Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Blyförgiftade örnar


Nymåne. Aura å, Åbo. 31.3.2015. Foto: Håkan Eklund.

Läser på  nätet (svenska Yle = vår Public Service kanal på svenska i Finland) att av 90 obducerade havsörnar har 27 dött  av blyförgiftning! Det visar en undersökning gjord av Livsmedelssäkerhetsverket Evira och Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/03/31/var-tredje-havsorn-dor-av-blyforgiftning

"Juhani Koivusaari, ansvarig för WWF i Kvarkenområdets havsörnsgrupp, är förstummad över uppgifterna.

- Att en tredjedel dör av blyförgiftning är en anmärkningsvärd summa. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara så stor andel.

Experterna är rätt säkra på att jakten på sjöfåglar och annat vilt är orsaken till att havsörnarna får i sig bly när de äter kadaver.

- Bly finns också naturligt i naturen men det är inte så stor mängd att var tredje havsörn skulle dö av det. Att en havsörn ska dö av blyförgiftning kräver att den får i sig en stor mängd bly under en kort tid. Det kommer med största sannolikhet av krossat hagel, säger Marja Isomursu, forskare på Evira, till Yle Pohjanmaa.

Blyhagel i jakt på sjöfågel förbjöds på fastlandet 1996 men det är ännu tillåtet på Åland. En havsörn som dött av blyförgiftning har hittats så långt norrut som i Vasatrakten."

 

Postat 2015-03-31 21:43 | Läst 4736 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med skarp penna


Selfie i regn. Åbo 30.3.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 89/365.

Det är trevligt att se Torbjörn Kevin, f.d. chefredaktören för lilleputtidningen Åbo Underrättelser, hedrad med en helt egen kolumnsida i rikstidningen Hufudstadsbladet.

En stilist med en skarpare penna och ett skarpare öga och intellekt - får man söka efter. Vilken tur att han fick en ny skrivarena efter pensioneringen.

Under rubriken "Näsroten som starbana" (29.3.2015) tar han en titt på dagsläget angående europeiska extremister långt ut på höger- och vänsterkanten och hur Putin effektiv utnyttjar dessa extremistgrupper för att detronisera EU. Han (Putin) har miljoner att gödsla dem med, skriver Kevin.

"I EU måste vi börja ha svar på frågor som hur länge man förnekar existensen av rörelser som har upp till var  fjärde väljares röst, och hur vi i så fall omdefinierar termen folkvälde."

Han skriver att de representerar väljarkategorier som aldrig lär sig EU-etablissemangets undanglidande språk.

Kevin skriver att Putin inte är en galenpanna. "Han är KGB-fostrad och väljer sina politiska metoder utifrån den sfärens cynism. Den saknar de gränser som snävar in vår egen  fantasi. Så länge nynazister och annat patetiskt pack är nyttiga för Putin stör det inte honom att man den 9 maj firar segern mot fascisterna, apploderade av - fascister. På Putins hemmaplan är det ingen som har genomslag nog att rubba detta inkonsekventa alliansbygge."

Själv ser jag dessa extremister som s.k. "nyttiga idioter",  som via sin ytliga (o)kunskap lätt låter sig hänföras av starka, karismatiska ledare som alltid har lätta svar på svåra och komplicerade frågor. Sådana som skiter i allt och alla.


Postat 2015-03-30 20:41 | Läst 4464 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nr 88/365


Fokuserade. Åbo 29.3.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 88/365.

Postat 2015-03-29 20:45 | Läst 4285 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vilken hopplös uppgift


Intill Aura å, Lundo. Foto: Håkan Eklund. 28.3.2015.

Ibland när läs- och skrivinspirationen tryter, och teven inte intresserar, och webbnyheter är enformiga, som nu, brukar jag plocka ner en diktbok ur hyllan. 

Dikter är ju lättlästa, är de välskrivna aktiverar de hjärnan.

Nu råkade en tunn liten grej (lyrikböcker är ju oftast tunna ...) fastna i nypan, Lars Huldéns "Återkommen från Atlanta" (2005). Känner genast suget in i ordhantverkarvärlden. Det skulle bara vara så kul att kunna uttrycka sig som en poet, speciellt prosalyriskt, som nedan.

Fastnar för en dikt som går så här, som innehåller en massa sanningar:

Vilken hopplös uppgift
att vara skog i Finland.
Här blir ingen skog gammal.
Det mesta man ser är plantor
som strävar mot höjden.

Ivrigast strävar björken
nu om sommaren.
Den vet inte att den snart
skall slås ner som kratt
för att de blivande furorna
skall beredas plats.

Men efter Kekkonen
får ingen heller längre
vara fura i Finland.
Nu gäller måttet.
Alla som uppnått det ideala måttet
skall fällas, avlivas, konsumeras:
tallar, granar, bärbuskar,
kor, grisar och höns.

Mätstickan heter produktivitet.

Man har en känsla av att
tron på det ideala måttet
är en frälsningslära
som snabbt sprider sig vidare.
Hu!

Postat 2015-03-28 20:35 | Läst 4551 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vid forsen


Nautelankoski, Aura å, Lundo. 28.3.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 87/365.

Gjorde en tur ut till landsbygden utanför Åbo och kunde njuta av första sjungande sånglärkan (den har säkert hållit på i veckor ...), kunde kolla in krickor, sothöns och annat smått och gott.

Kollade in vattennivån i forsen ovan, hade inga ND-filter med, men dagen var halvmörk och trist så det gick att komma ned till längre slutartider helt "ekologiskt" ...


Postat 2015-03-28 18:39 | Läst 4592 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa