Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Syndabocken


M/s Finneagle passerar Runsala ö, Åbo. 31.3.2009. Foto: Håkan Eklund.

Körde efter jobbet ut till Runsala för att kolla in vårens framfart. Hörde på radion att de avslöjat fartyget som släppt ut olja i Skärgårdshavet. Hörde fartygets namn nämnas och reagerade för detta med "örn".

Försöker kolla in is i motljus när jag hör ett fartyg närma sig, tar några ströbilder - och märker att detta är ju syndabocken; ett stiligt fartyg, men ajabaja vad slarviga de kan vara ...

Så här skriver man på http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=154679:

Det är Finnlines fartyg Finneagle som har orsakat oljeläckan, som har smutsat ned hamnen i Nådendal samt områden i Skärgårdshavet. Det bekräftar bolagets vicevd Seija Turunen.

Vid polisen vill man inte uppge namn på vare sig fartyg eller personer, men säger att man har anhållit den svenska kaptenen och den finländska maskinchefen på ett misstänkt fartyg.

Vid undersökningen har det klarlagts att oljeutsläppet har skett då brännolja har flyttats från en tank till en annan på fartyget. På grund av ett tekniskt fel och personalens försumlighet har olja sedan via ett pejlrör runnit ut på däck och vidare ut i havet.

Uppskattningsvis fem kubikmeter olja har runnit ut i havet mellan Nådendal och Ålands skärgård.

Hamnbassängen i Nådendal är nu praktiskt taget ren från olja. Det vackra vädret har gjort att oljan avdunstat snabbt. Några större skador i naturen har veterligen inte uppstått och inga oljeskadade fåglar har observerats.
Postat 2009-03-31 19:28 | Läst 7644 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vintern är slut


Grågässen har anlänt, Mietois 28 mars 2009. Foto: Håkan Eklund.

Ute hällregnar det sen några timmar tillbaka; vintern är slut! Vilken kontrast till igår, när allt var helvitt.

Egentligen gillar jag sådana här vintrar, att det är snö och kyla när det är vinter, att den håller sig kvar tills flyttfåglarna börjar komma - och på en gång byter skepnad till riktig vår. Det känns liksom så äkta.

Och i år hade vi en riktig "gammaldags" vinter här i SW Finland, med massor av fint ljus, lagom med snö och kyla. En riktig kontrast till fjolåret, som var dimmig, fuktig och grön mest hela tiden.

Nu börjar spännande tider med massor av flyttfåglar som börjar välla in, och växter som så småningom börjar spira fram. Alltså massor med fotomotiv på kommande ...  Visst är det härligt att möta årstidsväxlingarna med kamera!

Bilden ovan tog jag på lördagförmiddag med 500 mm från bilen, igår när jag besökte samma ställe trampade de omkring i drivor. I morgon har de barmark.
Postat 2009-03-30 21:22 | Läst 7512 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ensam


Tofsvipa i snö, Mietois 29 mars 2009. Foto: Håkan Eklund.

Vaknade i morse till ett helvitt landskap. Tio centimeter våt nysnö överallt, också i träd och buskar. Allt var vitt. Genast det ljusnade for jag ut och fotograferade i Åbo. Gissade att snön snabbt skulle smälta och ramla från grenverket, som den förstås gjorde.

Sökte sen tofsvipor och sånglärkor i snö ute på landsbygden, har inga sådana bilder som är något att hurra för, och det lycksdes jag inte nu heller med.

Såg flera flockar med ett hundratal sånglärkor (inkl. enstaka snösparvar) ute på de snötäckta fälten, men de var alla alltför långt borta. Likaså tofsviporna, hittade tre mindre flockar, men alltför långt från vägen. De flesta stod stilla med huvdena under vingen, de kunde inte göra så mycket annat. Nu mot kvällssidan har en del av snön smält.

Denna ensamma vipa stod i utkanten av en liten flock, och får illustrera läget.
Postat 2009-03-29 16:33 | Läst 7341 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vintervass


Resterna av en vassrugg, Mietoisviken 28.3.2009. Foto: Håkan Eklund.

Åkte ut för att spana efter vårfåglar, i snölandskapet. Hittade en del tofsvipor längs vägslänter, en stor flock med grågäss, enstaka skogsduvor och sånglärkor. Men mest snö.

Vandrade en stund ute på isen på Mietoisviken 30 km norr om Åbo, som kommer att fyllas med flyttande sjöfåglar om fyra veckor. Det är en  av de bästa rastplatser inom landskapet.

Kunde inte låta bli att fotografera små rester av vassruggar ute på isfältet. Sen började det snöa på nytt; få se om nysnön är kvar i morgon bitti.
Postat 2009-03-28 19:59 | Läst 7406 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Trädälskare


Strandtall, Runsala, Åbo. 27 mars 2009. Foto: Håkan Eklund.

Minus tio i Uggleskogen i morse, massor med snö - och plötsligt vårens första bofinksång, härligt! Tänk att de ändå dyker upp när de brukar, trots att det just nu är mera vinter än vår. När jag kom tillbaka till gården sitter vårens första stare och sjunger i björkdungen där ett par brukar häcka varje år; alltså är det trots allt vår på gång.

Åkte till Runsala efter jobbet, strövade omkring på stränderna och njöt av den värmande solen trots att det var bitande kallt där vinden pressade på. Hittade en stor vacker tall som hade en stam nertill men som sen delade på sig i fem olika stammar upptill.

Så det bidde ett antal bilder i olika ljus mot en blå himmel. Erkänner att jag älskar att fotografera träd.
Postat 2009-03-27 18:15 | Läst 7570 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa