanj om rabatterat pris på utvalda kameror och objektiv. https://www.olympus.se/site/sv/c/cameras_support/promotions/index.html

 Jag har ju sett här på Fotosidan, att just Olympus 60 mm. f2,8 Macro är ett mycket bra val. Så när det var Black Friday hos Rajala Pro Shop så slog jag till, och i förra veckan hämtade jag en kartong på posten med min nya "glugg".

Margaret blev första motivet

Nu har jag inte hunnit ta så mycket bilder ännu när det gäller macro, men objektivet fungerar ganska bra som porträttobjektiv också, men en riktigt porträttglugg står också på önskelistan.

I helgen hade vi besök av barnbarnet August två och ett halv år och pappa Peter, så det blev några provbilder på dem också

August porträtt i soffan

 Nelly i Margarets famn

Har du köpt en ny leksak nu igen husse

Jajamän, och det är för att ta lite snygga närbilder på dig, men till våren och sommaren så kanske det blir andra närbilder på blommor och insekter, som bilderna nedan de är tagna med  en Nikon-D7200 och ett Nikkor Micro 60 mm f1:2,8 utan bildstabilisering.

En Humla kalasar på ett Lammöra  

 En beskuren bild av en liten Blomfluga på en Rudbeckia

Gårdagens förmiddagspromenad vid Lindesby Strandängar

Det var allt för den här gången och samtidigt

önskar jag alla på Fotosidan en

 GOD JUL och ett Gott Nytt År

Ha det gott

Stig

Postat 2017-12-22 08:23 | Läst 5296 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 10 11 12 ... 14 Nästa