** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Älg som biprodukt


Älgko med årskalv. Öland, Oravais, juli 2012. Foto: Håkan Eklund.

En kväll i början av juli satt jag i bilen och fotograferade ett buskskvättpar som höll till i toppar av blommande brudborste (tistel). De sista låga solnedgångsstrålarna kom in från Oravaisfjärden, över slagfältet (där Sverige förlorade Finland till ryssarna i sept. 1808) och in över odlingsområdet som kallas Öland.
Varifrån namnet kommer vet jag inte. I Oravais finns det också en gårdsgrupp med namnet England ...

Hur som helst, jag är så fokuserad på fåglarna på 10 m avstånd att jag nästan missar de två på bilden ovan! Ser plötsligt i sökaren att något rör sig i bakgrunden, och det är en älgmamma med sin senast födda! Helt tysta hade de äntrat scenen, sen bara stod de och undrar vad mitt ekipage representerade? Fara? De var inte säkra, men  drog sen iväg till skogs - och myggorna.

Postat 2012-07-26 21:20 | Läst 5486 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tillbaka på bloggen


Nyfiken rävunge, Oravais, Österbotten, juli 2012. Foto: Håkan Eklund.

Tillbaka i SW Finland efter tre härliga veckor bortkopplad från allt virtuellt, alla medier, allt som har med "trycka på knappen" kultur (el, vatten, radio, tv). Har levt ett jordnära ekologiskt liv på fritidshuset uppe i de ljusa sommarnätternas land där solen gick ner kl. 23.

Kom underfund med att jag hade rödräv som närmaste granne. De bodde under en övergiven lada som var halvfylld med hö. Ett perfekt ställe för en lya.

Innan jag satte upp mitt fotogömsle i närheten gick jag en eftermiddag och kollade läget. Satte mig helt sonika i gräset, med kamera på stativ (med 700 mm som operativ brännvidd) och gömde mig under en helt vanlig regnkåpa. Började locka på rävungarna (härmade möss), en av ungarna noterade lätet och började komma närmare, sakta men säkert, rakt mot mig ...

Det var bara att tacka och ta bilder. Just innan den kom innanför närgränsen fick den vittring av människa, satte nosen i vädret, utvärderade informationen, svängde på klacken och stack ...

Sen blev det ett antal kvällar i fotogömslet, med intressant resultat, men det är en annan bildhistoria.

Postat 2012-07-23 21:24 | Läst 6542 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Time out


Spegling i vattenfylld sandtäckt, Kangan, Oravais. Midsommaren 2012. Foto: Håkan Eklund.

Skönt att EM-fotboll äntligen är över, att man igen kan koncentrera sig på mera jordnära ting. 4-0 till Spanien känns aningen överväldigande, men visst var Spanien bra -  att de så fullständigt skulle köra över italienarna hade jag inte väntat. Nu är det bara att vänta på OS ...

Nu tar jag semester och kommer att blogga mycket sporadiskt. Semester för mig är också att hålla mig bort  från datorer så mycket som möjligt. Nu är det gräsrötterna som gäller. Trevlig sommar; njut!

Postat 2012-07-01 23:06 | Läst 6084 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera