Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ny väg att vandra


Vägen framåt, in i ett nytt år. Foto: Håkan Eklund.

Och ingen av oss vet vad som finns bakom kröken.
Så är det för oss alla när vi drar in i ett nytt oskrivet blad, och väl är väl det.

Gott Nytt 2014!

Postat 2013-12-31 23:55 | Läst 4389 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det exklusiva i det vanliga


Bybutikens strand. Satava, Åbo 31.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Exklusivt och äkta är sådana ställen där man kan kliva på med leriga skor, eller i oljiga "blåställ". Ett sånt ställe är bybutiken på grannön Satava, intill byhamnen och "stora vägen" som går genom öarna Hirvensalo, Satava och Kakskerta. Här känner jag mig hemma; en fläkt av landsbygden förr i tiden, innan alla själsdödande stormarkets dödade bybutikerna. Hur länge denna skall klara sig, i utkanten av Åbo (15 min bilkörning bort ...), undrar jag ofta över.

Jag brukar parkera bilen nån kilometer innan butiken och sen går jag med hunden och kameran med kaffe och nygräddade sockermunkar som mål. Sånt hittas i bybutikens lilla kaffehörna. Som sällskap brukar jag ha olika typer av yrkesmän som i smutsiga arbetskläder känner sig hemma här, liksom jag själv i mina "hundkläder".

Idag kom två killar i motorbåt från sjön för att få lite varmt i sig. Av snacket att döma reparerade de el-ledningar på öarna som lidit av höstens många stormar. Själv hittade jag en krönika i ett gammalt nummer av affärstidningen Kauppalehti som fick mig att skratta till, högt. Krönikören hade skrivit om julevangeliet i form av ett shoppingbesök; den fyndigaste text som jag läst på mycket länge. Ett skrivhantverk av den högre skolan.

När jag närd till kropp och själ går ut ur butiken i höstvädret (+ 5 C) under årets sista dag och kopplar loss hunden har jag en jagande havsörn (rätt ung) i viken utanför. Solen försöker bryta igenom molnen när jag fotograferar spår av storm, högvatten och slarviga båtägares egendom.

Samtidigt inser jag att jag klarat av att fotografera en dagboksbild varje dag detta år, det har jag aldrig gjort tidigare (ifjol missade jag fyra dagar, glömde ...). I år lyckades det, jippiiiiii!

Nr 365/365.Postat 2013-12-31 15:19 | Läst 4438 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Känner att det svänger


Arken, Åbo Akademi 30.12.2013 kl.14.30. Foto: Håkan Eklund.

Såg ett stycke blå himmel från "jobbfönstret", måste ta mig ut för att föreviga solen innan den gick ner - som gav lite vårkänsla! Så grått, vått och trist har julvädret varit att man riktigt vaknar till när molnmassorna ger vika. Efter nyår blir allt annorlunda; hoppas att det hinner bli lite vinter ännu. Hittills har vi bara haft höstväder ...

Nr 364/365.

Postat 2013-12-30 14:36 | Läst 4327 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Litterärt om en fotoexpedition


Bilduppslag ur "Sångsvanens land". 29.12.2013. Reprofoto: Håkan Eklund.

Äntligen tid för läsning. Har idag sträckläst Yrjö Kokkos klassiker "Sångsvanens land" (255 s) som utkom på svenska 1951. Det är troligen den mest litterära "fågelfotoskildringen" som någonsin skapats i Finland. Den är oslagbar. Jag har läst den tidigare, kanske flera gånger, men det är länge sen och jag insåg hur många detaljer jag hade glömt.

Förutom det vackra språket och den spännande och medryckande berättarkonsten är den en unik fotoskildring när naturfotografering var något helt annat än idag. Yrjö Kokko och hans kompis sökte häckande sångsvan längst uppe i finska Lappland varje vår från 1946-1950. Då var sångsvanen nästan utrotade i Finland och Sverige; i Finland uppskattades populationen till 15 par. De strövade i veckor från fjällsjö till fjällsjö (lompolo), ofta enligt tips från samer som kände till gamla häckplatser. Antingen kom de för sent (boet hade plundrats, fåglarna skjutits eller häckningen var över).

Våren 1950 hade de besökt många gamla boplatser, alla var tomma, de var till och med över gränsen in i norska Finnmark, utan att hitta något. Detta var då väglöst land, de hade renar som dragdjur och samer som stigfinnare.  Inte en endaste sångsvan hör eller ser de under veckor i terrängen.

Just när de är på väg att ge upp, när deras guide lämnat dem, ser de en sångsvan flyga över - och de hittar till slut häckningstjärnen. Detta sker först på sid 100 ..., det sjätte året.

Sen tillbringar de tre veckor i uruselt väder med att försöka fotografera häckningen, som det på den tiden inte fanns bilder av, åtminstone inte i Finland. De gör ett gömsle av renhudar med formen av en ren, med bjällra runt halsen ... ett koncept som fungerade (se bokbild ovan).

På den här tiden var sångsvanarna oerhört skygga för människor, pga. förföljelse.

Filmerna framkallas i tältet och sköljs i närliggande bäck (det skulle ingen klara av idag ...). Och resultatet, ja - det kan ni själva kolla in i boken, som är en verklig höjdare (obs. med "dagens ögon" är bilderna förstås urusla ...). En klassiker som alla som är intresserade av vildmark och fågelfotografering borde läsa. En njutning från sida ett till sida 255.

Boken blev en enorm framgång i det krigströtta Finland som slutade med att sångsvanen fridlystes och utsågs till nationalfågel (1981). Idag finns den häckande överallt i landet - som visar att det också finns framgångshistorier att kunna glädja sig åt.

På bakre bokomslaget presenteras boken bl.a. så här: "Det är historien om två mäns vildmarksströvtåg, om nervkittlande kamerajakt och tröttsamma strapatser, om en allt besegrande entusiasm och energi som slutligen ledde till ett resultat större än någon vågat drömma om."

Nr 363/365.

Postat 2013-12-29 22:47 | Läst 4973 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Pengar att gömma


Mandelapengar. Åbo 28.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Har lärt sonen hur man gömmer pengar på olika ställen, för en Afrikaresa. Bland annat i ett bälte ... Att inte hela reskassan försvinner vid ett eventuellt rån.

Njöt av att se vackra sydafrikanska sedlar med Mandela på ena sidan och bekanta vilda djur på den andra.

Nr 362/365.

Postat 2013-12-28 23:47 | Läst 4971 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa