** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skuggor


Staketet vid Nautelankoski parkering, Lundo. 28.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Strålande vinterväder. Har passat på att ta en massa vinterbilder i olika miljöer. Av erfarenhet vet jag att vintern kan ta slut över en natt på dessa breddgrader.

Gjorde bland annat ett besök igen vid Nautelankoski fors, 20 km uppströms från Åbo. Tillbringade en timme nere vid forsen (som enligt svenska, norska och lappländska mått mätt är en liten rännil) utan att hitta något nytt. Men vackert var det. Färska spår av vildmink - som inte är något att hurra för.

När jag kom tillbaka till bilen som stod parkerad intill ett staket, såg jag "bilden" - som på nolltid tog mig med till savannernas zebramöten ...

Postat 2009-02-28 19:59 | Läst 8282 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jim Brandenburgs bilder


Hirvensalobrygga med nysnö. 27.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Halkade in på en webbsida med Jim Brandenburgs bilder som han tog under sitt "En-bild-per dag-projekt" under 90 dagar (obs analoga bilder) för ett antal år sen, som via National Geographic blev en stor grej i USA. En njutbar samling: http://www.jimbrandenburg.com/gallery/90%20day%20images/chased_by_the_light.html 

Enligt storyn på en dvd som vi (Naturfoto 1 - gruppen) tittade på för ett år sen så tog han ju bara en bild per dag, inga provbilder eller motsvarande - bara en ynka analog en, som sen kom med i samlingen och blev bok och bildförsäljning, film och gud vet vad. Det är ju inte samma som att välja ut en bild per dag av det man tar ...
Blev säkert inkomstbringande 90 bilder.

Ibland brukar jag tänka att visst har de det bra jenkarna, när de alltid har en så förbaskat stor hemmamarknad på ett enda språk. Får de bara spaltutrymme och mediauppmärksamhet på rätt ställe, så är det bara att tuta och köra.

Jag vill påstå att det finns massor med naturfotografer (och andra fotokategorier för den delen) i Norden som befinner sig på samma nivå och högre än många superkända amerikanska, men som tvinar bort på de ynkliga små marknader som vi har. Här är man ju antingen islänning, dansk, norrman, svensk, skåning, norrlänning, finlandssvensk, ålänning, finsk, same - eller mycket annat smått och provinciellt :-) Och det är ju inte många som lyckats eller velat ta steget ut, som t.ex. Mattias Klum  - och gjort ett varumärke av sitt namn http://www.klum.se/main/main.aspx 
Postat 2009-02-27 19:28 | Läst 8533 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kul att plåta människor


I kälkbacken, Åbo. 25.2.2009.  Foto: Håkan Eklund.

Idag har det småsnöat under hela förmiddagen, mysigt. Hoppas bara att det inte övergår i regn. Det är ju riktigt kul med en ordentlig snövinter här nere i SW-Finland. Senaste vinter var ju regnig, dimmig och grön.

Igår passade vi på att från jobbet tillbringa halva lunchtimmen i en kälk- och pulkabacke ett stenkast från kontoret. Skojigt att fotografera människor i rörelse, och gärna sådana som man känner. Det är ju inte helt lätt att fotografera främmande människor på nära håll; det är många som inte gillar det. Kanske en orsak till att det finns så många naturfotografer ...? I naturen behöver man ju inte fråga om man får plåta.

Här är det Satu som kommer kastande i en stilren åkning, och hon ser ut att gilla fartens tjusning. Jag börjar förstå fotografer som fotograferar sport; det är ju som att fånga fåglar och djur i flykten - men med härliga minspel. Kanske borde jag lite mera försöka mig på sånt; åtminstone är det ju bra kameraövning!

Annars: strax innan midnatt (senaste natt) gjorde jag ett kort besök med hunden i Uggleskogen för att lyssna på en kattuggla som tydligen har etablerat revir. Härligt att höra det spöklika ropet. I morse när jag gick dit på nytt hittade jag en lämplig skogsduvholk just i den dunge där ugglan ropade. Kanske den  lagt beslag på holken för häckning? Skall bli kul att följa med.
Postat 2009-02-26 11:44 | Läst 8528 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vinterskärgård


Vinterdag på Runsala ön, Åbo. 25.2.2009.  Foto: Håkan Eklund.

Bra fotoljus mitt på dan med spännande moln som gav variation åt ljuslandskapet. Åkte ut och hade lunch på ön Runsala, och passade på att ta arkivbilder från de isiga stränderna innan allt smälter bort. Är med i ett projekt där vi behöver bilder från olika årstider i olika naturmiljöer i Åbo med omnejd.

Har ikväll börja bläddra i Lars Jonssons "Bilder från en nära horisont" (W&W 2008) som jag köpte i Stockholm. En härlig konstbok och en fin uppföljare till "Fåglar och ljus" som kom ut i samband med hans fina utställning på Prins Eugens Waldemarsudde 2002. Jag hade turen att träffa honom för en pratstund vid det besöket; en härlig kille med fötterna på jorden.

En av mina favoriter i den nya boken är en akvarell kallad "De mörka stormfåglarnas ö" som är målad 2007 ute på Kurilerna i Ryssland.
Postat 2009-02-25 21:33 | Läst 8517 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I Gamla stan


Tidig morgonpromenad i Gamla stan, Sthlm. 20.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Att anlända till Stockholm med Tallink/Silja LIne är att börja dan tidigt. Kl.06.15 knallar man iland, och då gäller det att hitta på något att göra eftersom stan verkar vakna rätt sent. Men det är ju bra för plånboken att affärerna öppnar sent, speciellt i Gamla stan som numera är så "turistiskt fokuserad".

Alltså blev det en tidig morgonvandring med kameran i högsta hugg; motiv är det ju ingen brist på. De flesta gator var tomma och nästan alla affärer hade ännu inte öppnat. Men visst är det en stor njutning att röra sig i hela miljöer där så mycket av det gamla finns kvar.

Dagens började med tidig frukost i Gamla stan, och avslutades med sen middag i samma mysiga miljö. Det senare  i goda vänners lag - med gemensamma minnen från bl.a. Botswana.
Postat 2009-02-22 17:35 | Läst 8554 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa