Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Byter snöstorm till Medelhav


Korpar i snöstorm i gränszonen till Ryssland, Kuhmo 20.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Detta med att resa är alltid lika fascinerande. Att inom loppet av timmar byta från en ytterlighet till en annan. Bilden ovan togs i snöstorm en tidig morgon denna vecka  i riktig ödemark där björnar, vargar och järvar lever och bor. Samma kväll var vi tillbaka bland blommande blåsippor och vitsippor i södra Finland där man inte har någon som helst relation till ovannämnad djur. Och det efter åtta timmar på landsväg, som i sig inte är mycket.

I morgon bitti flygar jag och min bättre halva några timmar söderut, till Malta. Skall tillbringa en vecka på en ö som inom ornitologiska kretsar länge betraktats som ett synnerligen problematiskt ställe, där man i generationer skjutit på allt som rört sig i luften, dvs fåglar. Och de som inte skjutits har fångats med nät eller limsticka.

Jag vill gärna få en egen uppfattning om vad läget är idag; mera om det om en vecka.
Postat 2009-04-23 22:01 | Läst 10441 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Björn i snöyra


Björnen anländer till myren, gränszonen till Ryssland,  Kuhmo 19.4.2009.
Foto: Håkan Eklund.

Denna bild av björn i ymnigt snöfall, när den långsamt närmar sig den öppna delen av myren, är just den typ av bild som jag hade önskat få under vinterbesöket i Lassis björnkojor i Kuhmo. Och på söndagkväll hände det, jag lyckades ta just en sådan bild, strax innan snöfallet var så ymnigt att all sikt försvann!

Ja, bilden är brusig och oskarp pga av det svaga ljuset (använde 1600 ISO, 1/1000 s, f 5.6 med 500 mm), men den ger mig den stämning jag var ute efter. Björn i vinterlandskap är ju något som inte borde stämma, men snön till trots är det ju vår enligt almanackan och den här hanen har lämnat sitt skyddade ide för en vecka sedan. I de här skogarna smälter snön först långt in i maj; nu var det full vinter med 1 m snö i markerna.

Plock ur fältdagboken, denna söndagkväll 19.4.09:

"Jag och mina kojkompisar Eva och Emilia  installerar oss i kojan kl.18. Detta är en annan koja än den vi ockuperat de två föregående nätterna. Bra utsikt åt tre väderstreck.

Kl. 18.30 snöyran tilltar. Kl. 18.50 17 korpar och 1 kråka nere på myren. Kl. 19.25 ymnigt snöfall, nästan mörkt.
Kl.20.25 9 korpar på tre olika ställen, ganska mörkt. Skulle vara kul med en björn eller varg just nu, stämningsfullt. (Kommentar: jag hade just skrivit ner raderna när jag tittar upp och ser björnen ... telepati ...)

Kl.20.26 jag upptäcker plötsligt björnen som kommer ut från skogen, mot oss och älgåteln, tar bilder i snöyran.
Kl. 20.35 björnen springer iväg en bit, svänger och kommer tillbaka. Kl. 20.50 björnen ännu på älgkadavret, ca 10 korper runt om, mycket dåligt ljus, ymnigt snöfall, nästan mörkt, synd. Kl. 20.53 björnen börjar gå mot skogen, försvinner ur sikte i snömoddet långt innan den når skogen. Just nu ingen sikt alls!

Kl. 21.00 det har klarnat upp en smula, kan igen se åteln och skogen. Kl.21.05 vinden har nästan helt mojnat.
Kl.21.10 en varg syns i myrskogen långt borta, vandrar in i skogen och försvinner. Ca 100 oroliga korpar i flock ovanför skogen. Kl. 21.25 inga korpar kvar, det ljusnar i väster.

Kl. 21.30 stänger "värmekaminen" i gömslet, lungt ute, inget liv på myren, allt tyst. Kl. 21.52 kommer  korpflocken  tyst ett varv över myren, som för att kolla in läget innan de far till nattkvarteret, flyger tillbaka till skogen. Kl.22.00 helmörkt, vi kryper ner i våra sovsäckar.

Kl. 03.00, vaknar till en rykande snöstorm! I stormbyarna känns det som om hela kojan skulle dras med ..."

- sen fortsätter dagboksnoteringarna till kl.08.45 när vi lämnar kojan (det var bra ljus på morgonen, fin snöstorm, men bara korpar att fotografera).

Jag tycker att det är viktigt att göra korta dagboksnoteringar när man sitter i ett fotogömsle, annars flyter allt bara ihop till en enda röra och efteråt är det omöjligt att återkalla de intryck och stämningar som man upplevt. För mig är det skrivna ordet lika viktigt som den tagna bilden.
Postat 2009-04-22 19:47 | Läst 9324 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vargflocken anländer


Vargflocken i gränszonen till Ryssland, Kuhmo 18.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Det enda stället i Europa där man just nu kan fotografera en vargflock från fotogömsle är hos Lassi Rautiainen i Kuhmo. Jag var där under veckoslutet med sista gruppen från Artkännedomskursen och vi hade turen att på lördagmorgon få se områdets vargflock. Den lär bestå av sju  individer, vi såg sex av dem, fyra är med på bilden ovan när de planerar en attack mot en björn på ett älgkadaver utanför bilden till höger. Björnen som varit på åteln sen kl. 04 fick ge sig, och drog sig bort och in i skogen när vargflocken gemensamt rusade på.

En tysk naturfilmare i en koja (närmare och från en  bättre vinkel)  lyckades dokumentera det hela, som i sinom tid kommer att visas på teve runtom i Europa.

Bilden ovan är tagen med 500 mm objektiv kl. 05, ISO 3200, 1/160 s och bländare 5.0. Det var minus 7 C när bilden togs (följande morgon var det minus 19 C ...). Vargen längst till vänster är en av fjolårsungarna och verkade ha fel på pälsen, ser ut som en liten kalv ... Korpen som är en stor fågel ger en viss aning om hur stora vargarna till höger är.

Det var spännande att studera varg och björn i riktigt snöväder, det var snöfall och snöstorm mest hela tiden. När vi en morgon körde tillbaka till HQ för mat, bastu och vila såg vi överallt längs vägen spår av vargflocken hur den jagat systematiskt genom att i bredd finkamma terrängen, fram och tillbaka över ett stort område.
Postat 2009-04-22 13:13 | Läst 10184 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ljus i tunneln


Under fängelseberget, Åbo 16.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Precis mitt under fängelsekvarteret Kakola i Åbo ligger ett splitternytt nätverk av tunnlar som innehåller stadens nya vattenreningsverk (av avfallsvatten) som tagits i bruk detta år. I två år höll man på (natt och dag) att borra, spränga och transportera bort 1 miljon m3 sprängsten. Nu kan allt detta beskådas; idag i sällskap med en grupp ryska gäster som min kollega på jobbet hade inviterat till universitetsstaden.

Långt nere i underjorden är ju temperaturen jämn och behaglig, och där passar det att ha dylika anläggningar med alla sina biologiska och kemiska arrangemang.

Före det besökte vi vattenverket (där man renar åvatten till dricksvatten ...) och en ny avfallsbränningsstation. Ställen som jag som konsument och skattebetalare aldrig besökt; lärorikt att se hur allt sånt fungarar. 

Nu har jag packat för en annan typ av studiebesök. Tidigt i morgon bitti bär det av mot ryska gränsen 800 km bort, till Lassi Rautiainens fotokojor bland vilda och ludna fyrfotadjur ... Det skall bli intressant, i snöväder. Tidigare har jag ju bara varit där i juni, augusti och september.
Postat 2009-04-16 22:50 | Läst 8888 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Unik i sig


Färjan över Aura å, Åbo. 15.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Passerade Aura å på väg hem från jobbet, noterade i ögonvrån att vattnet i ån (smutsbrunt under våren) glittrade vackert i motljuset då en lagom vind skapade krusning på vattenytan. Fotografen i mig började genast bearbeta mig, och jag kunde inte låta bli att söka upp en parkeringsplats och vandra tillbaka till bron med kamera i hand ...

I Åbo håller man sig nämligen med en liten färja (kallas Föri) för fotgängare och cyklister som dagarna i ända kör skytteltrafik, och en sån här bild har jag nån gång tänkt ta - nu blev det gjort.

Hade ett 170 mm makro på kameran (hade strax innan fotograferat blåsippor ...) som passade bra för motivet.
Postat 2009-04-15 18:06 | Läst 9088 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa