Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vad gör man inte för ...


Skakar av sig bojorna. Hirvensalo, Åbo 27.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

En och en halv timme  till midnatt, och jag är fortfarande kvar på jobbet ... Inser att det är jobbigare än jag trodde att pyssla ihop all bildinformation och presentation av fotografer till utställningen som vi skall hänga på fredag. Men vad gör man inte för konsten ...

Känner att jag gått miste om en fin dag i naturen, med sol och första riktiga dagmejan.

Postat 2013-02-27 21:26 | Läst 4939 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bildhämtning


"Nylandsvägen", E18. 26.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Hade i kväll träff med några BFF-fotografer vid en landsvägsrestaurang väster om Helsingfors och fick med mig de nyländska medlemmarnas utställningsbilder som skall hängas i Jakobstad under fredagen. Vi i BioFoto Finland skall hålla vår första gemensamma naturfotoutställning på Jakobstads museum/Tobaksmagasinet i mars; blir intressant att se hur det skall ta sig.

Utställningen "Från vår kust" innehåller ca 80 bilder av 20 medlemmar, med bilder från vårt verksamhetsområde som sträcker sig från Lovisa i öster, längs den nyländska sydkusten till Åboland och Åland i SW och sen upp längs den österbottniska kusten till Jakobstad/Karleby området. Ett långsmalt kustområde, där vi kustsvenskar klamrar oss fast sen 800-900 år tillbaka.

Nr 57/365.

Postat 2013-02-26 22:21 | Läst 5588 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Härligt med energi


Färjan i ån. Aura å, Åbo 25.2.2013, kl.17.45. Foto: Håkan Eklund.

Inser vilken lycka det är att inneha energi. Är uppstigen efter en rejäl virusattack och kände idag hur skönt det är att igen ha massor med energi. Hade en lång dag, här en kort paus i skymningen innan det bar iväg till ett årsmöte (och passade på att ta dagens bild).
Bara skönt med positiv brådska.

Kom hem 2o.30, kopplade av med en kort tevestund med Jan Guillou-intervju på Yle Fem och fortsätter på datorn med annat jobb. Hellre såhär än att ligga på soffan som ett stycke hjärntomt materia ...

Har läst massor om (och av) Jan G; en journalistisk yrkesman med ryggrad. Som förstås många inte gillar ...
Men så är det med folk som vågar vara, som tar sitt utrymme. "Hur man än är kan man ändå inte vara alla till lags" - heter det.

Så här har någon sammanfattat honom på Wikipedia:

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou, född 17 januari 1944 i Södertälje, är en svensk författare och journalist. 1973 blev Guillou rikskänd när han tillsammans med kollegan Peter Bratt i den så kallade IB-affären avslöjade att det i Sverige fanns en hemlig organisation inom underrättelsetjänsten som riksdagen inte kände till. Då avslöjandena ansågs skada rikets säkerhet dömdes Guillou, Bratt samt deras källa, den tidigare underrättelseagenten Håkan Isacson, till fängelse (för spioneri). Dessförinnan hade Guillou skrivit rapporter mot betalning åt KGB, enligt honom själv i syfte att infiltrera organisationen.

Bland Guillous mer kända verk återfinns romanserien om underrättelseofficeren Carl Hamilton, romantrilogin om korsriddaren Arn Magnusson samt den delvis självbiografiska romanen Ondskan om livet på en internatskola.

Guillou är även verksam som kolumnist, på senare år främst i Aftonbladet. Han har i flera omröstningar bland den svenska journalistkåren framröstats som en av Sveriges viktigaste opinionsbildare.

Nr 56/365.

Postat 2013-02-25 21:51 | Läst 5589 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Zebra i snön


Zebraränder. Hirvensalo, Åbo 24.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Äntligen en strålande vårvinterdag! Sol från klarblå himmel, kul! Hann bara gå 100 meter med vovven i morse när "zebran" kom emot. Sällan har dagens bild kvitterats så snabbt.

Hörde sen en våryr gråspett från en stor ek i närheten, som jag började härma. Den är ju lätt att härma, och det blev en högljudd duett. Gråspetten har fått sitt svenska namn som ren översättning av artens vetenskapliga namn Picus canus (Picus = hackspett, canus = grå). Gråheten hittas på undersida och huvud. I Finland saknas gröngölingen, alltså är gråspetten vår enda "gröna hackspett". En intressant och vacker fågel.

Hade också årets första sjungande koltrast i hemknutarna. Härligt.

Nr 55/365.

Postat 2013-02-24 16:01 | Läst 5218 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inspirerande tidskrift


I Uggleskogen, Hirvensalo, Åbo. 23.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Sitter och bläddrar i senaste nummer av Kamera (2/2013) med ett mycket brett innehåll. Allt från Formel 1-fotografering till tips om hur man fotograferar i muslimska länder, eller fångar flygande insekter på bild. Massor med inspirerande material. Gillar bl.a. Michal Szlagas dokumentära bilder från skeppsvarven i Gdansk.

Fototidskriften som är på finska ges ut av en fotoförening i Helsingfors och har en upplaga som når 73 000 läsare. Adressen till webbplatsen är: http://www.kamera-lehti.fi/

Nr 54/365.

Postat 2013-02-23 20:40 | Läst 5337 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa