Advertisement

Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kursdagar i sommarstad


Östra hamnen, Hangö. 30.7.2010. Foto: Håkan Eklund.

Jag måste erkänna att jag verkligen fattat tycke för denna stad! Här finns ju allt vad man kan önska sig angående natur- och kulturmiljöer, restauranger, pubar, färgstark lokalbefolkning och färgstarkt sommarfolk. Av det senare utgörs en stor del av välbeställda storstadsbor (se bilden ...); Helsingforsregionen ligger ju bara halvannan timme bort (via landsväg). För seglare och annat båtfolk ligger staden alldeles "ute i havet"; annat är det i Åbo där jag bor - där tar det en halv dag att komma ut till havsskärgården.

Och det är inte i många städer där både utskär och härliga sand (bad-)stränder når ända in i stadskärnan. Själv är jag som kursledare inbokad i ett av stadens många mysiga pensionat, med knarrande trägolv och -trappor och fin gammal arkitektur.

I går kväll var jag igen ute och fotograferade/kollade in mysiga miljöer. Åkte tillbaka till pensionatet när det började regna. Tänkte att jag tar en tidig kväll (det har blivit så många korta nätter på sistone) och kröp till kojs till regnets smatter kl.22. Det är troligen nytt rekord för i sommar. Tänkta att jag stiger upp tidigt istället för att fotografera.

Men se, det går inte att lura den biologiska klockan. Vaknade kl.00.30, och var klarvaken! Pigg som en lärka, eller snarare - nattuggla. Vad göra? Det enda som jag tagit med till rummet var en sixpack med mellanöl samt senaste numret av Practical Photography (Aug 2010). Så det bidde en mysstund med några svala öl och intressant fotoläsning, allt medan regnet smattrade mot taket. Vid 02-snåret kända jag att nu kanske det går att sova igen ...

Sen när klockan ringde 05.30 ville jag inte alls stiga upp; det blev en "sovmorgon". Istället var jag på plats i kurslokalen 08 sharp, hann fixa till olika saker - innan kursisterna dök upp kl. 09. Och vi hade en fin dag. Igen.

Postat 2010-07-31 16:15 | Läst 6244 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fantastisk utskärsstad


Åskfronten närmar sig, Hangö udd 30.8.2010. Foto: Håkan Eklund.

Fotomässigt sett är åskväder efterlängtade. Var ute på kvällspromenad i Hangö (med kamera och stativ "i ryggen") när plötsligt ett åskväder tornade upp sig. Solen höll på att gå ner, låg lågt och hittade ett hål i molnen, och med ens blev ljuset mycket spännande! Jag försökte skynda mig upp till några klippor med utsikt över hav och utskär (Hangö stad ligger ute på en udde, i utskärgård), ställde snabbt upp stativ och kamera, hann ta några bilder innen "luckan" öppnades och regnet öste ner ...  Men som vanligt låg paraply och regnkåpa nära till hands.

Det underbara ljuset kom och gick, och allt gick fort. Så är det ofta; gärna skulle jag ha befunnit mig på ett ännu mera strategiskt ställe, men hann inte.

Hangö är annars Finlands "mesta sommarstad"; just nu känns det som att befinna sig vid Medelhavet! Värmerekord, massor med soldyrkare och seglare, fyllda uteserveringar - bara så mycket sommar!

Jag och en kompis håller fotokurs nu under veckoslutet för Hangö sommaruniversitet, och det är en mycket positiv upplevelse. Härliga kursister och helt fantastiska motiv överallt, inom promenadavstånd.

Postat 2010-07-30 17:06 | Läst 6569 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nattkorpar


Övernattande korpar, Rahkosuo, Kuhmo. 14.7.2010 kl.23.00. Foto: Håkan Eklund.

En intressant observation från björnnatten i gränszonen gäller korparnas sovvanor. De satt natten igenom i toppen av torrakor, stilla som statyer, alltså var detta deras nattkvist. Jag räknade till 119 stycken. Korpen nederst har tittat upp för en stund, den högre upp sover.

Själv sov jag några timmar mellan kl.01 och 03, och på morgonnatten satt de fortfarande kvar på sina platser. Stilla. Troligen sovande. Först efter kl. 04 började de röra på sig.

Hur kan de egentligen sova sittande på en kal, exponerad gren  ...? (att sitta inne i ett risigt träd skulle ge mera "stöd").  Och tydligen är de inte rädda för någon/något, eftersom de satt så exponerat.

Annars: märkte plötsligt idag att att jag kommit till jobbet en vecka för tidigt!!? Råkade kolla min semesterlista, och där hade jag ju kryssat in hela juli, medan jag i min "manuella" kalender hade lämnat kvar en gammal notering ... som jag följt. Tills nu.

Så nu stänger jag datorn igen för resten av veckan.

Postat 2010-07-28 14:28 | Läst 6292 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I björnens rike


Brunbjörn, Rahkasuo, Kuhmo (Finland) 14.7.2010. Foto: Håkan Eklund.

Björnen kommer, björnen kommer . . . Finns det något trevligare i vår skogsnatur än att få uppleva ett björnmöte? Trots att jag vid det här laget har tillbringat 17 nätter (sen 2007)  i Lassi Rautiainens björnkojor i gränszonen till Ryssland, är det något jag aldrig tröttnar på. Visst finns det  björnbilder idag i parti och minut, men det är inte för bildernas skull jag återvänder till björnarna, utan för björnarnas skull - att få studera dessa ytterst intressanta och vackra däggdjur är bara så fint! Dessutom i ett område där man aldrig hör ett pip från vare sig trafik på marken eller i luften. Det är också kvalitet i sig.

Och se, lyckades under semestern få med fru Anita på björnskådning en natt. Alltså blev det en liten biltur från vårt sommarställe i Österbotten och fem timmar senare satt vi i björngömslet vid ryssgränsen. För henne var det premiär, och hon gillade det till max! Vi hade turen att få se fem olika individer, denna är en äldre björn, de flesta var ungbjörnar. Dessutom såg vi en varg omkring midnatt.
Nytt för mig var värmen! De flesta gånger har det varit kallt väder (en gång minus 20 grader C); nu var det + 30 ute, och ännu varmare inne i kojan ... Alltså behövdes inte många trådar på kroppen; det som förvånade mest var avsaknaden på myggor! Lite knott fick vi dras med, men det var allt. 

Den här bilden togs redan 21.35 när det var relativt ljust (ISO 640, 1/160 s, f 4.0 med 300 mm), sen vid 01-snåret passerade den vårt gömsle på 4 m avstånd, just vid det hörnet där Anita satt - men hon blev inte det minsta skraj. Däremot - under följande natt, när vi övernattade i en liten strandstuga 100 km norrut höll hon på att skrämma livet ur mig med sitt skrik, när hon fick syn på en liten skogsmus kilade omkring på golvet ... !!!

Ännu angående björnar. Jag tycker att alla medborgare borde sitta en natt i en björnkoja, så skulle de lära sig något om våra fina däggdjur. Senaste vår (2010) sköts igen en ungbjörn ute vid kusten i Österbotten, i skärgårdskommunen Larsmo. Bara för att folk blir så förbannat skraja och panikslagna när en liten och ensam nalle dyker upp, som mamman skickat ut i världen. För första gången.

Tänk att det finns människor som tror att björnen har kvinnor och små barn på sin meny! Så lite vet folk idag om vår natur; skamligt och patetiskt så det förslår. Och att sen myndigheter (polis) och jägare inte vet bättre utan igen tyckte att det var helt korrekt att döda björnen, för att få folk lugna, visar hur korkade dagens människor är - i våra "upplysta" informationssamhällen!

Postat 2010-07-27 13:43 | Läst 6635 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Härliga nätter


Oravaisfjärden vid midnatt, sommaren 2010. Foto: Håkan Eklund.

Visst är väl de nordiska sommarnätterna fantastiska! Har nu tillbringat två veckor på stugan i Oravais, och det finns väl inte en natt som missats. Jag och fru Anita åker då och då ner till "fjärdsändan" för att kolla in ljuset efter solnedgång. Och varje natt är förstås olik.

Idag "nere" i Åbo på jobb. Fick tidskriften Skärgård nr 2/2010 ur trycket i morse, och den skall skickas till ett antal olika håll (förutom de ex som går direkt till prenumeranterna). Men i morgon bär det av igen norrut; nu är det bil, tält, fru och hund som gäller, för en nomadresa som är helt oplanerad. Det är alltid trevligare så, dvs att bara ta dagen som den kommer, och sen besluta vart nästa mål skall bli.

Postat 2010-07-09 20:32 | Läst 6132 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera