Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gathörn i Paris


Paris i november 2009. Foto: Håkan Eklund.

Ja, jag har varit en dålig bloggare en längre tid. Har försökt minimera tiden vid datorn efter arbetstid och det har också drabbat bloggandet. En vecka utan dator i Paris var egentligen mycket skönt, hann nästan avvänja mig. På hotellet avslutades varje dygn med en fin lässtund och gott vin ...

Men om jag känner mig själv är det nog en övergående grej, alltså detta med att minimera datortid ...

Dock har jag kvällstid börjat fördjupa mig mera  i en massa fin fotolitteratur; har ett växande bibliotek med en massa intressanta böcker. Sånt passar bra för mörka och regniga novemberkvällar. Något som jag ser fram emot varje kväll. Också idag har jag något nytt med mig från bokhandeln ...; ser fram emot kvällens lässtund.

 

Postat 2009-11-24 15:30 | Läst 5528 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En vecka i Paris


Vid floden Seine, november 2009. Foto: Anita Eklund.

En vecka i Paris var alldeles lagom. På många sätt en härlig stad (men en stenöken är ändå en stenöken ...).

Överraskande att få vandra omkring ostörd, i timmar. Vissa dagar loggade vi 10 - 15 km, upp och ner längs mysiga gator, längs Seine, i konstnärskvarter, i de latinska, beskådande sevärdheter, kors och tvärs med metron.
Överallt. Tills det kändes helt ok att åka hem till ön igen ...

Det blev en hel del fotograferat, mest med det svartvita ögat.

Hittade en härlig bok, "Stolen Moments", med Willy Ronis svartvita bilder från Paris. Boken som var inplastad och helt ny kostade bara 20 euro. 192 sidor i stort format. 
Introduktionen till boken, som är skriven av Jean-Claude Gautrand, är synnerligen intressant och visar att Willy R var en mycket självständig person. Med judisk bakgrund övelevde han tyskarna med en håsrsmån (flydde från Paris till "zone libre" i söder) och fick efter kriget luckrativa uppdrag för bl.a. Life. Men när han inför ett uppdrag krävde att själv få skriva bildtexterna, blev det nej - och då hoppade han av. Han tog bara sådana jobb som han kände sig tillfreds med. Idag har det getts ut ett 20-tal böcker med hans bilder.
Ser här på Fotosidan att Willy R nyligen dött, som 99-åring. Synd att jag inte köpte fler  av hans fotoböcker, vissa kostade bara 10 euro.

Postat 2009-11-12 19:32 | Läst 5961 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vidvinkelskog


Gran- och lönnskog, Hirvensalo, Åbo. 1.11.2009. Foto: Håkan Eklund.

Kunde inte låta bli att släpa kamera och stativ till granskogsdungen i närheten; trots dåligt fotoljus finns ju långa slutartider ...
Det är här jag går med hunden mest varje dag och nu i lövfällningstider är just denna lilla dunge lite speciell, tack vare ett antal unga lönnar som täcker marken med sina stora gula löv. En blandskog med gran och lönn är ju inte den vanligaste kombinationen precis, men helt perfekt eftersom löven lyser upp hela markvegetationen.

Det är inte heller så ofta som jag använt vidvinkel i skogen, tycker bara att träden blir så ynkligt klena och skogen ser så gles ut. Men jag får väl vänja mig och försöka utnyttja det goda med det vida, som att ta fram granens mäktiga rötter. Till exempel.

Postat 2009-11-02 22:35 | Läst 5748 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera