Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hasselbladägare


Tillbaka till rötterna ... Åbo 31.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 244/366.

Hittade ett kamerahus till Hasselblad 553ELX (1988) i en fotoaffär i Åbo. Med originalförpackning och bruksanvisning på svenska. Ovanligt. Dessutom en massa Hasselbladbroschyrer och små handböcker i deras bokhylla. Nu gäller det att hitta resten av systemet ...

När jag började fotografera med systemkamera i slutet av 1960-talet var det ju Hasselblad som gällde bland proffsen. En kamera som jag bara kunde drömma om och inte hade råd med.

Senaste veckoslut blev jag inspirerad på nytt av Patrik Larsson, som berättade att han köpt en Hasselbladare. Och jag insåg att visst tusan skulle det vara kul att som en exklusive grej börja köra lite analogt allt emellanåt där det är långsamhetens koncept som gäller.

Att göra enkel digital fotografering till lite mera invecklad analog sådan (och dyrare) skadar väl inte.

Postat 2016-08-31 16:38 | Läst 3709 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Asfaltgenerationen


Ett stenkast  från jobbet. Brusaby, Kimitoön 30.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 243/366.

Tog mig i kragen och drog till skogs i vackert kvällsljus. Med stavar, boots - men ingen hund och ingen kamera. Sedan labradoren gick till de sälla jaktmarkerna har jag väl inte vandrat just i detta skogsområde med kuperad terräng, bara några km hemifrån.

Skogen och terrängen var lika inbjudande som tidigare, den enda skillnaden var utsikten från olika bergsklackar - det som tidigare var gröna åkerområden omgivna av skog var nu fyllda med gator, bostadsområden, bilar och människor.

Ok i sig, det är ju bra att det byggs och att samhällen utvecklas. Men visst känns det som om ett vackert landskap förlorat en del av sin forna glans.

Dessutom mötte en överraskning när jag kom ut ur skogen, slutet på den gamla fina stigen hade grävts bort och försvunnit in på en privat tomt ...

Och. Jag mötte inte en enda själ under 45 min längs stigen i skogen (tydligt utmärkt som naturstig) som kräver bra på fötterna. Däremot ett dussintal motionerande människor ute på asfalten, längs landsvägen och cykelleden nära min parkerade bil.

De är märkliga, dessa urbana asfaltmänniskor.

Men å andra sidan, jag går gärna ensam i skogen. Och inte en enda älgfluga visade upp sig. Skönt.

Postat 2016-08-30 21:51 | Läst 3564 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En specialtidskrift att gilla


Tidskriften Vår Fågelvärld nr 2 och 3/2016. Foto 29.8 i vardagsrummet: Håkan Eklund. Nr 242/366.

Längst till vänster i bild på stäppen i Azerbajdzjan står Tomas Axén Haraldsson, en gudabenådad ornitolog och reseledare. Här på uppdrag av BirdLife Sveriges ungdomskommitté i samarbete med AviFauna, med unga skådare ute i världen. Formativt.

Sträcklokalen heter Besh Barmag som betyder "fem fingrar" enligt bergstopparna i bakgrunden. Här hittas en ledlinje, en några kilometer smal låglandssträcka mellan Kaukasusbergens ända och Kaspiska havets strand (fungerar som en "tratt"). Här hade de en morgon i slutet av oktober (2015) 13 000 kalanderlärkor, 200 000 starar, 1300 kornsparvar och en flock på ca 1000 dvärgskarvar. Bland annat.

Jag var med Tomas på AviFaunas allra första resa till Azerbajdzjan hösten 2013 (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/azerbajdzjan-dag-3.htm) och skulle när som helst åka på nytt. Förutom goda fågellokaler finns här en massa fina landskap och intressanta kulturmiljöer.

Men det var inte om det landet jag skulle skriva om, utan detta med specialtidskrifter som Vår Fågelvärld (utgiven av Sveriges Ornitologiska Förening/BirdLife Sverige) som jag prenumererat på sen 1970-talet. Och den har bara blivit bättre. Förutom fina reportagen och fakta artiklar om fåglar presenterade med fin layout på bra papper, hittas numera också allt bättre bilder.

Högkvalitativa tidskrifter inom olika intresseområden har en framtid, som inte alltid är fallet med printmedia på papper när det gäller dagsnyheter. Det tåget har gått när alla andra kanaler är snabbare.

Råkade ha med dessa nummer senaste veckoslut, och det blev en lördagskväll runt tidskrifterna med Patrik Larsson som inte fotograferar fåglar, men gärna skådar fåglar - gammal ornitolog som han är.

Och Ölands Ottenby, nere på bilden är en annan favorit som jag under vissa perioder årligen besökte.

Postat 2016-08-29 18:18 | Läst 3718 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Morgonstund har . . .


Bästa stunden. Brusaby, Kimitoön 28.8.2016 kl. 07. Foto: Håkan Eklund. Nr 241/366.

 Vindstilla morgon. Vilken kontrast till gårdagens storm. 

Dimmorna lättar över dalen. Kontaktläten från flyttande ängspiplärkor, buskskvättor och en massa andra småfåglar hörs tydligt i den stilla morgon.

Just sådana här stunder kunde tiden stanna upp för en stund. Men solen börjar värma, dimman lättar och magiken försvinner snabbare än tanken.

Postat 2016-08-28 06:41 | Läst 3690 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Över ån efter Rajala


Fyra timmar efter bläck . . . Brusaby 27.8.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 240/366.

Ibland känns inte ett Pro Shop som ett sådant ... I början av veckan hämtade körde jag över ån (i Åbo) för att hämta bläckpatroner i reserv för veckoslutets utskrivningskurs på Kimitoön.

Photo Black sakandes i Rajalas Åbobutik, men de skulle  fixa till fredagen (när kursen skulle starta). Ok, fredag f.m. åkte jag via butiken, på väg till kurslokalen, men några nya bläckpatroner hade de inte. Ingen tycktes känna till saken, och jag mindes inte vilken i personalen som jag handlat med (jag vet ju inte vad de heter heller, ingen av dem bär "namnskylt/-bricka"). Kanske vi borde ha gjort upp ett skriftligt avtal? Men, är man kund i ett "Pro Shop" förväntar man sig effektiv service, utan extra åthävor och garantier.

För att vara på den säkra sidan, hamnade jag idag köra 4 timmar fram och åter till Rajalas Pro Shop i Helsingfors för att få det jag behövde, fanns inte på närmare håll.

Att handeln alltmer övergår till nätet är väl inget att förvåna sig över.

Jag har trots allt försökt vara Åbobutiken trogen, att de skall kunna finnas kvar i stadsbilden. Men de får nog allt skärpa sig ...
Postat 2016-08-27 15:49 | Läst 3863 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa