Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vågsvall


När vinden ligger på. Utö. 22.9. 2012. Foto: Håkan Eklund.

Det blir aldrig tråkigt att försöka fånga rörelse och kraft i vågsvall som välter in mot land. Men det är ett evigt experimenterande att få till det. Är slutartiden för snabb blir det för kantigt och tråkigt, är tiderna för långa slätas allt ut. Här har jag provat med 1/10 sek, med polfilter och ett 3-stegs gråfilter - mitt på ljusa dan.

Eftersom det i detta land mest handlar om skyddade vatten i skärgård; Östersjön i sig är ju och en lilleputt - jämfört med riktiga oceaner, känner jag en viss saknad till de bränningar som omgav oss under fem år på Fijiöarna. Ännu kan jag i minnet förnimma det ljudlandskap som de ständiga bränningarna åstadkom, ett bakgrundsljud som hörde till. Dag och natt. Där kunde man prata om vågkraft. Men då tog jag mest arbets- och familjebilder ...


Postat 2012-09-25 16:31 | Läst 5262 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vykortsbild


Stillhet. Utö 22.9.2012. Foto: Håkan Eklund.

Ibland promenerar man förbi vykortsbilder, då är det bara att stanna och ta den. Som här, på väg längs byvägen på Utö, stegande ut mot någon av uddarna för att spana in lämpliga landskapsbilder. Ljuset var perfekt, stillheten total. Bara skönt att stanna och höja kameran.

Dylika bilder brukar jag kalla arkivbilder. En vacker dag behövs kanske en illustration till en artikel, kanske till en kalender, en dikt - och då är det bra att ha ett arkiv att söka igenom. Jag brukar intala mig själv att ta bilden när jag ser den, inte när jag behöver den ... (i det senare fallet kanske motivet just då är långt borta).

I den bondby där jag växte upp sade man precis samma sak om allehanda husbehovsvirke som behövdes på en gård, att "man skall ta det när man ser det, inte när man behöver det". Då handlade konceptet om att man i egen skog t.ex. såg en krokvuxen gran, som kanske skulle passa till en släde, ett dörrhandtag, ja vad som helst, den tidens "reservdel", då gällde det att ta hem granen från skogen, barka och låta det torka. Sen en vacker dag när något i den vägen behövdes, var det bara att hämta från lidret. Genomtorrt och färdigt att "snickra till".

Postat 2012-09-24 21:01 | Läst 5579 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Havsnjutare


Inför vågors anlete (2,5 sek. slutartid). Utö 22 september 2012. Foto: Håkan Eklund.

Ett helt dygn på Utö, ytterst i Åbolands skärgård, är alltid lika givande. Samtidigt blir man ständigt påmind om hur svårt det är att fotografera hav. Här på bilden ovan blåste det ordentligt och vågorna slog upp mot klipporna så att det stänkte ordentligt. Försökte på olika sätt fånga stämningen på bild, men det är inte lätt. Jag höll på att packa ihop när jag såg hur ett par klättrade upp på en glashal klippa och njöt av vågspelet. De gav mera liv åt motivet.

Vi = en en liten grupp medlemmar från BioFoto Finland/Åbonejdens Natur hade Hannas Lotsstuga som högkvarter, enkelt men trivsamt boende för 10 pers. Mera info om ön hittas på www.uto.fi.

Annars var det fågelsträcket som muntrade upp en inbiten skådare. Massor av passerade rovfåglar (sparvhök vanligast, blå kärrhök, brun kärrhök, tornfalk, lärkfalk, pilgrimsfalk), flera mindre flugsnappare (Ficedula parva) i snåren, trastar, kungsfåglar etc. Speciellt pilgrimsfalken visade fint upp sig. Jag stod nära fyren under sen eftermiddag när den vackert utfärgade ädelfalken kom flygande rätt över mig, lågt, sen ett varv runt fyren och ut till en klippa ute på ett skär där den satt stilla en kvart.


I morse satt jag på terassen (i skydd för blåst och regn) och räknade in 27 fågelarter som passerade under en timme. Den friska vinden gjorde att jag säkert missade en del läten. Bästa obsen var 3 passerande lappsparvar, en art som jag aldrig tidigare noterat under höststräcket.

Postat 2012-09-23 20:28 | Läst 5496 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Smygbild?


Förbjuden bild? Nya Viking Grace i torrdocka. Åbo 18.9.2012. Foto: Håkan Eklund.

Trots att det fanns skyltar med fotoförbud på varvsområdet, och trots att guiden sade att det är förbjudet att fotografera under varvsbesöket - var det ingen som lydde. Däremot var det nog tillåtet att vi ställde upp för gruppfoto med nybygget i fonden (vi = anställda vid Åbo Akademi). Tydligen är detta med fotoförbud något av en förlegad kliché  från urtiden. På nätet vimlar det ju av bilder på detta fartyg.

Fotomässigt imponerade kranarna runt nybygget mest på mig. Men ett smäckert och miljövänligt fartyg blir hon.

Detta står att läsa om henne på Wikipedia:
"M/S Viking Grace kommer att vara en kryssningsfärja för Viking Line på rutten mellan Stockholm och Åbo via Mariehamn/Långnäs, med flytande naturgas som huvudsakligt bränsle. Bygget påbörjades den 28 september 2011 och färjan kommer att sjösättas i augusti 2012. Intentionsavtalet undertecknades i oktober 2010, men förutsatte att avtal nås också med gasleverantören och att staten beviljar miljöstöd. Beslut om miljöstödet beviljades den 22 december 2010, varpå fartyget beställdes och sedan började tillverkas. Miljöstödet på 28 miljoner euro beviljades av kommunikationsministeriet och godkändes sedan av EU-kommissionen den 25 april 2012. Fartyget kommer att ersätta det nuvarande fartyget M/S Isabellalinjen Åbo–Stockholm.

Kölsträckningen ägde rum den 6 mars 2012, och sjösättningen den 10 augusti. Leveransen är planerad till den 10 januari 2013 och jungfruresa till den 15 januari 2013, med kvällsavgång från Åbo. Motorerna, som klarar både flytande naturgas och normalt bränsle tillverkas av Wärtsilä. Gasen skall levereras från AGA:s LNG-terminal i Nynäshamn."

Postat 2012-09-19 19:46 | Läst 5698 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att hitta en bild i bilden


I vassruggen. Runsala, Åbo 15.9.2012. Foto: Håkan Eklund.

Att hitta en bild i en bild är inte alltid lätt. Dvs. vi har alla en enormt stor bild framför oss, var vi än rör oss. Våra ögon formar ett vindvinkelobjektiv av oanad kapacitet, både vad vinkel, djupseende, upplösning och dynamiskt omfång beträffar. Ur detta överflöd skall vi sen hitta en bild, dvs. ett litet utsnitt ur det hela. Det är inte lätt.

Under veckoslutet vandrade jag med frun ute på klipporna längs ute på Runsalaön här i Åbo. Kände mig inte speciellt "fototaggad", det var fullt solsken och det mesta har jag redan fotograferat i området. Alltså fick jag tänka till var det eventuellt kunde finnas en bild ...

Det blåste rätt friskt och jag fick för mig att göra ett försök att fånga rörelser i vassen (1/10 s), som gav lite omväxling. Det blev några snapshots på fri hand - men med lite planering, med stativ och mera tid skulle det nog ha kunnat bli något.

Postat 2012-09-17 10:52 | Läst 5558 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa