Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Plagiatskandal


Epilobium
. Friskalaviken, Åbo 30.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

Just nu går löpsedlarna heta angående Marimekkos beslut att ge respass åt en gammal trotjänare p.g.a. plagiatskandal. Förutom detta diskuteras också några andra misstänkta fall.

För mig är det ofattbart att förstå att professionella formgivare inte är klokare än så här! Lite "Terjekänsla" över det hela. Också oansvarigt att sätta ett känt bolag/varumärke i gungning med dylikt fusk som ger negativ publicitet. Nu tänker Marimekko äntligen börja kolla upp bakgrunden bakom sina medarbetares verk ...

Inte en dag för  tidigt.

Så här skriver man på (finlands)svenska yles hemsida i kväll:

http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/30/marimekko-gor-slut-med-kristina-isola

"Marimekko uppger att samarbetet med den skandalomsusade formgivaren Kristina Isola avslutas. Hennes missbruk kan inte förlåtas, sade vd Mika Ihamuotila som samtidigt beklagar den senaste skandalen kring det finländska designflaggskeppets plagiatutpekade mönster. Han kräver nolltolerans då det gäller plagiering.

- Jag är oändligt ledsen över det som skett och över att vi inte klart har lyckats utreda ursprunget och inspirationskällan till alla mönster som erbjudits oss, säger Ihamuotila i ett pressmeddelande.

- Jag vill att vi absolut ska kunna lita på att våra designer öppet berättar var de har hämtat inspiration till sina verk. Ett sådant förtroende behövs för konsumenternas, formgivarnas och Marimekkos gemensamma bästa.

- Marimekko kan inte godkänna plagiering i någon som helst form. Jag kräver fullständig nolltolerans i detta, framhåller Ihamuotila.

Tidigare i år medgav formgivaren Kristina Isolaatt ett av hennes mönster var en kopia av ett verk av den ukrainska folkkonstnären Maria Primatsjenko.

Marimekko har sagt upp samarbetet med Kristina Isola på grund av plagiatskandalen kring hennes verk. Isolas missbruk kan inte förlåtas, säger vd Ihamuotila i ett uttalande.

Förra veckan uppdagades det att formgivaren Maija Louekaris tio år gamla mönster Hetkiä/Moments grundade sig på ett fotografi som fotografen Markus Leppo tog på 1960-talet.

Enligt marknadsundersökningsbolaget YouGov har Marimekko lidit klart av plagiatskandalerna.

Marimekkos varumärkesindex var 25 poäng i slutet av mars i år, men nu har det sjunkit till 9 poäng. Indexet baserar sig bland annat på varumärkets rykte, kvalitet och helhetsintryck.

Börsvärdet på bolaget har sedan årets början minskat med en fjärdedel.

Under det senaste halvåret har Marimekko också tappat 69 placeringar på YouGovs lista över inhemska varumärken. Marimekko ligger nu på 119:e plats av 250."

________________________________________________________________________

Bilden ovan: utblommad duntrav (Epilobium angustifolium).

Nr 273/365.

Postat 2013-09-30 20:48 | Läst 5980 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tankesmedja i skog


Invid kärret. Hirvensalo, Åbo 29.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

För mig är skogen den bästa tankesmedjan. Men då skall det vara en riktig skog, och inte de virkesproduktionsenheter/råvarulager för industrin som största delen av vårt skogsland består av idag. Enformiga och själslösa områden ...

Här får jag ge Åbo stad en eloge: vi som bor i Åbo har tillgång till massor av fina skogsområden som är rena rama himmelriket för folk som gillar riktiga skogar; ibland snudd på John Bauerskogar. Det handlar inte om jättestora områden, men tillräckligt för att kunna njuta. De hittas i alla hörn och kanter av det som tillhör Åbos domäner.

I dessa skogar har jag hittat många svar på frågor som just då aktiverar hjärnan, t. ex. som en del av en skrivprocess. Eller sen kan det handla om idéer som "ploppar upp" gällande något som skall skapas; idag hittade jag temanamnet till nästa nummer av det tidskriftsnummer som jag nu jobbar med. Som skall vara klart att skickas till obrytaren inkommande tisdag, innan jag sticker till Azerbajan med AviFauna.

Det skall handla om finlandssvenskar som varit aktiva i arktiska områden (Grönland, Sibirien och Alaska).

Många känner inte till att under den tid som Alaska tillhörde Ryssland (1784-1867) var många av generalguvernörerna finlandssvenskar (under den tid Finland var en del av kejsardömet), ex. Arvid Adolf Etholen (1799-1876) och Johan Hampus Furuhjelm (1821-1909) som hade sitt HQ i staden Sitka. Båda var födda i Helsingfors och båda protesterade bittert när ryssarna skulle sälja Alaska till USA (1867) som de tyckte var oklokt ...
Om detta har etnologen Marcus Lepola (med rötter i Gamlakarleby) skrivit fina artiklar för tidskriften Skärgård, som just nu genomgår redigering.

Nr 272/365.

Postat 2013-09-29 11:41 | Läst 5630 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Cancerframkallande


Örnbräken. Hirvensalo slalombacke, Åbo 28.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

I Japan anses örnbräken (Pteridium aquilinum) vara en delikatess och i det landet hittar man också världens högsta magcancerförekomst. Månne japanerna inte vet att örnbräken innehåller ett starkt cancerframkallande ämne?

Hos oss trivs örnbräken på öppna, ljusa hyggen (bl.a.) där den är ett besvärligt ogräs eftersom den kväver unga tallplantor och är svår att hålla undan.

Bräkenarten har fått sitt namn av att tvärsnittet av bladskaftet liknar en heraldisk dubbelörn, åtminstone med lite fantasi.

Infon ovan är plockad ur den intressanta boken "Kan man äta sånt?" (1978) av Inger Ingmanson.

Nr 271/365.

Postat 2013-09-28 11:00 | Läst 6075 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mål skall styra resurserna


Ljus i tunneln. Hirvensalo, Åbo 27.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

De flesta som sätter upp mål utgår ifrån befintliga resurser. Det låter förstås helt logiskt och naturligt, men är ändå inte det optimala sättet. Bättre då att vara målstyrd, dvs. att utgå ifrån målet istället för resurserna. Detta är speciellt viktigt om resurserna är begränsade, som i sin tur begränsar vad som kan uppnås.

Nej, då är det bättre att vara målstyrd och låta resurserna "komma ifatt" målet, som tvingar en att aktivt lobba (och jobba) för att få ihop tillräckliga resurser.

Så har jag gjort vid ett stort antal tillfällen, som bl.a gett mig två gratisresor t/r till Nordamerika, tre till Fiji, en till Nepal, Namibia och Botswana. Och mycket annat.

Orsaken till att jag tar upp detta är att jag i Olof Röhlanders handbok i mental träning hittar just ett sånt kapitel ("Var målstyrd istället för resursstyrd") som jag helt och hållet håller med om.

Målet skall styra resurserna, inte tvärtom! Då börjar saker hända ...

Nr 270/365.

Postat 2013-09-27 22:15 | Läst 5718 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Så mycket mera kul


Mikko Sipola in action. Casino, Hangö. Augusti 2013. Foto: Håkan Eklund.

Fortfarande på jobb, men med musiken dånande så att fönsterrutorna skallrar. Jag är ju ändå ensam i våningen (fredag kväll).

Hittade Mikko Sipolas cd "Making a Sound" (2012) för en spottstyver på ett café idag, och det är märkligt hur mycket mera kul det är att stå (ja, jag står ...)  vid datorn och redigera texter och bilder (för nästa nummer av tidskriften Skärgård), när luften vibrerar av musik.
Som om det gav en massa positiv energi.

Mikko Sipola är en trevlig tvåspråkig (betyder finska/svenska, engelska räknas inte ...) kille från Västnyland (Finland) som vann tävlingen Voice of Finland härom året.

Postat 2013-09-27 17:59 | Läst 5453 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa