Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Pop-up-utställning i galleri


Varje höst arrangeras ett kulturevenemang kallat Bokkalaset i Ekenäs, en av Finlands mest svenskspråkiga städer. Jag ska den 8 november berätta om mina tre böcker, och fick också tillfälle att fylla bibliotekets galleri med en fotoutställning.

Eftersom detta är en kortlivad utställning (1-14 november) är det inte värt att göra en traditionell utställning med prydligt inramade fotografier bakom glas och ram. Det är både dyrt, arbetskrävande, logistiskt utmanande och skapar bara en mängd ”problemavfall”, eftersom ingen idag ändå köper sånt som är utställt och prydligt inramat.

Fotografier lever längst i tryckt form; utställda i gallerier (eller på sociala medier) är de bara dagsländor. Därför är denna kollektion utskrivna i samma format på enkelt och billigt fotopapper, inte genombearbetade för en ”traditionell utställning” som kräver ordning och reda.

Konceptet med att hänga utskrivna fotografier på nät har jag lånat från Amatörfotografiklubben i Helsingfors (AFK = Nordens äldsta aktiva fotoförening) – ett enkelt, billigt och praktiskt sätt att visa bilder. De använder nätupphängningen för sin månadstävling. Nätet spänns upp innan mötet inleds, bilderna hängs och finns till påseende under de få timmar månadsmötet räcker. Ett suveränt koncept.

En del av de 127 fotografier jag hänger upp har ingått i mitt lilla inspirationsprojekt att ta minst en bild per dag; det höll jag på med i tio år med start 2012. Redan det resulterade i 3650 fotografier; det var visst något skottår också. Vissa år publicerades varje ”Dagens bild” på min fotoglogg ”Med leriga skor” (fotosidan.se) och en del bilder har använts i tidningsartiklar i Vasabladet, Åbo Underrättelser, i BioFoto Finlands årsböcker, i publikationen OA-Natur eller i tidskriften Skärgård som jag var redaktör för i femton år.

Bilden på postern är från Åbo hamn, december 2023. Foto: Håkan Eklund.

Postat 2023-10-12 06:14 | Läst 1040 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera