Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Den urbana sidan


Åbo och Aura ås mynning sedd från Hirvensalo. 31.1.2008.   Foto: Håkan Eklund.

Det finns en massa "fotoberg" ute på Hirvensalo, som är utmärkta ställen för landskapsfotografering. Helst föredrar jag ju att hålla till på "havssidan", där det finns mera natur, men ibland brukar jag ta mig en titt på Åbo också - den urbana sidan av ön.

Speciellt med lite snö på marken är det ju kul att  få fram kontraster i landskapet.

Detta är alltså Aura ås mynning. Till höger tar Långvattnet vid som avskiljer Hirvensalo från fastlandet. Nerströms till vänster i bilden ligger hamnen (utanför bilden), där trafiken ut till Erstan (Airisto), Stockholm och resten av världen får sin början. Bor man i en kuststad så kan man ju fast segla till Kina, eller till min gamla projektö Fiji.

Den skarpsynte kan urskilja museifartyget Suomen Joutsen (i vitt) en bit in längs ån, och bakom kullen till höger skymtar två kyrktorn: Åbo domkyrka och Martinskyrkan.

Postat 2008-01-31 17:51 | Läst 8926 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Minimalistiskt


Utsikt från Hirvensalo. 31 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

En del av snön som föll igår ligger kvar idag. Tyvärr regnade det ordentligt i går kväll, som tömde alla träd och buskar på snö. Synd.

Passade ändå på att ta en del artkivbilder av skärgårdslandskap med snö, som jag behöver för tidskriften som jag jobbar med. Släpade med mig 500 mm objektivet (som jag inte använt på fyra månader) upp till ett berg, och tog bland annat bilden ovan. Idag skulle det nog inte ges tillstånd till sommarstuga ute på ett litet skär som detta! Brygga och "lusthus" på denna sida, själva sommarstugan ligger på andra sidan.

Gjorde en tur ut till grannön Kakskerta, fotograferade bronsåldersgraven - och träffade på färska älgspår alldeles intill gravröset uppe på öns högsta topp. Det skulle ha blivit en intressant bild - med en älg intill en forngrav med fin utsikt över havsvikar ...
Postat 2008-01-31 14:05 | Läst 9008 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Välkommet


Andra försöket, snöfall 30 januari 2008. Hirvensalo.  Foto: Håkan Eklund

Mitt på dan började det snöa, och nu har det hållit på i fem timmar. Jippiii! En våt, kladdig snö som fastnar i träd och vegetation. Synd att det inte längre är något fotoljus. Om snön är kvar i morgon, då finns chanser till vinterbilder. Skulle vara kul.

Senast vi fick nysnö var den 7 januari, den snön låg kvar till den 10.1. Den snö som kom den 24.1 låg inte länge, ett dygn ungefär. Få se hur det går nu när snöfallet allmer verkar att övergå  i regn.

Bildmässigt är det värdefullt med nysnö, speciellt om allt vatten inte är fruset. Just nu är det ovanligt högt vattenstånd, som på bilden når nästan upp till en körväg ut till en pir (mittför Åbo slott).
Postat 2008-01-30 15:50 | Läst 8732 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lärdom?


Friskalaviken, Hirvensalo 29 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Idag när jag äntligen hade tid att ta en sväng ute på ön var det förstås mulet, disigt och knappt om ljus. Kollade in havsviken som ligger knappa 2 km hemifrån, har inte varit dit på länge.

Efter fyra dagar med ett flödande ljus kände jag mig lite besviken på detta dystra ljus igen, samtidigt som jag insåg att  jag egentligen lärt mig tycka om det usla ljuset. Det  har nog också sina förtjänster, speciellt i svartvitt. Men det är med långa tänder jag försöker intala mig att ljuset är ok.

Hunden var förstås glad som fick springa av sig på strandängarna. Sen for den ut på den översvämmade delen av strandängen som ännu är isbelagd - och så plurrade hunden på ett ställe där det var djupt  (plurrade troligen i ett utfallsdike i vassen).

För första gången under de fyra år vi haft labradoren, såg jag honom skrämd - han fick tydligen en chock över att plurra i det iskalla vattnet, och det var inte så lätt att komma upp när allt var is runtom.  Han kom tillbaka ylande och gnyende med svansen mellan benen och såg mycket tam ut. Hoppeligen lärde han sig något.

Postat 2008-01-29 13:55 | Läst 9069 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Den lilla världen


I frysboxen, Hirvensalo 28 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Nu har det varit fyra dagar med vackert fotoljus, det är säkert nytt rekord sen oktober. Samtidigt har jag varit helt upptagen från tidig morgon till sen kväll, utan chans till fotoutflykter utomhus. Typiskt.

Idag hann jag ta ut hunden en halvtimme innan jag for till ett möte, hade förstås kameran med - passerade ett igenfruset dike med en massa löv på bottnen, under klart vatten med is som lock. Det kunde ha fungerat som ett bra motiv med tid och stativ. Nu blev det bara en snabb bild på frihand.

Det är egentligen ganska kul att tvingas söka motiv i "den lilla världen", dvs i ren och skär vardagsmiljö under vardagsrutiner. En hundpromenad är helt perfekt, då har man tid att titta noga på allt runtom. Varje stubbe eller sten.

Jämför detta med när man åker bil land och rike runt, ser en massa mäktiga motiv, men har inte tid att stanna - för att man vill komma fram från punkt a till punkt b. Jag har kört förbi massor av fina kvällsljusmotiv under veckoslutsresur upp till stugan i Österbotten. Det tar fem timmar att köra dit, vid max. fart - och då orkar man inte stanna för varje potentiellt fotomotiv ...
Postat 2008-01-28 21:00 | Läst 9022 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa