Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Krigsfartyg - publiksuccé


Stilrent. Korvetten Visby i Aura å, Åbo. 31.8..2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 243/365.

Har idag kollat in ett 30-tal krigsfartyg som fyllde Aura å i Åbo. De deltar i "Northern Coasts 2014" -manövern som Finland står värd för. I manövern ingår ett 50-tal fartyg och ca 3000 militärer från 13 länder, många av den Natomedlemmar.

De flesta fartyg höll "öppet hus", och av trängseln att döma en enorm publiksuccé.

Mina favoriter var de svenska ytstridsfartygen av kompositmaterial (Gotland, Nyköping, Helsingborg etc.) som såg ut som rena rama designprodukter; smartare krigsfartyg har jag aldrig tidigare sett. Strömlinjeformade och samtidigt spöklika. Med jämna mellanrum höll HMS Gotland demonstration för publiken, där olika "luckor" öppnades, och vips kom det ut en imponerande vapenarsenal; väl skyddade för väder, vind och saltstänk under transport.

Fint med denna publika öppenhet; 5000 - 10 000 åbobor var säkert på benen idag!

Jag skymtade också prins Carl Philip på HMS Carlskronas däck; han är reservofficer inom marinen, med kaptensgrad.

Här ett klipp från svenska Yle (vår Public service-kanal i Finland):
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/08/31/prins-carl-philip-jattekul-att-vara-med-i-northern-coasts-2014

"Prins Carl Philip är just nu på plats i Åbo och deltar i den multinationella marina övningen Northern Coasts 2014, där prinsen ingår i staben på det svenska fartyget HMS Carlskrona.

Prinsens befattning i övningen har namnet BWA (Battle Watch Assistant) och Carl Philip trivs med sin roll.

- Det är jättekul att vara med i övningen Northern Coasts 2014 och mycket intressant att få se hur de andra nationerna arbetar. För i min roll får jag verkligen se hur alla jobbar. Vi har också ett bra gäng i staben. Alla jobbar på och hjälper varandra, så det går bra.

- Jag har trivts väldigt bra tidigare också när jag har varit med i liknande sammanhang. Men nu är det några år sedan, så det tar lite tid att komma in i allt. Militärer älskar förkortningar, så man måste se till att lära sig allt sådant först, säger prinsen med ett skratt och tillägger:

- Men man kommer ändå rätt snabbt in i det hela och jag trivs verkligen i den här miljön.

Vad vill prinsen få ut av den här övningen?

- Jag vill få en inblick i hur staben arbetar, hur man löser alla problem i en multinationell miljö och hur en stab på den här nivån jobbar.

Vad tycker prinsen om att vara i Finland och Åbo?

- Det har varit väldigt trevligt och det lilla jag har sett av Åbo har varit jättefint.

Staben på HMS Carlskrona består av 35 personer från tre olika länder, det vill säga Sverige, Finland och Tyskland. Anna-Karin Broth är stabschef och hon berättar mer om organisationen där prins Carl Philp ingår.

- Vi har sju olika grupper som leds av olika chefer och våran grupp heter CTG 356.01. Ledningen av ett 40-tal fartyg sker härifrån HMS Carlskrona, och det är också här staben är grupperad och jag är chef över den staben där prins Carl Philip ingår som en medarbetare.

Vid sådana här tillfällen blir det mycket fokus på prins Carl Philip, men hur är det att ha med honom i staben?

- Det är väl egentligen först i dag när allmänheten har möjlighet att gå ombord och när medierna kommer som det har blivit lite mer uppmärksammat och det är ju positivt i och för sig. Alltså att kungahuset syns ute på våra övningar och att Försvarsmakten och Marinen också får ett ansikte utåt.

Kan du beskriva prinsens roll i Northern Coasts 2014?

- Prinsen ingår i det vi kallar current operations. Han sitter som deltagare i vaktorganisationen, där man hanterar all in- och utgående trafik, kontrollerar att fartygen rapporterar som de ska, skickar iväg de signaler som vi måste ge till våra underställda fartyg, förbereder genomgångar och orienterar resterande del av staben. Han är också med i bedömandearbete och i planeringsdelar. Så det är en väldigt komplex roll och jag är inte avundsjuk på honom, säger stabschefen med ett leende.

Hur menar du då?

- Man är spindeln i nätet. Man måste veta lite om allt möjligt och han går också parallellt med erfarna sjöofficerare som han assisterar och hjälper, så han han har en stor del i navet kring stabens arbete.

Stort ansvar med andra ord, hur klarar prinsen den rollen?

- Den här övningen är ett bra tillfälle för prinsen att delta i, då den är multinationell och det kommer att gå utmärkt för honom.

Vad betyder övningen för din del?

- Jag är ju också en del som blir övad, så det är klart att det är bra att få internationell erfarenhet och att jobba i en multinationell stab. Jag har jobbat i olika staber i olika roller och nu får jag göra det igen som stabschef. Man lär sig alltid något nytt och det är intressant att se hur andra medarbetare i staben tar del av deras erfarenhet i hur de ser på lösandet av uppgiften. Så det är lärorikt även för mig.

I Northern Coasts 2014 deltar totalt 13 nationer, 56 fartyg och 2 800 personer.

Målsättningen med manövern är att EU-länder, Nato och Partnership for Peace övar den marina förmågan i trånga farvatten.

Northern Coasts 2014 genomförs för åttonde året i rad och i år står Finland värd. Övningsområdet omfattar Bottenhavet, Norra Östersjön och Finska viken."


Här en artikel om Visbyseriens krigsfartyg:
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article270667.ece

Kompositmaterial ger korvettten Visby unika smygegenskaper
Av: Sven-Olof Carlsson
Publicerad 23 mars 2000 11:07


Marinens nya topphemliga ytstridsfartyg, korvetten Visby, är det första i den serie om sex nya ytstridsfartyg som nu byggs på Karlskronavarvet med så kallad smygteknik. Första färdiga korvetten ska enligt planerna sjösättas i början av juni i år.

Med Visby-korvetterna blir Sverige första nation i världen att ta i bruk en helt ny generation av fartyg, byggda för att vara svårfångade med radar och andra typer av sensorer. De är också de största fartyg som hittills utvecklats med skrov byggda i arme-ade plaster - kolfiber, vinylestrar och PVC-plast.

De nya materialen gör fartygsskroven mycket starka och styva men ändå ovanligt lätta. Samtidigt blir de omagnetiska, men leder ändå el mycket bra. Därför blir korvetterna mycket mångsidiga och kan användas både som försvars- och attackfartyg, för minutläggning och minsvepning med flera uppdrag.

De plana panelerna till skroven och fartygens överbyggnad tillverkas också med en unik, sluten process som utvecklats av Karlskronavarvet och Piteåföretaget Sicomp tillsammans. I denna process fixeras panelernas ytterskal i riggar så att hålrummen kan injiceras med armering och kärnmaterial med hjälp av vakuum, en förhållandevis miljövänlig plastprocess.

Utvecklingen av demofartyget Smyge och korvetterna i Visbyserien har gett svensk marinteknik en särställning inom världens militära fartygsbyggande. För att behålla denna spetsposition har Försvarets Materielverk (FMV) utsett "fartygsbyggen i nya, lätta material" till ett av sina strategiska teknikforsknings-områden.

FMV har därför också utsett en egen strategisk specialist, Anders Lönnö, på detta område. Han ska tillsammans med industrin och de främsta akademiska materialforskarna vidare-utveckla spetsforskningen inom lätta fartygsmaterial. En satsning som direkt ansluter till de krav på specialistkunskaper som regeringen ställer på myndigheterna i det bantade svenska försvaret.

FMV har i dagarna också tecknat avtal med Saab-CelsiusTech Systems om tillverkning av ledningssystem 9LV Cetris till korvetterna nummer fem och nummer sex, som regeringen gav klartecken till redan i höstas. Systemen ska levereras under åren 2005-2006 när tillverkningen av Visbyserien avslutas.

Postat 2014-08-31 19:15 | Läst 5221 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Journalist bland spioner och kommunister


Miljökonst. Åbo 30.8.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 242/365.

Läser med stort nöje journalisten Jan Mosanders bok "Bland spioner, kommunister och vapenhandlare" (414 s, 2014). Speciellt intressant är det att bli påmind om hur ett delat Europa såg ut under Sovjetimperiets tid, när systemet gick ut på att styra via rädsla - det som herr Putin igen tagit till heder i sin "old-school"-värld.  Där han tydligen trivs. Där rädsla, förtryck och lögner styr agendan.

Mosander berättar många dråpliga historier om journalistuppdrag i de forna östländerna, där han hela tiden skuggades och med jämna mellanrum satt i förhör. Nu efteråt har han kollat i öppnade arkiv, vad som skrevs om honom då när det begav sig. I arkiven i Prag kan han läsa hur 30 civilklädda polismän bevakade honom under ett besök i början av 1980-talet.

De hade 19 civila polisbilar av märkena VAZ, Skoda och (Polski) Fiat som i medeltal hade körts mellan 11 och 38 km per pass under två dagar.  Tilläggsutrustningen är också noterad: walkie-talkies och kameror. I rapporterna finns till och med kopior av kvitton av de två Coca-Cola som han drack på hotel Alcron (= hotellreceptionesten var en av angivarna). Och så vidare.

Inget under att det inte fanns någon arbetslöshet i Sovjetparadiset med alla sina lydriken. Sjuka samhällen! Och  dit är ryssarna på nytt på väg ...

Postat 2014-08-30 20:46 | Läst 4835 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Liemannen väntar


Hämtning på gång. Åbo 29.8.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 241/365.

Det är nog svårt att respektera ett land och en ledning där inte ens anhöriga till ryska soldater får reda på vad som hänt/händer med deras söner/män/pojkvänner som "är på semester i östra Ukraina ...".

Så beter sig inte riktiga militärer; detta låter mera som ett rövarpack.

Och att ständigt bli överöst med uppenbara lögner från herr Putin och hans hantlangare får en att må illa. Till och med under kristallkronor bland andra statsmän, inför tevekameror, står han och ljuger. Hur täcks han?

Räckte det inte med Stalin och hans bödlar. Putin är "old school" som glömt sig kvar i Sovjetunionens dunkla instängdhet, där alla medborgare var fångar i sitt eget land. När den lögnen inte längre funkade och unionen ramlade i bitar trodde många av oss att nu blir äntligen Ryssland ett anständigt land, där man fokuserar på utveckling och öppenhet. Tji fick vi.

Att enskilda individer kan göra så mycken skada för så många är hårresande, och de är oftast män ...

Det europeiska informationssamhället som har gått ljusår förbi den ryska "massan" (som helt stagnerat i utveckling) och inte fattat att där lurar en fara. Den ryska massan har en informationskanal (på ryska), Putins, som har en helt annan agenda/sanning än resten av världen.

Här kommer våra västeuropeiska värderingar till korta.

Vi har i vår "visdom" trott på det goda, på demokrati och diplomati, att vi inte ens har trovärdiga arméer längre (Europa är helt beroende av USA när det gäller försvar ...).

Nu leker Putin katt och råtta med oss, precis hur han vill.

Postat 2014-08-29 10:54 | Läst 4908 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lögnaren i öster


Söker tecken i skyn. Aura å, Åbo 28.8.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 240/365.

Så här föreställer jag mig herr Putler på ålderns höst, när han förgäves kollar om himmelsporten skall öppna sig. Men nej. Den förblir stängd. "Alldeles för många människor har fått dö för dina lögner" hörs Sankte Per ropa innan han slår igen den himmelska dörren.

Så går det för syndare och lögnare, som i sin enfald tror sig vara enväldig och stor.

Postat 2014-08-28 21:59 | Läst 5112 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om ekologisk okunskap


Möttes av regn. Hirvensalo, Åbo 27.8.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr  239/365.

Veckor av regn gynnar läskvällar; som i kväll. Tänkte dra ut på fotografering,när himlen igen öppnades och regnet hällde ner. Återvände till soffan och högen med ännu olästa tidskrifter.

Nr 4/2014 av tidskriften Vår Fågelvärd innehåller massor med läsvärt, bl.a. om stormfågeln och James Fishers (1912-70) episka monografi "The Fulmar" från 1952. Mycket intressant.

Lika intressant är Björn Helanders debattartikel "Naturlig påverkan av havsörn" som är en försvarsskrift för havsörn, mot påståendet att det är havsörnarna som tar död på ejdrarna när verkligheten är en annan. Ejdrarna, liksom alla andra musselätande dykänder, lider av Östersjöns usla miljötillstånd och har minskat radikalt under de senaste decennierna (trots detta har vårjakt på ejder återinförts på Åland, med bistånd av Finlands nuvarnade försvarsminister ...).

Samma nedgång av musselätande dykänder har noterats på Färöarna där det inte finns havsörn, liksom på den svenska Västkusten där ejderpopulationen halverats under 1990-2000-talet.

De flesta vuxna idag har vuxit upp under en tid när havsörnen nästan var utrotad, idag när de återtar sina gamla revir, ropar många att "de blivit för många" ... Igen ett bevis på den minimala ekologiska kunskap som "vanligt folk" besitter, men som ofta är mycket högljudda som debattörer. Samma gäller storskarv där man i debatten (i Svenskfinland) inte ens vet vilken art det handlar om, och att en fågelart (som t.ex. storskarv) kan ha olika underarter/raser.

Sen skriver Helander att under den långa tid som havsörnen var borta, vande sig ejdrarna att i fred kunna häcka på exponerade kobbar och skär - som idag inte längre lyckas.

Och här i Skärgårdshavet i Finland misgynnas ejdern dessutom av predatorer som vildmink och mårdhund på skyddade trädbevuxna öar i mellanskärgården, där de kunde gömma sig för havsörnen.

Men grundorsaken till ejderminskningen är inte predation, utan miljöläget i Östersjön där ruttnande alger lägger sig som tjocka täcken över havsbottnarna (miljögifter inte att förglömma), som också bidrar till flundrans försvinnande ...

När orsak och verkan studeras, hittas oftast människan som grundorsak till störningarna ...

Postat 2014-08-27 22:12 | Läst 4768 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa