Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sensationellt


Gammal havsörn, Åland, våren 2008. Foto: Håkan Eklund.

Det finns en liten webbkamera placerad intill ett gammalt fiskgjusbo i Åbolands skärgård (Nagu). Med den kunde man i fjol följa med fiskgjusparets häckning. Live. Det är en finsk yrkeshögskola i Åbo som sysslar med ett projekt om "Natur-IT", som satte upp kameran 2006. Sen dess har kameran följt med aktiviteterna vid boet.

Nu har samma kamera avslöjat att ett ungt havsörnspar har börjat installera sig i boet! Redan i januari har de provlegat boet; i dagens upplaga av Helsingin Sanomat (11.2.09) finns en härlig bild av paret på boet, den ena ligger på balen (prydd med snö), den andra sitter på bokanten strax bakom och ropar i högan sky, med ett vackert skärgårdslandskap bakom. Havsörnparet har inga ringar, dvs. kommer från en okänd häckning och är inte ringmärkta.

Nu är det förstås mörkt, men om du klickar på denna länk dagtid, så ser du boet (klicka på bilden):
http://www.saaristomeri.info/ajankohtaista/ikkunoita_saaristomerelle/saaksikamera/
 Om de börjar häcka så blir det intressant att se vad som händer när fiskgjusparet återvänder från Afrika senare i vår! Enligt uppgift är detta mycket unikt, bara en gång tidigare har man kunnat följa med en havsörnshäckning på nätet, från ett ställe i Norge.

Bilden ovan tog jag på Åland i fjol, körde längs en väg när plötsligt havsörnen seglade över. Det blev att snabbt hoppa ur bilen och med 500 mm på frihand försöka pejla in den stolta rovfågeln.
Postat 2009-02-11 22:33 | Läst 4934 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Farledsspår


Svallet från Sverigebåtarna, Runsala, Åbo 10.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Så här ser stranden ut längs farleden in till Åbo hamn (som ligger inom synhåll, bakom ryggen). Trots att de stora färjorna kör sakta här, utsätts stränderna för ett regelbundet och häftigt svall som leder till en del erosion. Nu vintertid sköljs en massa krossade isflak upp på stranden.

Bilden är tagen från ön Runsala, mittemot (den mörka  skogskonturen i fonden) ligger "min" ö, Hirvensalo. Håller på att skapa ett bildbarkiv med bilder från olika friluftsområden i Åbo med omnejd som behövs för ett projekt som jag varit med om att skapa. Passade på att fotografera några timmar under förmiddagen, med lagom sol och dramatiska moln. Och det är ju ljuset som gör bilden, mer än något annat.

Hörde trummande mindre hackspett, också det ett vårtecken.
Postat 2009-02-10 15:32 | Läst 3855 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Blåis


Innan det mörknar, Hirvensalo 9.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Efter gårdagens regn och dagens köldgrader kunde jag inte låta bli att åka ner till stranden för att kolla in isläget. Hittade några fina ställen strax innan det blev för mörkt för att fotografera. Kändes som vårvinter i luften; det är nu man borde vara ute för att kolla in ugglor - fullmåne och lagom temperatur. Och det lär finnas gott om ugglor i år eftersom det ännu är gott om sorkar.

Samtidigt har jag bildmässigt börjat reflektera över detta med skärpa och brus; gårdagens utprintning av bilder i större format gav förstås en påminnelse om vilken milsvid skillnad det är mellan virtuella bilder (samt tidnings-/tidskriftsbilder) och ordentliga pappersbilder med början från A3. Vad som helst duger ju för nätet, skall man göra stora bilder krävs helt andra saker - det är där som agnarna skiljs från vetet, fotomässigt sett.

Alltså borde jag ta till nya rutiner och tvinga mig till att använda stativ, för att kunna köra med lägre ISO-tal och istället kompensera med långa slutartider. Till exempel.
Postat 2009-02-09 21:34 | Läst 3976 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mr Patrik Lightroom Larsson


Patrik Larsson handleder, Axxells Artkurs, Kimito 9.2.2009.
Foto: Håkan Eklund.

Igår jobbade vi hela dan med att printa ut artfotobilder med Patrik Larsson som eminent lärare och handledare. Det är ju en höjdpunkt för de flesta att plötsligt se sina digitala bilder sakta men säkert krypa fram ur printern, i stort format. För den som i tiden jobbat mycket i mörkrum vet hur det känns, nu i och med digitaliseringen är cirkeln igen sluten - och fotografering har blivit det hantverk som det ursprungligen varit, som kräver praktiska färdigheter om man vill köra hela linjen ut. Härligt!

Förstås jobbade vi med Lightroom som jag börjar tycka mer och mer om; det var kärlek vid första ögonkastet när Patrik presenterade det programmet för drygt ett år sen.  Och vill man lära sig Lightroom finns det knappast någon bättre lärare och handledare än Patrik; hans dvd med LR-handledning på svenska kommer snart ut. Den ser jag fram emot.

Gå in på http://www.creativeadventures.se/ som får du ett smakprov på Patriks videoundervisning ang. skärpning av bilder, och mycket annat. Patriks egen hemsida finns på http://www.grandimage.net/

Tur att det var både dimma och regn under veckoslutet; vi kände oss riktigt lugna och trygga inomhus utan spasmer i avtryckarfingret ...

Idag är det minusgrader och sol från en klarblå himmel!
Postat 2009-02-09 10:42 | Läst 4122 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rovfågelspecialisten


Dick Forsman med mindre skrikörn, Kimito 7.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Att i timmar få ta del av Dick Forsmans artfotografering och artgenomgång (rovfåglar och dagfjärilar) är en verklig höjdare för en naturintresserad. Igår hade vi Dick som gästföreläsare på Artkännedomskursen och fick under en hel eftermiddag lära oss det mesta som finns att lära sig om artidentifiering och fotografering av rovfåglar i flykt. Dick F är en världsexpert på rovfåglar som bl.a. gett ut boken "The Raptors of Europe and The Middle East" (1999) som hittills sålts i ca 40 000 ex.

Han har också (tillsammans med en kollega) gett ut en artbestämningsbok om Finlands dagfjärilar, samt ett antal andra artbestämningsböcker. Han jobbar också som exkursionsledare för internationella fågelresearrangörer, är god konstnär (målar bl.a. i olja) och jobbar vidare med stora bokprojekt. För en månad sen kom han hem från en spännande fågelresa i farliga gränstrakter mellan Uganda och Kongo.

Krister W som är lärare och fältbiolog hade med en fjäder för identifiering; det tog Dick fem sekunder att artbestämma den - jaktfalk! Fjädern hade Krister hittat under en fältexkursion som jag och en kollega vid Fortbildningscentralen (Åbo Akademi) hade ordnat till Varangerhalvön (Finnmark) i Nordnorge för några år sen. Vi hade stannat på vägen ut till Hamningberg längst i öster den 1.8.2007 där vi såg en stor falk slå en vadare vid havsstranden för att sen dra över oss mot berget.

Enligt Dick häckade ett jaktfalkpar i det området 2007, och det var just där som Krister plockat med sig fjädern; han hade då frågat mig om jag visste vad det var - jag hade svarat att han skall kolla med Dick Forsman (allt detta hade jag förstås glömt ...). Och nu 1,5 år senare hade alltså Krister med sig fjädern, för att kolla med Dick ... och vi fick svaret. Jag har kollat med mina fältanteckningar från resan, och ser att vi inte riktigt vågat notera den som jaktfalk. Nu kunde jag komplettera med ny kunskap. 

Förunderliga äro Herrens vägar ...
Postat 2009-02-08 22:05 | Läst 4096 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa