Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lustiga ugglor


Varje höst tillbringar jag en vecka ute på Valsörarnas fågelstation som ligger mitt i Kvarken, mellan Vasa och Umeå. Av någon underlig anledning så vandrar unga pärlugglor varje höst från Sverige till Finland, och tvärtom. Vi fångar en del i nät för ringmärkning. Via återfynd vet vi varifrån de kommer, och vart de far. Men inte orsaken varför dessa lätta små skogsugglor med all vilja vill flyga över ett vatten som för dem är ett stort hav?

Det är förståeligt att de vill söka sig undan Nordlandets vinter, men då kunde man ju vänta sig att de nöjer sig med att följa den egna landmassan, söderut genom skogar. Men tuffa är de, som vågar komma över ett hav.

De väger i medeltal 120 gram, och kommer endast i nät vindstilla nätter. Genast det blåser lite mera, uteblir de - av naturliga skäl. Med stora bred vingar och liten kroppsvikt, klarar de inte av att flyga över vatten i hård vind.

Av sju nätter, under min vecka, kom det ugglor över endast tre nätter i följd. Då ringmärkte jag 23 ugglor. Resten av veckan var det alltför hårda vindar.


Pärluggla, Valsörarnas fågelstation 2.10.2022 kl. 22.50. Foto: Håkan Eklund.

Postat 2022-10-20 15:36 | Läst 1561 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera